< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Súlyos lépésekre szánta el magát Törökország

| Mobile | RSS

Súlyos lépésekre szánta el magát Törökország

Törökország befagyasztja a szíriai kormánnyal folytatott kereskedelmi tranzakciókat – közölte a török külügyminiszter. Emellett leállítják a szíriai és a török központi bank közötti tranzakciókat is. Az Európai Unió kérésére rendkívüli ülést tart az ENSZ emberi jogi tanácsa pénteken Szíria ügyében.

Mint ismert, kilenc polgári személyt, köztük egy nyolcéves kislányt öltek meg kedden Szíriában a rendfenntartó erők a népfelkelés elfojtását célzó műveletek során.

Szíriával szembeni gazdasági és pénzügyi büntetőintézkedések bevezetéséről határozott szerdán Törökország, a többi között például befagyasztják a szíriai kormánnyal folytatott kereskedelmi tranzakciókat – jelentette be Ahmet Davutoglu török külügyminiszter.

A török kormány ezenkívül leállítja a szíriai és a török központi bank közötti tranzakciókat is, illetve felfüggeszti a stratégiai együttműködést Damaszkusszal. Davutoglu egy szerdai konferencián kifejtette: a szíriai rezsim azzal, hogy semmibe veszi a nemzetközi közösség felszólításait a tüntetések erőszakos elnyomására „az út végére ért”.

Korábban az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult két nemzetközi emberjogi szervezet a szíriai rendszerellenes tüntetések vérbe fojtása miatt. A megbízott vizsgálóbizottság egyebek között megállapította, hogy március közepe és november eleje között 256 gyermeket öltek meg a szíriai kormányerők. Az orosz külügyminiszter óva intette a nemzetközi közösséget attól, hogy ultimátumokat adjon Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának.

Rendkívüli ülést tart az ENSZ emberi jogi tanácsa

Rendkívüli ülést tart az ENSZ emberi jogi tanácsa pénteken Szíria ügyében az Európai Unió kérésére – közölte szerdán egy diplomáciai forrás. A kifejezetten a szíriai problémáknak szentelt ülés összehívását szorgalmazó kezdeményezést 28 ország írta alá – mondta a név nélkül nyilatkozó EU-s diplomata. A pénteki már a harmadik rendkívüli ülése lesz az emberi jogi tanácsnak az idén.

A tanács által megbízott nemzetközi vizsgálóbizottság hétfőn hozta nyilvánosságra jelentését, amely szerint a szíriai vezetés emberiesség elleni bűntetteket követett el a kormányellenes tüntetések erőszakos elnyomása során.
forrás:mno.hu

Leave a Reply 1218 megnézve, 2 alkalommal mai nap |