< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Kinézték a TV2-t maguknak

| Mobile | RSS

Kinézték a TV2-t maguknak

2011. november 2. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Kinézték a TV2-t maguknak

Tovább terjeszkedne a jobboldali médiabirodalom. Az index.hu meg nem erősített információja szerint a Lánchíd Rádiót, a Heti Választ és a Class FM-et is birtokló Infocenter.hu Zrt., amely az RTL Klubban tavaly sikertelenül próbált tulajdonrészt szerezni, most a másik kereskedelmi csatorna megvásárlásáról tárgyal. A Tv2-t már korábban is kinézte magának Fellegi Tamás volt cége, amelyet jelenleg Simicska Lajos üzlettársa, Nyerges Zsolt – a Közgép Zrt. elnöke – irányít és birtokol.

A Tv2 megvásárlásáról tárgyal a tulajdonosokkal az Infocenter.hu Zrt. – értesült az index.hu. Korábban sokszor felmerült a pletyka, hogy Fellegi Tamás fejlesztési miniszter egykori cége venné meg az országos kereskedelmi csatornát, a mostani információk a hírportál szerint azért komolyabbak, mert az adásvételi tárgyalások a Tv2 vezérigazgatója, Simon Zsolt közvetítésével zajlanak. Ugyanakkor az index.hu-nak a cégvezető nem erősítette meg a tárgyalásokat, sőt azt mondta, hogy “nincs tudomása” ilyesmiről, míg az Infocenter vezérigazgatója és fő tulajdonosa, Nyerges Zsolt nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

A jobboldali médiabirodalmat összefogó Infocenter.hu további terjeszkedése ugyanakkor nem lenne meglepő, hiszen korábban is voltak kísérletei arra, hogy bevásárolja magát a kereskedelmi televíziók piacára. Az index.hu emlékeztetett, hogy a Tv2 tulajdonosa, a ProSiebenSat1-csoport csak bolgár és román érdekeltségeivel együtt adta volna el korábban a magyar csatornát, de állítólag ez az álláspont mára megváltozott és a “kockázati tőkebefektetők egy jó ajánlatra bármikor kiszállnának a cégből.” Ráadásul eközben maga a ProSiebenSat1-csoportot is eladná két tulajdonosa, a New York-i székhelyű KKR és a londoni Permira befektetési alap.

Emlékezetes, hogy a mindössze 5 millió forint törzstőkéjű Infocenter.hu Zrt. tavaly az RTL Klubban is tulajdonrészt próbált szerezni, közvetlenül a választások második fordulója előtt. Akkor az Infocenter bejelentette, hogy megvásárolta az RTL Klubot üzemeltető M-RTL Zrt.-ben 31 százalékig tulajdonos IKO Média Holding Zrt.-t. Ugyanaznap vált meg – vélhetően miniszteri felkérésére készülve – Fellegi Tamás az általa 2009. júliusában alapított Infocenterben meglévő 52 százalékos tulajdonrészétől is. A vevő Nyerges Zsolt átvette a cég vezérigazgatói posztját is. Vásárolt a Fellegi-pakettből Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke is, ám amikor nyáron alkotmánybíróvá választották, kiszállt a cégből.

Az RTL-es üzletről csak hónapokkal később, tavaly ősszel derült ki, hogy végül nem köttetett meg, miután a bejelentést követő fél évvel sem volt nyoma a cégiratokban az új tulajdonosnak. Állítólag azért hiúsult meg az üzletszerzés, mert az Infocenter hitelből finanszírozta volna a felvásárlást, de végül nem tudott megegyezni egyetlen bankkal sem. Azért lett volna szüksége hitelre a cégnek, mert az Infocenterben 48 százalékos tulajdonrésszel rendelkező dán DEFAP nem finanszírozta az IKO Média teljes vételárát. Az IKO-tól végül az RTL Klub tulajdonosa vette meg a saját tulajdonrészét, és vele együtt több kis kábeladót, így a Coolt és a Film+-t is.

