< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Érintetlen viking sírra bukkantak: a hajóját is a halott mellé temették

| Mobile | RSS

Érintetlen viking sírra bukkantak: a hajóját is a halott mellé temették

2011. október 19. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Hajójával, harci szekercéjével, kardjával és lándzsájával több mint ezer éve végső nyugovóra helyezett viking előkelőség sírját tárták fel Skóciában.

Ardnamurchan félszigetén a Manchesteri és a Leicesteri Egyetem régészei végeznek ásatásokat, a most feltárt ötméteres sír az első érintetlen viking temetkezés, amelyet a brit szigeteken találtak. A fából ácsolt hajó java része ugyan elkorhadt az idők folyamán, ahogy majdnem teljesen megsemmisült a csontváz is, fennmaradtak viszont vasszegecsek százai, amelyek egykoron a csónakot tartották egyben.

A régészek megtalálták a pajzsdudort, előkerült a hajdanvolt harcos kése és fenőköve, valamint feltárták a sírban sorakozó cserépedényeket.

“Mindig rendkívüli leletnek számít egy viking hajósír felfedezése, amelynek jelentőségét növelik az épségben fennmaradt tárgyak. Ez az egyik legfontosabb viking sír, amelyet valaha is feltártak Nagy-Britanniában” – hangsúlyozta Hannah Cobb, a régészeti projekt társvezetője.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 283 megnézve, 1 alkalommal mai nap |