< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Gyurcsányék a pofára esés küszöbén

| Mobile | RSS

Gyurcsányék a pofára esés küszöbén

2011. november 7. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Csak fél év elteltével alakíthat frakciót az MSZP-ből távozó és a Demokratikus Koalíció (DK) színeiben politizáló tíz képviselő az alkotmányügyi bizottság állásfoglalása szerint.

A testület hétfőn 21 szavazattal – a kormánypárti és a jobbikos képviselők támogatásával – hozta meg döntését. A szocialista bizottsági tagok nem szavaztak, LMP-s képviselő nem vett részt az ülésen. Az érintett tíz – az állásfoglalás értelmében jelenleg tehát függetlennek tekintendő – képviselő az Országgyűlés állásfoglalását kérheti az ügyben.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke – aki a frakcióalakításról október 23-án tájékoztatta Kövér Lászlót – a vitában azzal érvelt, hogy az alkotmányügyi bizottság korábbi gyakorlata különbséget tett a kilépő, illetve az új frakciót létrehozó képviselők között, és az utóbbiaknak nem kellett fél évre a függetlenek közé ülniük. Példaként a Magyar Demokrata Néppárt frakciójának 1996-os megalakulását hozta.

A vitában felszólaló kormánypárti politikusok viszont Mesterházy Attila MSZP-s frakcióvezető házelnöknek írt levelére hivatkozva vitatták az azonnali frakcióalakítás jogát. Hangsúlyozták, hogy a szocialista képviselőcsoport vezetője a tíz képviselő kilépéséről számolt be, a házvezetés pedig a frakcióvezetői bejelentések igazságtartalmát hagyományosan nem vizsgálja. A kilépő képviselőkre ugyanakkor féléves frakcióalakítási tilalom vonatkozik – érveltek.
forrás:mno.hu

Leave a Reply 329 megnézve, 1 alkalommal mai nap |