Ezután lehetett többször hallani arról, hogy az Infocenter a Tv2-nél is próbálkozik. Csak becsülni lehet, mennyibe kerülne a most a korábbiaknál komolyabban vehető tulajdonszerzési szándék, mindenesetre piaci források szerint a Tv2 megvásárlása bizonyosan több pénzt emésztene fel annál a 20-25 milliárd forintnál, amennyiről az RTL Klub 31 százalékának megszerzési tervei idején szóltak a hírek. A Tv 2 megszerzésével a lassan egy évtizede tartó terjeszkedés folytatódna: a Heti Válasz, a Lánchíd Rádió és a Class FM után szórakoztató kereskedelmi csatornája is lenne a Fideszhez közeli befektetőnek, Nyerges Zsoltnak.

A bevásárlással Nyerges tehát Magyarország egyik legnagyobb médiavállalkozója lenne. A másik nagy jobboldali médiabirodalmat Töröcskei István és Liszkay Gábor neve fémjelzi: övék a Magyar Nemzet és a Hír Televízió. Az eredetileg szolnoki ügyvéd Nyerges szerepet vállalt már az első Orbán-kabinet idején: a Dunaferr igazgatótanácsának volt a tagja. Érdekesség, hogy ugyancsak szolnoki kötődésű a Közgép Zrt., amely a kormányváltás óta, de előtte is sorban nyerte el az állami megrendeléseket. A cég Fidesz közeliségét mutatja, hogy korábban felügyelőbizottsági (fb) tagságot vállalt benne az azóta elhunyt Wermer András, Orbán Viktor egykori fő politikai marketingese és megfordult a Közgép fb-jében Petykó Zoltán, akit tavaly júniusban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség élére neveztek ki. Idén nyár óta pedig Nyerges a Közgép elnöke.

Figyelemreméltó Nyerges kapcsolata a jobboldal befolyásos gazdasági háttéremberének tartott Simicska Lajosssal is. A két üzletembernek közös cége is volt a közelmúltig. A Basis Invest GmbH nevű svájci cég ugyanarra a kisvárosi címre – Zollikon, Alte Landstrasse 40. – volt bejegyezve, ahol ugyanazon személy – Walter Hediger – ügyvezetésével számos más magyar kötődésű cég is működött. (A kapcsolatot felfedő sajtóhíradások után pár nappal felszámolták a Simicska-Nyerges közös céget.) Ugyanakkor a zollikoni címen továbbra is megtalálható több, a Fideszhez kötődő vállalkozás. Ilyen az E-OS Energiakereskedő Zrt., melynek ma a Közgép Zrt. a tulajdonosa.

Sláger-Danubius: együtt perelnek

Csatlakozott a Sláger Rádió korábbi tulajdonosa, az Emmis Communications Corporation az Accession Mezzanine-hoz, a Danubius Rádió tulajdonosához, hogy a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) végre hozzon döntést a magyar állam ellen két éve folyó keresetükben – írta a Népszabadság. Emlékezetes, a két kereskedelmi rádió anyagi veszteségét a részvényesek 50-50 millió dollárra (vagyis 10-10 milliárd forintra) teszik. A veszteséget az okozta, hogy 2009-ben az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) vitatott döntése nyomán nem tudták megújítani az országos frekvenciacsomagra korábban elnyert koncessziójukat.

Az Emmis Communications többször is sikertelenül próbált tárgyalni az Orbán-kormánnyal a peren kívüli megegyezés lehetőségéről. Pedig egy tavaly júliusi magyar bírósági döntés is a Sláger és a Danubius tárgyalási pozíciót erősítheti. A két médium jogerősen pert nyert az ORTT ellen. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla ugyanis helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, így megállapította, hogy a Sláger helyén működő NEO FM és a Danubius frekvenciáján sugárzó Class FM pályázatát el kellett volna utasítani, vagyis jogellenesen járt el az azóta átalakított médiatestület, mert az alaki vizsgálat során nem utasította vissza az Advenio Zrt. és az FM1 Zrt. – a Class illetve NEO cégeinek – pályázatát. Ez alapján ugyanis az ORTT nem nyilváníthatta volna őket nyertessé, és nem is köthetett volna a cégekkel műsor-szolgáltatási szerződést. A megállapodást annak idején a nyertes pályázókkal az ORTT akkori fideszes tagja, a Médiatanács jelenlegi vezetője, Szalai Annamária írta alá.

NÉPSZAVA-információ /

forrása:népszavaonline.hu///

Leave a Reply 351 megnézve, 1 alkalommal mai nap |