< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: “Finomítva” tér vissza a szocpol: jövőre négyezer családot érinthet

| Mobile | RSS

“Finomítva” tér vissza a szocpol: jövőre négyezer családot érinthet

A programot idén hirdetik meg, a kifizetés január 1-jén indul.

Új otthonteremtési programot hirdet, és visszaállítja a szocpolt a kormány – jelentette be Orbán Viktor kormányfő. A miniszterelnök hangsúlyozta: ha egy-két év múlva véget ér az európai válság, Magyarországnak 2014-re a legversenyképesebb gazdasági környezetet kell biztosítania a vállalkozások számára Európában, és már most meg kell indítani olyan programokat, amelyek felfutási ideje legkevesebb 6-12 hónap.
Sajtótájékoztató az otthonteremtés új támogatásáról

Állami kamattámogatás

A részletekről Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter annyit mondott, hogy az állami kamattámogatású forinthitel-program segítségét új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, valamint korszerűsítéshez lehet majd igénybe venni. A kamattámogatás akkor is jár majd, ha valaki devizahitelét kiváltva kisebb lakásba költözik. A kormány úgy számol, hogy jövőre 3-5 ezer család él majd az új lehetőséggel, amelyre a 2012-es költségvetésben 1,3 milliárd forintot különítettek el. A rendszer hatálybalépéséhez szükséges az EU végleges jóváhagyása.

“Finomított” szocpol

Az újrainduló szociálpolitikai (szocpol) támogatásról a szakminiszter elmondta: az igénybe vétel lehetősége a lakások nagyságától, energetikai besorolásától, a munkahely lététől, fennálló köztartozástól és a nevelt gyermekek számától is függ majd.

A rendszert “finomítva” indítják újra: otthonteremtésre két gyermek nevelése, vállalása esetén 800 ezer-1,3 millió forint között lehet majd vissza nem térítendő szocpol támogatáshoz jutni; három gyermek esetében 1,2-2 millió forint között lesz ez az összeg, négy vagy több gyermek nevelése esetében pedig 1,6-2,5 millió forint között.

A programot idén hirdetik meg, a kifizetés január 1-jén indul, 2012-ben négyezer családot érinthet, és a jövő évi büdzsében erre 5,2 milliárd forint áll majd rendelkezésre.
forrás:hiradó.hu

Leave a Reply 275 megnézve, 1 alkalommal mai nap |