< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A képviselőink az EU legkivételezettebbjei lesznek Lázár javaslatával

| Mobile | RSS

A képviselőink az EU legkivételezettebbjei lesznek Lázár javaslatával

A képviselőink az EU legkivételezettebbjei lesznek Lázár javaslatával

A magyar parlamenti képviselők 750 ezer forintos tiszteletdíja összegszerűen a huszadik, az átlagbérhez viszonyítva viszont az egyik legmagasabb lesz az Európai Unióban – áll a Policy Solutions európai összehasonlító elemzésében. A politikai elemző intézet a Lázár János által javasolt képviselői díjazás rendszerét hasonlította össze a többi uniós tagállam szabályozásával.

A Policy Solutions összehasonlító kutatása szerint a Lázár János által szeptemberben javasolt 750 ezer forintos (megközelítőleg 2500 eurós) képviselői alapfizetés európai összehasonlításban nominálisan csak a 20. legmagasabb összeg, a régiónkban azonban magasnak számít. A volt szocialista országok közül mindössze Szlovéniában, Észtországban és Lengyelországban nagyobb a képviselők tiszteletdíja, mint amekkora várhatóan Magyarországon lesz. Azonban, ha az egyéb pénzbeli juttatásokat is figyelembe vesszük – amit a magyar szabályozás megszüntetne -, akkor láthatjuk, hogy Közép-Európán belül is a mezőny második felébe tartoznak majd a magyarok.

Van még hova fejlődni az átlagbér szintjén

Európai összehasonlításban viszotn a magyar átlagbérek még a képviselői díjazásnál is kevésbé versenyképesek: Magyarország a maga 759 eurós átlagbérével alulról az ötödik a listán. Ez azt jelenti, hogy a magyarok – és a magyar képviselők – nem csupán nyugat-európai szemmel nézve keresnek keveset, hanem regionális szinten is bőven van még hova fejlődnünk.

Az Európai Unió tagállamai között lényeges különbségek vannak a képviselői fizetések és az átlagbérek viszonyában is. E téren az első és az utolsó helyen álló ország adatai ötszörös eltérést mutatnak: az első helyezett Olaszországban a képviselők az olasz havi átlagbér ötszörösét viszik haza alapdíj formájában, Máltán viszont szinte megegyezik a képviselők alapbére a munkavállalók átlagbérével.

A volt szoci országokban jó képviselőnek lenni

A Policy Solutions elemzése kiemeli, hogy a volt szocialista országokban jó dolog parlamenti képviselőnek lenni. A havi képviselői alapdíjat a havi átlagbérrel összevetve kiderül, hogy az éllovas Olaszországot követő öt helyen a 2004-ben csatlakozott uniós tagállamok állnak.

A képviselői fizetés a második helyezett Észtországban az átlagbér több mint négyszerese, továbbá Litvániában, Szlovéniában, Lengyelországban és – az új tervezet szerint – Magyarországon is több mint háromszor annyi pénzt kapnak alapfizetésként a képviselők, mint amennyit a munkavállalók az adott országban átlagban hazavisznek.

A legkivételezettebbek a magyarok lesznek

Azaz az európai összevetésben nem túl magas tiszteletdíj ellenére a Lázár János által javasolt reformok révén parlamenti képviselőink mégis egy csapásra a legprivilegizáltabbak közé kerülnek az Európai Unióban az átlagbérekhez viszonyítva.

A fideszes javaslat értelmében ugyanakkor megszűnne az összes alapdíjon felüli anyagi juttatás, melyek más országokban a képviselői jövedelem egy jelentős részét teszik ki. A Lázár-javaslat legfőbb következménye ezért nem a képviselői jövedelemszintek átrendezése, hanem az, hogy ezáltal átláthatóbbá és szabályozottabbá teszi a képviselői juttatások jelenlegi rendszerét.
forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 209 megnézve, 1 alkalommal mai nap |