< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: SAJTÓKÖZLEMÉNY Alacsony az adózási morál a vásározók körében

| Mobile | RSS

SAJTÓKÖZLEMÉNY Alacsony az adózási morál a vásározók körében

2011. október 21. | hozzászólás | Nav

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága tapasztalatai szerint az őszi rendezvényeken és fesztiválokon lényegesen romlott az adózási fegyelem a nyári idényhez viszonyítva. A helyi búcsúkon megjelenő vállalkozások között alig akadt olyan, amely eleget tett volna nyugtaadási kötelezettségének, illetve amely teljes körűen betartotta volna a foglalkoztatás szabályait.

A NAV munkatársai a nyári idényt követően is folytatják a különböző rendezvények, vásárok ellenőrzését. Szeptemberben és októberben – többek között – a Budavári Borfesztiválon, a Nemzeti Vágtán, a Csoki-fesztiválon, a Pálinka és Kolbászfesztiválon, valamint több Pest megyei település búcsúján és piacán vizsgálták a nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítését, a foglalkoztatás jogszerűségét, a pénztárgépek üzemeltetésére vonatkozó szabályok betartását, illetve a tevékenység bejelentését.

Az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeken a rendezvényeken különösen sok volt a jogsértés, amely elsősorban a bevételek eltitkolására irányult: a vizsgált vállalkozások kétharmada mulasztotta el értékesítéseinek bizonylatolását. Egyes fesztiválok kereskedői tévesen úgy vélték, hogy készpénz-helyettesítő eszközzel (pl.: kuponnal) történő fizetés ellenében nyugtaadási kötelezettség nem terheli őket.
A jogkövető magatartás és a szabályok betartása a helyi búcsúkba kitelepült vállalkozásokra volt a legkevésbé jellemző. A körhinta üzemeltetők, kürtös kalácsot árusítók, dodzsemesek körében rendkívül magas volt a mulasztók aránya, de előfordult közöttük olyan magánszemély is, aki még a tevékenység folytatásához szükséges engedéllyel sem rendelkezett.
Az őszi rendezvényeken eddig feltárt jogsértésekhez kapcsolódóan több millió forint mulasztási bírság kiszabása várható a Közép-magyarországi régióban.

Az adózók továbbra is számíthatnak a NAV munkatársainak megjelenésére a különböző őszi rendezvényeken (pl.: szüreti mulatságokon), és folytatódik a vásárok, piacok, szórakozóhelyek, vendéglátó-ipari egységek ellenőrzése. Mindenszentek közeledtével kiemelt figyelmet kapnak a koszorú, virág és kegyeleti tárgyakat árusítók.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

További információ: Németh Gabriella
szakmai tanácsadó, szóvivő
30/627-6768

Leave a Reply 255 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: