< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Adócsalás és ittas vezetés büntetlenül?

| Mobile | RSS

Adócsalás és ittas vezetés büntetlenül?

2011. november 8. | hozzászólás | Közélet

Adócsalás és ittas vezetés büntetlenül?

A Magyar Helsinki Bizottság egy friss ítéletet kommentált

A Magyar Helsinki Bizottság éles hangú közleményben tiltakozott a Fővárosi Bíróság ítélete, és különösen annak indoklása ellen, amellyel Kiss Róbertet, az Új Magyar Gárda főkapitányát az egyesülési joggal való visszaélés miatt emelt vád alól felmentették.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint elfogadhatatlan hogy a bíróságnak “az országban fennálló rend”, és nem a jogrend alapján kell ítéletet hoznia.

A Fővárosi Bíróság november 5-én első fokon egy rendbeli, hatósági rendelkezés elleni izgatás miatt bűnösnek mondta ki Kiss Róbertet, az Új Magyar Gárda főkapitányát, ugyanakkor az egyesülési joggal való visszaélés miatt emelt vád alól felmentették, noha több száz embert felszólított a gárdát feloszlató bírói ítélettel szembeni engedetlenségre.

A bíró szóbeli indoklásában többek között ezt mondta: “jelenleg a magyar közélet úgy néz ki, hogy a magyar Parlamentben és az utcákon a nemzeti radikalizmusnak olyan formája létezik, amelynek a retorikájában elfogadottá vált a cigánybűnözés kifejezés”, a bíróságnak pedig “nem a népet kell nevelnie, hanem az országban fennálló rendhez igazodnia”.

Ez a nézet, mely szerint a bíróságnak “az országban fennálló rend”, és nem a jogrend alapján kell ítéletet hozni – hangsúlyozza a Helsinki Bizottság, – aláássa a jog uralmát és csökkenti a törvények betartása iránti hajlandóságot. A jogvédő szervezet közleményében kijelentette: egy tiltott magatartást nyilvánvalóan nem tesz jogszerűvé az, hogy sokan tanúsítják. Ha ilyen elvek alapján hoznának döntéseket, akkor az adócsalókat, vagy az ittas vezetőket sem volna szabad elítélni. A Bizottság emellett hozzáfűzte, hogy egy büntetőperben a legkevésbé sem lehet befolyásoló tényező az, hogy egy parlamenti párt mit gondol az ügyről.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 282 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: