< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Őrült beszéd, de van benne rendszer Ijesztően látja helyzetünket a házelnök

| Mobile | RSS

Őrült beszéd, de van benne rendszer Ijesztően látja helyzetünket a házelnök

Minden bizonnyal a Fidesz most induló, a bizonyítványát magyarázni próbáló országjárásának alaphangját adta meg a hétvégén Kövér László a Fidelitas rendezvényén. A gazdasággal kapcsolatos kijelentései nem csupán távol állnak a valóságtól, de egyenesen ijesztőek: azt tükrözik, hogy ő és a pártja nem okultak az elmúlt másfél év kudarcaiból és képtelenek szembenézni velük.
Arra szót sem érdemes vesztegetni, hogy Isten kiválasztott pártjának tekinti a Fideszt, amely az utolsó esélye ennek a szegény országnak, az egyetlen, amely kivezetheti a népet a kizsákmányoló nemzetközi pénztőke fogságából. Ezzel a messianisztikus önértékeléssel jól rímel az a felfogás, hogy a korábbi kormány gátlástalan gazemberekből állt, akik kirabolták és lepusztították az országot, és kiszolgáltatták azt a gonosz pénzvilágnak – legalábbis így értelmezhetőek a parlament elnökének meglehetősen zavaros, viszont annál durvább mondatai. Ezzel a szemlélettel nincs mit kezdeni, inkább jellemzik a szónokot, mint a valós helyzetet.

Érdemesebb foglalkozni a konkrétabb kijelentésekkel, mert Kövér azokkal igyekszik igazolni politikájuk helyességét. A már megszokott IMF-ellenes retorikát képviselve azt állította, hogy a Valutaalap válságkezelése mindig gazdasági és szociális katasztrófához vezetett. Példát nem említett, nehéz is lett volna, mert a szervezet csak akkor szokott beavatkozni, amikor az érintett országokban már válsághelyzet van, azaz nem lehet az okozója annak. Pénzügyi segítségét olyan feltételekhez köti, amelyek az esetek nagy többségében elengedhetetlenek az összeomlás elkerüléséhez. Ez történt például velünk is 2008 őszén: az IMF segítségével sikerült elkerülnünk a legrosszabbat és a közösen elhatározott intézkedésekkel stabilizálnunk a pénzügyeinket. Arról már nem az előző kormány és a Valutaalap tehet, hogy a Fidesz-kormány szakított az addig sikeres stabilizációs politikával és “nem szokványos” lépésekbe kezdett, a mára sajnos már jól érezhető következményekkel.

Ezt az ellentmondást nyilván Kövér is érzékelte, és kudarcuknak megdöbbentő magyarázatát adta. Párhuzamot vont az 56-os forradalom és a jelenlegi helyzet között, azt állítva: ahogy akkor a Szovjetunió nem engedhette meg magának a magyar forradalom győzelmét, úgy most a nemzetközi pénzvilág nem engedheti meg, hogy a nem szokványos magyar gazdasági intézkedések mintául szolgáljanak másoknak. Azaz nem a Fidesz-kormány felelőtlen és hibás lépései miatt kerülünk egyre nehezebb helyzetbe, hanem az ellenséges “pénzvilág” tudatosan árt nekünk, nehogy sikerüljön a különutas politikánk.

Ebből a paranoiás eszmefuttatásból már logikusan következik a fideszes házelnöknél 2012 nagy kérdése: talpon marad-e Magyarország vagy “elvérzik a szabadságharcban” azok ellen, akik “kizsákmányolandó gyarmatként, pénzszivattyú kimeríthetetlennek tűnő medencéjeként” tekintenek ránk. Elképesztő szavak… Ha jól értjük a lényeget, mi egyedül küzdünk a világ, azaz a mindent irányító pénz hatalma ellen, amely csak kiszipolyoz és szolgasorba dönt minket – ezt a Jobbik sem tudta volna ilyen szépen megfogalmazni. Az az apró tény szóra sem érdemes, hogy a sokat kárhoztatott EU-tól az utóbbi évtizedben több tízezer milliárd forintnyi támogatást kaptunk a kizsákmányolás jegyében, a külföldi magáncégek befektetései pedig nagyságrenddel nagyobbak, mint amennyit eddig profitként kivittek a mi kiüríthetetlen medencénkből.

Mindezek után már nem csodálkozhatunk azon, hogy Kövér szerint a jövő év stratégiai célja minél távolabb maradni a “zaklatott világtól”. Ugyan miként tehetjük ezt meg? Energia- és nyersanyag-felhasználásunk kétharmada importból származik, nemzeti össztermékünk nagyobbik része az exportban realizálódik, amelynek nagy részét nálunk megtelepedett multik adják, meghatározó mértékben függünk tehát a külső környezettől – hogy az ördögbe maradhatnánk távol tőle? És miért kellene? Nem inkább jobban alkalmazkodnunk szükséges a piaci igényekhez és versenyképesebbé válnunk? A miénkhez hasonló adottságú, nyitott gazdaságú országnak öngyilkosság a bezárkózásra törekedni, hacsak nem Észak-Korea a követendő minta…

Félelmetes vízió, amelyet a házelnök felvázolt, kérdés, komolyan gondolja-e. Shakespeare-t idézve őrült beszéd, de van benne rendszer. Az értelme az, amit Kövér le is szögez: a Fidesz kiváló munkát végez, jó döntéseket hoz, hogy mégsem láthatók az eredmények, azért kizárólag a külső válság és a fülkeforradalmat eltiporni kívánó, az 56-os szovjet tankokhoz hasonló gonosz pénzvilág tehet. Ez a demagóg nacionalizmus a fő motívuma a Fidesz kommunikációjának, ezt próbálják sulykolni az emberek fejébe. Ezzel magyarázzák a jövőre tervezett 1400 milliárd forintos megszorítást, és természetesen szó sem esik az elhibázott adórendszerről, a nemzetközi bizalmat megrendítő, a forintot gyengítő és a kilátásainkat egyre rontó, végiggondolatlan lépésekről, hogy példaként csak a fix árfolyamú végtörlesztést említsük.

Erőlködni persze lehet, de a felmérések szerint a lakosság egyre kisebb hányada hiszi el, hogy bajainkért, a térségünktől való leszakadásunkért nem a kétharmados, példátlan befolyást koncentráló kormány, hanem a külvilág és valamiféle ellenünk irányuló összeesküvés a felelős. Ilyet csak a hatalmukat féltő, diktatórikus rendszerek hirdetnek, de ez a jelek szerint Kövér Lászlót és a Fidesz vezetőit nem zavarja.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 318 megnézve, 1 alkalommal mai nap |