< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Fico máris irányít Bővebben a mai Magyar Hírlapban

| Mobile | RSS

Fico máris irányít Bővebben a mai Magyar Hírlapban

Fico máris irányít Bővebben a mai Magyar Hírlapban

A korábbi kormányfő pártjának szavazataival fogadták el a mentőcsomagot
A szlovák parlament tegnap másodszori nekifutásra megszavazta az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt (EFSF), az eurózóna tagállamai közül utolsóként. A mentőcsomagról szóló első szavazás a Radicová-kormány bukását hozta. A parlament tegnap megszavazta a március 10-i előre hozott választásokat is.

Igor Matovic, az Egyszerű Emberek csoport vezetője értékeli a kormányt: EFSF és Fico, bónusz gyanánt

A Robert Fico vezette legerősebb ellenzéki párt, a Smer szavazataival fogadta el tegnap a parlamentben a pénzügyi mentőcsomagot a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Most-Híd. A jelenlévő 147 képviselő közül 114 szavazott igennel. Az elfogadáshoz 76 szavazat kellett. A Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a Most-Híd frakciójában politizáló Polgári Konzervatív Párt három tagja és a független Igor Matovic, az Egyszerű Emberek csoport vezetője nemmel szavazott. (Időközben leváltotta a parlament Richard Sulíkot, az SaS elnökét házelnöki tisztségéből. Helyére Pavol Hrusovskyt, a parlament eddigi kereszténydemokrata alelnökét választották meg.)

Mint megírtuk, kedden Iveta Radicová kormánya belebukott abba, hogy az EFSF-ről szóló szavazást bizalmi szavazással kötötte össze, ugyanis az SaS kategorikusan elutasította a mechanizmus támogatását.

A parlament tegnap megszavazta azt is, hogy március 10-én kerüljön sor az előre hozott választásokra. A kormány hivatali idejének lerövidítését 143 képviselő támogatta.

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke úgy véli, az eddigi rossz tapasztalatokat követően az SaS-szel a jövőben nehéz lesz kormányozni. Ennek ellenére nem zárta ki a velük való együttműködést. Ezt illetően csak a Slota vezette nemzetiekkel nem számol. A felvidéki magyar politikus reméli, hogy vegyes, szlovák–magyar pártja az előre hozott választások után is a parlamentben lesz. „Nagyon nehéz lesz elérni ugyanazt az eredményt, mint legutóbb, de afelől nincs kétség, hogy a parlamentben leszünk” – tette hozzá.

A koalíciós pártok megkezdték az SaS felügyelte tárcák szétosztását. A védelmi tárcát Lubomír Galko helyett Mikulás Dzurinda (SDKÚ-DS) külügyminiszter fogja vezetni. Daniel Krajcer kulturális minisztériumát Rudolf Chmel (Most-Híd) miniszterelnök-helyettes veszi át. A munka-, szociális és családügyi minisztériumot Jozef Miháltól Ivan Uhliarik egészségügyi miniszter veszi át. A gazdasági minisztériumot az SDKÚ-DS és a KDH is szeretné, erről egyelőre nincs megegyezés, de valószínűleg az SDKÚ-s vezetésű pénzügyminisztériumhoz kerül.

Ma egyébként csonka miniszterelnöki csúcstalálkozót tartanak Prágában a visegrádi négyek, miután Iveta Radicová a bukása miatt lemondta részvételét a tanácskozáson.
forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 241 megnézve, 1 alkalommal mai nap |