< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Tragikussá vált a helyzet – áldatlan állapotok a panelpiacon

| Mobile | RSS

Tragikussá vált a helyzet – áldatlan állapotok a panelpiacon

2011. december 5. | 1 Hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Bár az elmúlt években többször is jelentősen csökkent a vidéki panellakások ára, úgy tűnik,a fűtési szezon kezdetétől tovább zuhantak. A “negatív árverseny” újabb lendületet kapott a vidéki városokban.

Nemcsak Kelet-Magyarországon, hanem a Dunántúlon is több olyan város van, ahol egy kétszobás, 50 négyzetméter körüli, jó állapotú otthont már 4 millió forint alatt kínálnak. A lepusztult házakban lévő, rossz állapotú lakások pedig semennyiért nem kellenek.

A legnagyobb mértékű árcsökkenést a foglalkoztatási szempontból is nehéz helyzetben lévő kisvárosokban tapasztalták, de többek között Miskolcon, Egerben és Kaposváron is újabb lendületet kapott a “negatív árverseny”. A magas rezsin kívül ebben jelentős szerepe van annak is, hogy a panelok egyre nehezebben adhatók ki, a hőszigetelt házakban ugrásszerűen megnőtt a közös költség (mivel több évig fizetik a lakók a szigetelés árát), és több tulajdonos a végtörlesztés miatt bocsátja piacra lakását.

Növeli a kínálatot, hogy sokan választanák a városok peremén, a hobbikertekben lévő, sokkal olcsóbban fenntartható kisebb házakat, nyaralókat. Egyre több eladó már részletfizetési lehetőséget is kínál. Mosolygó Lászlóné, az egri Erzsébet-M 20-00 Ingatlanközvetítő és Befektetési Tanácsadó Kft. ügyvezetője szerint Heves megye székhelyén már a frekventált helyen lévő, felújított panellakásokat is egyre nehezebb eladni.

A fűtési szezon óta a kínálat tovább nőtt, még lejjebb nyomva az árakat. Egy kétszobás, 50 négyzetméteres lakás irányára a négyzetméterenkénti 120 ezer forintot sem éri el, sőt a városban 80-90 ezer forintos fajlagos áron megkötött üzletekről is hallani. A külvárosi, rosszabb állapotú házakban lévő lakásokat pedig szinte hirdetni is felesleges, miként a vidéki települések paneljeit.

Padlót fogott a vidéki panelpiac

Még nehezebb eladni a még most is drágább garzonokat, illetve a nagyobb alapterületű lakásokat. Pécsett és Kaposváron is növeli a kínálatot az egyre nehezebb bérbeadás. A havi 35−40 ezer forintos bérleti díjat és a rezsit nemritkán két-három bérlőtől kellene összeszedni. Az albérlők sok estben egy teljesen lepusztított lakásból, tetemes adósságot maguk mögött hagyva, “nyomtalanul” távoznak. Kerepesi Gyöngyi, a veszprémi Kerepesi Ingatlan Bt. tulajdonosa úgy véli, már az árakkal sem lehet “operálni”, a vidéki panelpiac padlót fogott. Sok lakás azért kerül piacra, mert tulajdonosa például a balatoni nyaralójában tölti az egész évet, a kiadással pedig nem vesződik.

Nyomott áron kelnek el a frekventált helyen lévő ingatlanok is

Veszprémben, Pápán és néhány környező frekventált településen, illetve a Balaton partján nyomott áron − maximum 5-6 millió forintért − néha még eladható egy-egy jobb helyen lévő ingatlan, de a kisebb városokban tragikus a helyzet. Van olyan lakásuk, amelynek évek óta folyamatosan csökkentik az árát, mégsem kell senkinek. Egyelőre azt sem tudni biztosan, nem lesz-e további árcsökkenés, hiszen a legtöbb kényszerértékesítésre is ebben a piaci szegmensben kerül sor.

A szakemberek szerint befektetési céllal már jó ideje senki sem vesz panelt, bár arra már több közép- és nyugat-dunántúli városban van példa, hogy a vevők bérelt irodát vagy raktárat váltanak ki az egyre olcsóbb ingatlannal. Ez persze aligha orvosolja az egyre nagyobb piaci gondokat.
forrás:naoi gazdaság.hu

Leave a Reply 242 megnézve, 1 alkalommal mai nap |