< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Zsákbamacskát árult a Fidesz 1998-ban

| Mobile | RSS

Zsákbamacskát árult a Fidesz 1998-ban

A Fidesz nem tárgyal a Kisgazdapárttal a két választási forduló között – jelentette ki Áder János 1998. május 11-én, a parlamenti választások első fordulója után.

A párt akkori alelnöke szerint már az első forduló előtt világossá tették: a szövetségkötés ideje lejárt, a Fidesz kialakította a lehető legszélesebb polgári együttműködést, és nem törekszik arra, hogy ezen változtasson. Áder közölte azt is: nincs mód és lehetőség arra, hogy az FKGP-vel, vagy bárki mással valamilyen választási együttműködésről tárgyaljanak. Áder kijelentése ellenére az FKGP és a Fidesz 1998-ban kölcsönösen visszaléptették egymás javára a második forduló előtt azon egyéni jelöltjeiket, akik kevesebb voksot kaptak, mint a másik párt indulója.

Mindezt azzal kapcsolatban érdemes felidézni, hogy Kósa Lajos – a párt mai alelnöke – néhány napja az ATV-ben azzal érvelt a Fidesz által javasolt egyfordulós választás mellett, hogy ez a rendszer “véget vet az eddigi gátlástalan alkudozásoknak, ezentúl a pártok nem árulhatnak zsákbamacskát, hiszen nem lehet a két forduló között koalícióról egyeztetni”. Kósa úgy emlékezett, hogy az SZDSZ 1994-ben az első forduló előtt még nem akart a szocialistákkal együttműködni, aztán a két forduló között mégiscsak összeálltak.

Úgy vélte, a Fidesz esete a kisgazdákkal egészen más, hiszen ott kényszerhelyzet volt, csak az MDF-fel nem lehetett volna kormányozni.
Szemben a Fidesszel, az SZDSZ egyetlen egyéni jelöltjét sem léptette vissza az első forduló után az MSZP javára 1994-ben, sőt a liberális párt a Fidesszel indult választási szövetségben (nem közös listán).

Ám ahogy az SZDSZ 1994-ben, úgy 1998-ban a Fidesz tagadta az első forduló előtt, hogy a szocialistákkal, illetve a kisgazdákkal hajlandóak koalícióra lépni. Pokorni Zoltán és Szekeres Imre 1998. április 28-i vitáján a fideszes frakcióvezető úgy fogalmazott: “pártja és az FKGP az együttműködés maximumát érték el azzal, hogy nem bántják egymást”.

forrás:népszavaonline//NÉPSZAVA-információ /

Leave a Reply 289 megnézve, 1 alkalommal mai nap |