< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: 1600 orvos továbbra is fenntartja a felmondását Szlovákiában

| Mobile | RSS

1600 orvos továbbra is fenntartja a felmondását Szlovákiában

1600 orvos továbbra is fenntartja a felmondását Szlovákiában

A mintegy 2400 szlovákiai kórházi orvosból, akiknek november 30-án lejár két hónapos felmondási idejük, eddig mintegy 800 elfogadta a kormány kompromisszumos béremelési ajánlatát, s visszatér munkahelyére – közölte Ivan Uhliarik szlovák egészségügyi miniszter, miután kedden este Iveta Radicová miniszterelnökkel együtt találkozott a válsághelyzetbe került kórházak igazgatóival és orvosaival.

„Mintegy 1600 orvos továbbra is fenntartja a felmondását, azaz azt, hogy december elsejével megválik eddigi munkahelyétől” – jelentette ki a tárcavezető, aki bízik abban, hogy a szerdán további orvosok fogadják el a kormány 300 eurós béremelési ajánlatát. Az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) azonban 707 eurós átlagos béremelést követel, s nem hajlandó a kompromisszumra.

Tekintettel a kórházakban fenyegető orvoshiányra – a mintegy 6500 kórházi orvos egyharmada mondott fel – a kormány hétfő este szükségállapot kihirdetéséről döntött, amely 15 kórházat érintene. A béremelésen kívül az orvosok a kórházak részvénytársaságokká való átalakításának leállítását, néhány szakmai ágazati probléma megoldását – például a kórházak kedvezőbb finanszírozását, a személyi normatívák rendszerének bevezetését – követelik.

A kormány döntése következtében a kórházakban nagy a feszültség. Komoly vitákat és tiltakozást váltott ki a kabinet azon döntése is, hogy az orvosok nélkül maradt osztályokat esetleg megszüntetik. „Nem hiszem, hogy az osztályok és a kórházak megszüntetése csak azért normális lenne, mert az orvosok felmondtak” – jelentette ki Milan Dragula, a Szlovák Orvosi Kamara (SLK) elnöke. Közölte: az orvosi kamara szerdán megpróbál közvetíteni az orvosi szakszervezetek és a kormány között.

Az orvosszakszervezetek az esti órákban Besztercebányán tüntetést rendeztek, amelyen több száz doktor élesen bírálta a kormányt, s azt hangoztatta, hogy a szükségállapot kihirdetése ellenére sem veszi fel csütörtökön a munkát.

Több kórház is közölte, hogy ideiglenesen leállították a műtéteket.
forrás:mno:hu

Leave a Reply 1143 megnézve, 1 alkalommal mai nap |