< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Egy apa szélmalomharca a családpolitika ellen Kína: ahol büntet az állam, ha gyermek születik

| Mobile | RSS

Egy apa szélmalomharca a családpolitika ellen Kína: ahol büntet az állam, ha gyermek születik

2011. november 22. | hozzászólás | Életképek/bulvár

“Második gyermeke illegálisan született, ami sérti a pekingi népesedési és családpolitikai rendelet 17. paragrafusának első bekezdését”.

Ez állt abban, a 240 ezer jüanos (8,5 millió forintos) pénzbírság kiszabásáról szóló levélben, amelyet Jang Cse-csu (Yang Zhizhu) a hatóságoktól kapott, miután második gyermeke a világra jött.

A Spiegel Online hétfőn közölt írása a mára már hősként tisztelt kínai apának – még a pártközeli médiumok által is felkapott – szomorú történetét meséli el, amely egyáltalán nem számít kivételesnek a távol-keleti országban. Sőt, mint Jang elmesélte, a lapok inkább az ő kálváriáját írják meg, semmint azokét, akiket a hatóságok az egygyermekes politikával való szembeszállásért otthonuk szétrombolásával büntettek. Ő “csak” az állását veszítette el, továbbá a pekingi éves átlagjövedelem 9-szeresének kifizetésére kötelezték, míg vannak, akikre az átlagos éves fizetés 10-szeresét szabják ki bírságként.

Már több mint 30 éve annak, hogy Kína bevezette az egygyermekes családpolitikát a túlnépesedés megfékezésére. Az ország jólétét az egyén jóléte elé helyező rendelkezésről a Kínai Kommunista Párt (KKP) szócsövének számító Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) című újság 1979-ben így írt: “A termelés gyors ütemű fejlődéséhez a népességnövekedés kontroll alatt tartására van szükség. Csak így lehetséges a szocialista modernizáció gyors megvalósulása.” A jogszabály azonban egyre inkább ellenérzést vált ki a társadalomból, és mint Jang példája mutatja, vannak már olyanok, akik a csendes alkalmazkodás helyett az emberi jogokat sárba tipró rendelkezés elleni küzdelmet választják.

A 44 éves apa már odáig jutott, hogy Peking utcáin járkálva próbálja eladni magát családja anyagi helyzetének rendezése végett. “A nevem Jang Cse-csu. A családtervezési hatóságok 240 ezer jüanos bírságot szabtak ki rám. Nem tudom kifizetni, ezért kénytelen vagyok magamat áruba bocsátani. Aki megvesz, azt a halálomig szolgálni fogom” – olvasható az általa lobogtatott plakáton.

Vu (Wu), aki a valódi nevét nem fedte fel, évtizedeken át a politika megvalósításának egyik “eszköze” volt. Az orvosnő naponta átlagosan 10 abortuszt végzett el, esetenként hat-hét hónapos magzatot kellett elhajtania. A nyolcvanas évek eleje óta szolgálta a rendszert, és mint mesélte, 50 jüanos (1800 forintos) bónusszal járó kitüntetést is kapott azért, mert egymás után 1000 sikeres műtétet hajtott végre. Munkájának gyümölcseként magas életszínvonalon élhet, nemrég tért haza Dél-Afrikából, de már megjárta Svédországot és Malajziát is, közben azonban kínozzák az emlékei. Mint mondta, dolgos évei alatt meg kellett tapasztalnia azt is, milyen egy újszülöttet saját kezűleg a vízbe fojtani. “Közömbösek voltunk. Nem tiszteltük az emberi életet” – magyarázta hozzátéve, hogy a klinikára vitt nőkre is a közöny volt jellemző. Vu szerint a politika káros hozadéka az is, hogy teljesen megváltozott a kínai társadalom értékrendje – az egykék generációja már csak magával törődik.

Az állam azonban hajthatatlannak bizonyul a sokak szerint emberellenes rendelkezés szükségességét illetően, sőt, minden eszközt megragad, hogy vonzóvá tegye azt az emberek számára. Az egy gyermek vállalását engedélyező jogszabályt tiszteletben tartó párok havonta 10 jüanos (360 forintos) támogatást kapnak, továbbá nyugdíjba vonulásukkor is extra pénzre számíthatnak. A túlnépesedés elleni rendelkezés bizonyos esetekben azonban lehetővé teszi a második utód megszületését, például, ha az első gyermek fogyatékos, vagy mindkét szülő egyke, vagy ha az apa rendőri vagy katonai szolgálat teljesítése közben megsebesült. A hatóságok elnézőbbek az etnikai kisebbségekkel szemben is, illetve elsőre kislányt szülő parasztasszonyoknak is megengedett a második gyermek világra hozása.

Jang most azért küzd, hogy neki is lehessen hivatalosan második gyermeke, ezért azt tervezi, bíróságra viszi az ügyet és jogi eszközökkel küzd az állami családtervezési politika ellen. A pénzbírság ki nem fizetése ugyanis azzal jár, hogy Jang kislánya nem kaphatja meg a hukout, vagyis azt a kínai okiratot, amelynek hiányában nem jár neki személyi igazolvány, útlevél és szociális juttatás sem. A hősiesen küzdő családapa ezenkívül szeretne egyszer egy múzeumot alapítani, ahol a születésszabályozás szörnyűségeit ismerhetné meg az utókor. “Azt akarom, hogy a gyermekeink emlékezzenek történelmünk ezen fájdalmas időszakára” – szögezte le. “Megöltük a saját népünket” – summázta a kínai családpolitika eredményét Jang.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 336 megnézve, 1 alkalommal mai nap |