< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Súlyos ítélet Magyarországról – nem szabad befektetni

| Mobile | RSS

Súlyos ítélet Magyarországról – nem szabad befektetni

A Budapesti Értéktőzsdén a részvényárfolyamok egyre inkább alulteljesítik a vezető tőzsdéket. Semmi jel sincs arra, hogy ez a jövőben megváltozna, sőt, inkább lemaradásunk fokozódására vannak jelek. Tombol a medve a magyar piacon.

A cikk szerzője a Napi Gazdaság munkatársa, a VTAD (Német Technikai Elemzők Szövetsége), az IFTA (Technikai Elemzők Nemzetközi Szövetsége) társult szervezetének tagja.

Idén tavasszal a Budapesti Értéktőzsde csak relatív medvepiacot élt át a világ vezető tőzsdéihez képest, mostanra a kép annyit változott, hogy nem csak relatív, de abszolút értelemben is medve tombol a magyar piacon. A BÉT indexe ugyan csak idén nyáron törte át lefelé 20 ezer pontos lélektani határt, azonban iszonyatosan gyenge szereplésünk nem most kezdődött.

Két piac, illetve piaci termék összehasonlításának leglátványosabb eszköze a technikai elemzés eszköztárában az úgynevezett relatív erő mutató (relatív strength index, nem összetévesztendő az RSI rövidítésű mutatóval), amely egy egyszerű hányadosaként adódik a vizsgált termékek értékeiből. Az RS különösen hasznos lehet azoknak a portfólió menedzsereknek – ha használják a technikai elemzés eszköztárát – akik több piac és eszközosztály közötti allokációról döntenek, hiszen megmutatja, egy-egy adott termék vagy piac milyen trendben van más termékekhez, piacokhoz képest.

Átmenetileg segített a Széll Kálmán Terv

A magyar részvénypiac helyzetéről a BUX/DAX RS lehangoló képet fest. A BUX indexnek és a magyar részvényeknek 2009 márciusától egészen 2010 áprilisáig sikerült jelentősen túlteljesítenie a német DAX indexet, akár a válság során kiépült shortok zárásának, akár a beáramló friss pénzeknek tulajdonítjuk ezt a jelenséget. Itt azonban a szárnyalás elakadt, s tavaly nyáron és ősszel a piac relatív ereje tetőépítésen ment keresztül. Egy klasszikus fej-vállak trendfordító formáció rajzolódott ki az RS grafikonon, amelynek nyakvonalát a magánnyugdíjpénztári vagyon államosításakor tört le, figyelmeztető jelzést adva a későn kelőknek, bizony itt nem érdemes részvényeket vásárolni.

A decemberi mélypontot követően indultak ugyan trenddel szembeni rallyk a mutatóban, például a Széll Kálmán Terv bejelentését követő általános optimizmusban, azonban ezek csak arra voltak elegendőek, hogy a letört formáció nyakvonaláig hozzák föl a BUX/DAX RS-ét, pozitív trendfordulat nem következett. A mutatóban klasszikus sávozó mozgás alakult ki, az utolsó, sáv széléig tartó emelkedés nem is a magyar piac jó teljesítményének volt köszönhető, hanem annak, hogy a DAX rövid idő alatt akkorát esett, amit a magyar részvények nem voltak képesek követni. A sáv végül szokásához híven trendfolytató alakzatnak bizonyult letört és ez első körben a mutatót olyan alacsony szintre küldte, amelyre legutóbb 2009 tavaszán volt példa.

Súlyosan hat, ha odakint esik

A jövőre nézve a mostani helyzet a két index relatív ereje alapján a következő üzenetet hordozza.

Egyelőre nincs jel arra, hogy a magyar piac relatív erőt tudna hosszabb távon mutatni a német részvénypiachoz képest. Az első erre utaló jel az lehetne, ha az RS-nek sikerülne a 3-as, vagy a 3,4-es érték fölé keveredni, ez praktikusan most azt jelentené, hogy legalább egy 20 százalékos magyar felülteljesítésnek kéne kibontakoznia ahhoz, hogy ilyet gyanítsunk.

A relatív gyengeség pedig azt valószínűsíti, hogy ha a világ vezető tőzsdéi emelkednek – köztük a DAX index – a magyar piac csak jóval lanyhább, szegényesebb nyereségeket lesz képes felmutatni. Ha viszont az esésnek további körei lennének a nagy piacokon, akkor abból akár hatványozottan is kivehetjük részünket.

Mindebből az következik, hogy aki mindenképpen részvényt szeretne vásárolni a jövőben, annak talán jobb egyelőre más piacokon próbálkoznia, s bármennyire is kedves szívének, a magyar papírokat egyelőre jobb elkerülni.
forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 315 megnézve, 1 alkalommal mai nap |