< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Hitelminősítés – MSZP: Orbán Viktor leváltását kéri az MSZP

| Mobile | RSS

Hitelminősítés – MSZP: Orbán Viktor leváltását kéri az MSZP

2011. november 25. | 10 hozzászólás | Közélet

Hitelminősítés – MSZP: Orbán Viktor leváltását kéri az MSZP Mesterházy Attila az MSZP nevében arra szólította fel Lázár Jánost, hogy a “Fidesz-frakció konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal válasszon új miniszterelnököt és új kormányt”.

Az ellenzéki pártelnök-frakcióvezető pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy a Moody’s Investors Service megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást. A hitelminősítő csütörtök éjjel Londonban közölte, hogy az eddigi “Baa3”-ról egy fokozattal “Ba1”-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló, negatív kilátást hagyott érvényben.
Mesterházy Attila azt kérte, hogy a Fidesz-frakció olyan új kormányfőt válasszon, aki “kellően hiteles” ahhoz, hogy megoldja a problémákat. Hangsúlyozta, hogy a kétharmados kormánypárti parlamenti többség bír kellő támogatással egy ilyen személyi változtatáshoz, valamint ahhoz is, hogy a kormány egy olyan programot hajtson végre, amelyik kivezeti az országot “ebből a zsákutcából”.
Az MSZP vezetője arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy az ország érdekében tegyenek félre minden személyes és pártpolitikai érdeket, “viselkedjenek hazafiként, ne pedig egy hűbérúr szolgáiként”. Arra a kérdésre, hogy lenne-e saját jelöltjük, azt felelte, hogy a “Fidesz-frakciónak van kétharmados többsége”, ezért az ő kezükben van a megoldás kulcsa.
Mesterházy Attila a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor kormányfő teljesen elveszítette a hitelét a világban, ezért mennie kell. Elég volt a nagyképűségből, az arroganciából és a háborús politikából, mert ez vezetett oda, hogy másfél évvel a választások után Magyarország nagyobb bajban van, mint 2008-ban vagy 2009-ben volt – mondta.
Kijelentette azt is, hogy Orbán Viktoron és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszteren kívül ma mindenki látja, hogy Magyarország nem összeesküvés, hanem “két ember hülyeségének az áldozata” lett. Véleménye szerint ugyanis a miniszterelnök által választott “szabadságharcos politika teljes zsákutca”, ami a csőd közelébe vitte az országot. A nem ortodox gazdaságpolitika napról napra hozza egyre nehezebb helyzetbe a családokat, ezért ki kell, hogy mondjuk, nemzetellenes – fogalmazott Mesterházy Attila.
Hozzátette, már akkora a baj, hogy az IMF-fel folytatott tárgyalások sem tudták megmenteni az országot a leminősítéstől.
Saját javaslataikat ismertetve közölte, hogy az ország iránti bizalom visszaállításának érdekében a kormánynak a lehető leggyorsabban meg kell állapodnia az IMF-fel és az Európai Bizottsággal. Emellett az MSZP szerint szükség van egy radikális, “ha úgy tetszik, 180 fokos” gazdaságpolitikai fordulatra, miközben helyre kell állítani a jogállam rendjét és a demokratikus működést. Végül leszögezte: a politikai felelősöknek pedig távozniuk kell.
A hatályos alkotmány értelmében a képviselők legalább egyötöde a miniszterelnökkel szemben írásban – a miniszterelnöki tisztségre jelölt személy megjelölésével – bizalmatlansági indítványt nyújthat be, amelyet a kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítványnak kell tekinteni. Ha az indítvány alapján az országgyűlési képviselők többsége bizalmatlanságát fejezi ki, az új miniszterelnöknek jelölt személyt megválasztottnak kell tekinteni.

forrás:hír3.hu

Leave a Reply 1324 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: