< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Botka egyelőre elégedett Mesterházyval Bővebben a mai Magyar Hírlapban

| Mobile | RSS

Botka egyelőre elégedett Mesterházyval Bővebben a mai Magyar Hírlapban

2011. november 20. | hozzászólás | Közélet

“Az MSZP-nek új, hiteles arcokra van szüksége”

Botka László az MSZP kongresszusán Mesterházy Attila mellé állt, de egyes elemzők szerint be is jelentkezett valamely vezető tisztségre. A szegedi polgármester, parlamenti képviselő, az MSZP megyei elnöke lapunknak pártja átalakításáról is beszélt.

– Gyurcsányék távozásával az MSZP-ben lezárult a tisztulási folyamat, vagy csak megkezdődött?

– Egy sikeres pártnak folyamatosan változnia kell, hiszen az előttünk álló feladatok is állandóan módosulnak. A Magyar Szocialista Párt sokat változott. Azt látom, hogy hónapról hónapra sikeresebben tudunk szerepelni ellenzéki pártként, a múlt szombati kongresszusnak pedig az a tapasztalata, hogy a párton belüli viták lezárása újabb lendületet adhat az MSZP-nek.

– A párt- és frakcióvezetés részleges átalakításával céljuk, hogy hasonlóan fiatalos formáció benyomását keltsék, mint amilyen az LMP vagy a Jobbik?

– Azt tapasztaljuk Szegeden és országosan, hogy a pártba újonnan belépők többsége a fiatalabb korosztályhoz tartozik. Bár nem a generációs kérdés a legfontosabb, de egy hosszú kormányzás után ellenzékben lévő pártnak kiemelkedően fontos, hogy politikai üzeneteit új, hiteles arcok jelenítsék meg. És látom azt a tendenciát is, hogy egyre több fiatal számára vonzó az MSZP.

– A Fidesz–KDNP-től balra nagy a mozgolódás. Az LMP parlamenti szereplő, megalakult a bukott kormányfő pártja, a Demokratikus
Koalíció, Schmuck Andor aktivizálja a „szocdemeket”, párttá alakul a 4K!, és megjelent a színen a Magyar Szolidaritás Mozgalom. Ebben a mezőnyben az MSZP hogyan tudja megfogalmazni magát?

– A kongresszuson is hangsúlyoztam, hogy nagyon nyitott politikát kell folytatnunk. Teljesen világos, hogy az MSZP nélkül a kormányt nem lehet leváltani, de a szocialista pártnak is törekednie kell arra, hogy az új mozgalmakkal partnerként együttműködjön.

– De mitől lenne az MSZP a legéletképesebb alternatíva a balra húzó szavazóknak?

– A legtöbb baloldali szavazó mellettünk áll, ezért vagyunk a legnagyobb ellenzéki párt. Természetesen ez most nem elég ahhoz, hogy leváltsuk a kormányt, de úgy gondolom, az a sok százezer választópolgár, aki elfordult tőlünk, és a Fideszre szavazott, most, hogy csalódott, a megújuló szocialista pártnak elhiszi: mi nem a 2010 előtti kormányzásunkat akarjuk visszahozni, hanem 2014 problémáira, feladataira, kihívásaira kívánunk demokratikus baloldali választ adni. Az olló, úgy látom, mindenképpen összébb zárult a Fidesz és az MSZP között.

– Jövő márciusig tisztújítás lesz a pártjában. Magának milyen szerepkört szán?

– A politikai pozíció önmagában nem érdekel, nem abban gondolkodom. Majd ha látom, a párttagok és a szimpatizánsok milyen szerepet szánnak nekem, akkor a döntésemet meg fogom hozni, hogy milyen posztot fogadok el. Azt szeretném, ha a szocialista pártban mindenki megtalálná a helyét. Mindenkire szükség van, aki most az MSZP-ben politizál: a korábbi vezetők tapasztalataira és új, hiteles arcokra is.

– A jelenlegi pártelnök munkájával egyelőre elégedett?

– Mesterházy Attila óriási munkát végzett egy reménytelen választási munkában és az elmúlt másfél évben is. Sok mindent megtanult, ami kell ahhoz, hogy győztes és sikeres elnöke legyen ennek a pártnak. Eddig úgy kellett végeznie a munkáját, hogy a gyurcsányistákkal közelharcot vívott. Örömmel tapasztaljuk, hogy ennek most vége. A párt egysége helyreállt. Ugyanakkor nagyon sok olyan jelenség van a párton belül, amit meg kell haladni ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Abban vagyok érdekelt, hogy az MSZP ezeket az akadályokat sikeresen vegye.
Zsebők Csaba
forrás:magyar hirlap.hu

Leave a Reply 357 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: