< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Megszavazta a parlament az ügyvéd nélküli tanúkihallgatást

| Mobile | RSS

Megszavazta a parlament az ügyvéd nélküli tanúkihallgatást

A jövőben nem lehet jelen ügyvéd a büntetőügyekben a tanúk kihallgatásánál, miután a parlament hétfőn megszavazta az erről szóló fideszes módosító indítványt. Elfogadták azt is, hogy ezentúl a kiemelt jelentőségű ügyekben sem ellenőrizhetik hazugságvizsgálattal a tanú szavait.

Elfogadta a parlament azt a büntetőeljárási törvényt módosítását célzó fideszes javaslatot, amelynek alapján a jövőben csak a sértett tanúkénti kihallgatásán lehetne jelen ügyvéd, más tanúkihallgatásokon nem. A javaslat eredetileg arra adott volna lehetőséget, hogy a kiemelt ügyekben az ügyész megtiltsa a tanú érdekében eljáró ügyvéd tanúkihallgatáson való jelenlétét.

Az előterjesztő Varga István szerint viszont a különbségtétel indokolatlan, és ezt a szabályt általánossá kell tenni. Ezért javasolta, hogy a jövőben csak a sértett tanúkénti kihallgatásánál lehessen jelen ügyvéd, aki felvilágosítást adhat a tanúnak a jogairól, de vallomását nem befolyásolhatja. Ugyanakkor a kihallgatás után az arról készült jegyzőkönyvet megtekintheti, és észrevételeit előterjesztheti. Az elfogadott módosító javaslat változatlanul lehetővé teszi, hogy a tanú érdekében eljáró ügyvéd ott legyen a tárgyaláson.

Az alkotmányügyi bizottság kezdeményezésére garanciális jelleggel azt is kimondták: ha megállapítható, hogy a tanú a vallomásában – meghatározott kivételekkel – magát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolja, ismételten figyelmeztetni kell, hogy erre vonatkozóan a tanúvallomást megtagadhatja.

Elfogadták a módosító javaslat azon részét is, amely megtiltja, hogy kiemelt ügyekben hazugságvizsgálattal ellenőrizzék, hogy a tanú igazat mond-e.
forrás:origó.hu

Leave a Reply 352 megnézve, 1 alkalommal mai nap |