< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Matolcsy nincs benne az IMF-fel tárgyaló delegációban

| Mobile | RSS

Matolcsy nincs benne az IMF-fel tárgyaló delegációban

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vezeti a magyar küldöttséget, amiben a Nemzetgazdasági Minisztériumot csak egy pár hete hivatalban lépett államtitkár képviseli. Matolcsy Magyarország IMF-kormányzója is, mégis kimaradt.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vezeti a magyar delegációt, amelyik tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), közölte a kormányszóvivő. A küldöttségnek tagja még Pleschinger Gyula, aki pár hete lett a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős államtitkára, a harmadik tag Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke.

Az egészben a legmeglepőbb, hogy Matolcsy György nincs benne a delegációban.

Ez több szempontból is furcsa. Egyrészt, az IMF-fel a szokások szerint a költségvetésért felelős miniszter (ezesetben Matolcsy) és a jegybank elnöke tárgyal, ők vezetik a magyar fél küldöttségét. Az NGM-et most csak egy olyan államtitkár képviseli majd, akinek a széke még alig melegedett meg. A delegációt vezető Fellegi Tamásnak pedig nincs meg az apparátusa a költségvetési tárgyalásokhoz.

Másrészt, az IMF-ben a Magyarországot képviselő kormányzói posztot épp Matolcsy vette át tavaly nyáron Simor András jegybankelnöktől, erről az Orbán-kormány határozott.

Emlékezetes, két héttel ezelőtt a Matolcsy-vezette NGM adott ki közleményt arról, hogy “fordulóponthoz érkeztünk”, és a kormány új típusú együttműködésre törekszik a Valutaalappal. A kormány feladta a gazdasági szabadságharcot, amelyet tavaly nyár óta folytatott, azóta, hogy megszakadtak a tárgyalások az IMF-fel. (Az utolsó tárgyaláson a magyar küldöttséget Orbán Viktor kormányfő vezette, de ott volt a küldöttségben Matolcsy is.) Az NGM-es közlemény másnapján, két héttel ezelőtt pénteken Matolcsy közölte a kormányzati szándékot az IMF-fel és a vele párban mozgó EU-val. Matolcsy akkor azt mondta, hogy karácsony előtt kezdődhetnek a konzultációk, és februárban érhetnek véget.

Azóta azonban a miniszter két pofont is kapott. A hitelkérelem bejelentése után egy héttel a Moody’s hitelminősítő a bóvli kategóriába minősítette le Magyarországot, a magyar adósságot a befektetésre nem ajánlott osztályba sorolta be. Másnap Orbán és Matolcsy találkozott 11 ismert közgazdásszal, a zártkörű megbeszélésen több bírálatot is kapott a Matocsy-féle gazdaságpolitika.

Giró-Szász András kormányszóvivő azt is közölte: a kormány “lényegében a tegnapi naptól fogva” kész az IMF-tárgyalások megkezdésére.
forrás:origo.hu

Leave a Reply 1006 megnézve, 1 alkalommal mai nap |