< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Sikerrel zárult az EVP emlőszűrő programja 26 százalékkal nőtt a szűrési részvétel

| Mobile | RSS

Sikerrel zárult az EVP emlőszűrő programja 26 százalékkal nőtt a szűrési részvétel

2011. október 21. | hozzászólás | Közélet

Két év alatt 43 százalékról 69 százalékra emelkedett az emlőszűrésen részt vevő nők aránya Hódmezővásárhelyen. A 26 százalékos növekedést egy új szűrésszervezési modell alkalmazásával érte el az Egészséges Vásárhely Program, amelyben kiemelt szerepet vállaltak a háziorvosok, asszisztensek és nővérek, valamint a városi szociális szakemberek. Az emlőszűréseknek azért van kiemelt jelentősége a mellrákellenes küzdelemben, mert az időben felfedezett megbetegedés tízből kilenc esetben jó eséllyel gyógyítható.

Az Egészséges Vásárhely Program 2009-ben indította útjára emlőszűrő programját azzal a céllal, hogy a város 45-65 éves női lakosai körében növelje a szűrésen részt vevők arányát. A programot a Bristol-Myers Squibb Alapítvány támogatta 150 ezer dollárral, és együttműködő partnerként részt vett benne a Magyar Rákellenes Liga, valamint a helyi szociális ellátásokat összefogó Kapcsolat Központ.

A program keretében speciális eszközök alkalmazásával próbáltak minél több nőt bevonni a emlőszűrő programokba: a szűrésszervezésbe a háziorvosi praxisok, a meggyőzésben, illetve kommunikációban pedig a Kapcsolat Központ szociális szakemberei vállaltak szerepet. A projekt keretében ún. integrált alapellátási munkacsoportokat hoztak létre, amelyekben a háziorvosok, a nővérek és szociális segítők közösen dolgoznak a hátrányos helyzetű, illetve alacsony szűrési részvételt mutató csoportok bevonásán. A szociális szakemberek szerepe az volt a projektben, hogy kapcsolatot teremtsenek azokkal a hölgyekkel, akiknek nagyon gyenge a kötődésük az egészségügyi intézményrendszerhez, kiváltképp az egészségügyi szűrésekhez.

A program első évében 43 százalékról 61 százalékra növekedett a szűrésen részt vevők aránya, a második évben pedig 61 százalékról 83 százalékra növekedett a részvételi arány: összességében két év alatt 26 százalékkal, 43 százalékról 69 százalékra nőtt az emlőszűrésen részt vevő vásárhelyi nők aránya.

A program keretében alakult meg a Nők az Egészséges Vásárhelyért mozgalom is, melynek fő célja, hogy az emlőrák-ellenes küzdelem és egészséges életmód mellett elkötelezett helyi közéleti nők, közösségi intézmények dolgozói (tanárok, iskolaigazgatók, egészségügyi és önkormányzati dolgozók) is segítsék a hátrányos helyzetű nőkkel való kapcsolatteremtést és a programba való bevonásukat.

A mozgalom keretében jött létre az úgynevezett EVP-klub azzal a céllal, hogy segítsen a vásárhelyi és környékbeli lakosoknak egészségük megőrzésében. Mindemellett a csoport kiemelt figyelmet fordít a daganatos betegségekben szenvedők és családtagjaik támogatására.

Program keretében mammográfiás szakasszisztenseket is képeztek svédországi trénerek bevonásával és Dr. Tabár László professzor tartott “A korai stádiumú emlőrák diagnózisa és kezelése” címmel nemzetközi kurzust szakorvosoknak és asszisztenseknek.

A mammográfiás szűrésszervezést segítő informatikai fejlesztést hajtottak végre: az interneten keresztül a programban részt vevő kollégák különböző jogosultsági szinteken elérhették azokat az adatokat, amelyek a szűrésben való részvételt, a műtéti statisztikát, illetve egyéb fontos eredményeket mutatnak. Emellett egy térinformatikai rendszerben követhető, hogy Vásárhely egyes körzeteiben milyen az átszűrtség, illetve hány daganatot találtak egy adott időszak alatt.

Egészségkerékpározás Hódmezővásárhelyen

Október világszerte az emlőrák-ellenes küzdelemhónapja. Ezért Hódmezővásárhelyen immár harmadik éve szervezik meg több száz résztvevővel az egészségkerékpározást – ezzel kívánják felhívni a figyelmet az emlőszűrés fontosságára.

A mellrákbetegség társadalmi háttere

Az emlőrák – a tüdőrák és a vastagbélrák után – a harmadik leggyakoribb daganatos halálok Magyarországon: 2005-ben 2085 nő halt meg emlőrák következtében hazánkban. Ez azt jelenti, hogy ötóránként meghal egy nő emlőrák következtében, noha az időben felismert mellrák ma már 90 százalékos valószínűséggel gyógyítható, de a késői esetek sem jelentenek reménytelenséget. Ezért van kiemelt jelentősége a rendszeresen elvégzett szűrővizsgálatoknak, hiszen nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy az emlőrák okozta halálozás visszaszorításának leghatékonyabb módja a szűrés: a Svédországban elvégzett, úgynevezett “Két megye”- vizsgálat keretében bizonyosságot nyert, hogy a mammográfiával végzett szűrővizsgálat jelentősen, közel harmadával képes csökkenteni az emlőrákból eredő halálozást.

Tisztelettel:

Göbl Vilmos

Sajtóreferens

Hódmezővásárhely

Megyei Jogú Város

Polgármesteri Hivatal

Leave a Reply 279 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: