< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A kevés gyümölcsöt és sok cukrot tartalmazó lekvárok és szörpök adóemelését kezdeményezi a vidékfejlesztési tárca

| Mobile | RSS

A kevés gyümölcsöt és sok cukrot tartalmazó lekvárok és szörpök adóemelését kezdeményezi a vidékfejlesztési tárca

A kevés gyümölcsöt és sok cukrot tartalmazó lekvárok és szörpök adóemelését kezdeményezi a vidékfejlesztési tárca

A vidékfejlesztési tárca szerint a népegészségügyi termékdíj bevezetésének egyik hasznos hozadéka lehet a magyar gyümölcstermelés fellendülése. A helyes egészséges táplálkozási szokások támogatása a hazai mezőgazdasági termékeknek kedvez, segíti a helyi termelés és az élelmiszerbiztonság megerősítését.

A törvénymódosításról zajlanak a tárcaközi egyeztetések. A vidékfejlesztési minisztérium törekvése, hogy az alacsony gyümölcstartalmú és sok cukrot tartalmazó lekvároknak és szörpöknek magasabb legyen az adótartalma, mint a több gyümölcsből, kevés cukorral készült termékeknek. A jelenlegi rendeletek alapján azok az élelmiszerek, amelyek nem tartalmaznak legalább 35% gyümölcsöt nem nevezhetőek lekvároknak, ennek ellenére a köznyelv lekvárnak nevezi az alacsonyabb gyümölcstartalmú készítményeket is.

A Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére néhány héttel ezelőtt sikerült elérni az aromás szeszek jövedéki adójának ötven százalékos emelését. A sör, a bor, a pezsgő és a minőségi szeszes italok esetében viszont csak 5 százalék az adóemelés.

A tárca ugyanilyen megfontolásból kezdeményezi a lekvárok megadóztatását, hogy az alacsony gyümölcstartalmú, sok cukrot tartalmazó készítmények eltűnjenek a hazai piacról.

A vidékfejlesztési miniszter egyetlen orgánumban sem nyilatkozott a kávé adóemeléséről.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)
forrás:kormányportál

Leave a Reply 275 megnézve, 1 alkalommal mai nap |