< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Nincs béke Gyöngyöspatán – a roma gyerekeknek nem jár uszoda

| Mobile | RSS

Nincs béke Gyöngyöspatán – a roma gyerekeknek nem jár uszoda

2011. november 30. | 1 Hozzászólás | Közélet

Hiába az ombudsmani figyelmeztetés, Gyöngyöspatán továbbra is elkülönítik a roma gyermekeket az iskolában. A szegregáció miatt beperelték a helyi Nekcsei Demeter Általános Iskolát és a fenntartó önkormányzatot.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány (CFCF) szerint a jobbikos vezetés továbbra is megfélemlíti a roma lakosokat. Ez egyebek közt abban is megnyilvánul, hogy a gyermekeknek nem biztosítanak egyenlő feltételeket, hiszen külön termekben, összevont osztályokban tanítják őket, illetve elkülönítve étkeznek és többen kiszorulnak a napköziotthonos ellátásból is.
Annak ellenére, hogy a kisebbségi ombudsman tavasszal nyomatékosan kérte az osztályszintű szegregáció felszámolását, nem sok előrelépés történt az ügyben – állítja a felperes alapítvány. Dr. Kállai Ernő a gyöngyöspatai képviselő-testületnek egyebek közt azt ajánlotta, vizsgálják felül az oktatási intézmény minőségirányítási programját, és alapelvként rögzítsék az egyenlő bánásmód feltétlen betartásának követelményét.

A gyakorlatban viszont nem tapasztalható előrelépés. A CFCF tájékoztatása szerint a romák oktatása nagyságrendekkel rosszabb, mint a többségi társaiké. De jogellenes lehet az is, hogy a roma gyermekeket kizárják az úszásoktatásból. A napközibe is csak azok a gyermekek járhatnak, akiknek mindkét szülője dolgozik. Az alapítvány arra is hivatkozik, hogy a cigány osztályokat még ebédeltetni is külön viszik, és nem szerepeltetik őket az iskolai ünnepségeken sem.

Az október 14-én benyújtott keresetben a felperes kéri a Heves Megyei Bíróságot, hogy állapítsa meg az intézmény jogsértő magatartását és kötelezze az alpereseket a diszkrimináció felszámolására. A tegnapi első tárgyalási nap után 15 napot kapott az oktatási intézmény és az önkormányzat arra, hogy benyújtsák nyilatkozataikat.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 992 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: