< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Hatalmas károkat okozott Demszky, újabb nyomozás jön

| Mobile | RSS

Hatalmas károkat okozott Demszky, újabb nyomozás jön

Nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gazdaságvédelmi főosztálya a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep beruházására 2005-ben kötött szerződés ügyében is – tudta meg a Magyar Nemzet.

Akárcsak október közepén, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. és a Fővárosi Vízművek Zrt. privatizációs szerződéseinél, a szennyvíztisztítónál is ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás. Előbbi két esetben december 17., az uniós támogatású csepeli fejlesztésnél pedig január közepére tehető a nyomozás határideje. Ezek szükség esetén többször is meghosszabbíthatóak.

Az SZDSZ-es Demszky Gábor főpolgármester még 2005-ben kötött szerződést a francia többségű Csepel 2005 FH Konzorciummal, a csepeli szennyvíztisztító több mint 120 milliárd forintba kerülő kivitelezésére, majd négyéves üzemeltetésére. Tette ezt még két ciklussal ezelőtt, a fővárosi önkormányzat nevében.

A szabálytalanságoknak köszönhetően 10 milliárd forint már elvonásra került amellett, hogy a beruházás 65 százaléka EU-s pénzből valósul meg.

A tavalyi választás után megalakult Fidesz–KDNP-s vezetés ugyan visszavette a frakciótól az üzemeltetést, ennek ellenére a főváros számára előnytelen, korábbi szerződésmódosítások további – sokmilliárdos – kockázatot jelentenek.

A főváros terve, hogy a víz- és a csatornázási szolgáltatót is újra százszázalékos tulajdonba vegye. Az MSZP-SZDSZ-es többség 1997-ben 34 milliárd forintért eladta a kisebbségi tulajdonrészt a menedzsmentjogokkal együtt – a becslések szerint közel hatvanmilliárdos veszteséget okozva ezzel Budapestnek.
forrás:mno.hu

Leave a Reply 289 megnézve, 1 alkalommal mai nap |