< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Navracsics Tibor: nem lesz különbség a járási székhely és a nem székhelytelepülések között

| Mobile | RSS

Navracsics Tibor: nem lesz különbség a járási székhely és a nem székhelytelepülések között

Navracsics Tibor: nem lesz különbség a járási székhely és a nem székhelytelepülések között Nem lesz különbség a járási székhely és a nem székhelytelepülések között – jelentette be Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken Székesfehérváron a Fejér Megyei Kormányhivatalban tett látogatása után.

Mint mondta, a járási székhelyek mellett a többi településen sem csökkenhet az államigazgatási szolgáltatások színvonala. “A járás minden településén minimálisan olyan szolgáltatásokat kell a jövőben is nyújtani, amit jelenleg is nyújtunk, sőt a jövőben ezeket bővíteni szeretnénk. Ahol okmányiroda van, ott marad az okmányiroda. Az ügykezdeményezési jog minden településen megmarad, vagyis ügyeket intézni ott is lehet majd” – tette hozzá.
Kiemelte, vannak vitapontok a Fidesz-KDNP-frakción belül és az ország közéletében is, de a járások tekintetében világos a kép. 2013-tól a járási hivatalok a megyei kormányhivatalok alá tartoznak, és területileg kihelyezett intézményeik lesznek. Azt végzik, amit a megyei kormányhivatalok. Pontos feladataikat az őszi törvényalkotás során véglegesítik, amikor az új önkormányzati törvényt is megalkotják.
A közigazgatás fejlesztését célzó Magyary-programot firtató kérdésre válaszolva a miniszterelnök-helyettes elmondta, az a jó állam, ahol az emberek elégedettek a szolgáltatásaival. Szerinte sokat kell még fejlődni, de a kezdeti lépéseket megtették. Két-három éves átépítési program kezdődött el az államigazgatásban, de a működés ettől függetlenül zavartalan. A következő évben a hatáskörök bővülése miatt sok új feladat vár az államigazgatásra, 2013 pedig a járások megteremtésének éve lesz.
“Reményeim szerint a 2014-es választásokra úgy állhatunk majd a választópolgárok elé, hogy sikerült elvégeznünk azt a munkát, amibe tavaly belefogtunk” – mondta.
Az MTI kérdésére Dorkota Lajos Fejér megyei kormánymegbízott elmondta, kilenc járás lesz a megyében, de a székhelyekről még nincs döntés. Szakmai egyeztetések folynak, tanulmányok készültek, de a lakosság véleményét mindenképpen kikérik, egyeztetnek az érintett polgármesterekkel és országgyűlési képviselőkkel is.
forrás:hír3

Leave a Reply 382 megnézve, 1 alkalommal mai nap |