< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Csúnya lebukás: manipulált felvétel a Híradóban

| Mobile | RSS

Csúnya lebukás: manipulált felvétel a Híradóban

2011. december 7. | 1 Hozzászólás | Közélet

A bűnelkövetéssel vádolt emberek esetében használt technikával kitakarták Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét a Duna TV és az MTV szombati híradójában. Az MTVA közölte: a felelősök ellen fegyelmi eljárás indul. A hír- és hírháttér-főszerkesztőség vezetője az a Papp Dániel, aki riporterként jegyzi a Daniel Cohn-Bendit sajtótájékoztatójáról szóló meghamisított tudósítást.
Az emberi jogi ügyekben nyilatkozó közszereplőkről szóló anyagban csak pár másodpercre mutatják félprofilból Lomnici Zoltánt, majd amikor Tőkés nyilatkozik az MTI Hírcentrum riporterének, a háttérben beszélgető Lomnici arcát kimaszkolták – adta hírül az Index. A videótárban már a kitakarás nélküli verzió látható az MTV-s és a Dunás Híradónál, de mivel azt a részt nem az élő adásból, hanem az eredeti muster kazettáról vágták be újra, így nincs rajtuk MTV-s, illetve Duna TV-s logó.

Az Indexnek név nélkül nyilatkozó köztévés források azt állítják, hogy Lomnici régóta tiltólistán van a köztévében, a Híradókat készítő MTI Hírcentrum vezetőségének utasításai szerint, ha nem feltétlenül muszáj, akkor nem lehet őt mutatni, vagy megszólaltatni a hírműsorokban. Mint egyik forrás fogalmazott, „pontosan nem tudjuk, hogy miért, de valószínűleg nem politikai okokból, hanem személyes bosszú állhat a háttérben. Ebben az esetben nem a riportot készítő vágónak, hanem a vezetőségnek kellene vállalnia a felelősséget, de erre alig van esély”. Az Index információi szerint a magánbosszú hátterében egy korábbi pozícióharc áll Lomnici és egy főbírójelölt között. Utóbbi közeli kapcsolatban áll az MTI Hírcentrum egyik munkatársával. Ennek ellenére a vágót és a napi felelős szerkesztőt vonhatják felelősségre az ügyben. Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója a portálnak úgy nyilatkozott: “súlyos etikai vétség történt, a felelősök ellen fegyelmi eljárás indul, Lomnici Zoltántól pedig elnézést kérünk”.

Egy nehezen hihető magyarázat

Az atv.hu bennfentes forrásból azt a magyarázatot kapta a történtekre, hogy a Duna Tv napi szerkesztője értett félre végzetesen egy központi instrukciót. Ez úgy szólt, hogy az anyagban csak Tőkés László református püspök és Boldoghy Olivér – az állampolgársági ügy egyik sértettje – szerepeljen. A szerkesztő ezt állítólag úgy értelmezte, hogy senki más nem is látszódhat a felvételen, ezért a vágó kitakarta a háttérben feltűnő Lomnicit.

Egy másik, szintén neve mellőzését kérő informátor megerősítette az Index értesülését, miszerint Lomnici egyenesen tiltólistán van a köztévében: nem lehet sem mutatni, sem megszólaltatni. Azt, hogy a letiltás mögött egy olyan személyes bosszú állna, ami Lomnici és egy korábbi főbírójelölt közötti feszültségre vezethető vissza az atv.hu egyik forrása cáfolta, a másik viszont megerősítette.

A meghamisított Cohn-Bendit riport

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) a múlt héten bejelentette: vizsgálatot kezdeményeznek a médiahatóságnál a Cohn-Bendit-interjú, valamint a közmédia, és azon belül különösen a köztelevízió hírműsorainak ügyében, hogy azok megfeleltek-e a közszolgálati műsorkészítési kódex előírásainak, elveinek. Nagy Navarro Balázs alelnök hozzátette: nemzetközi szervezeteket is meg kívánnak keresni ezekben az ügyekben.

“Álmomban nem gondoltam volna, hogy ilyen megtörténhet”
Majtényi Lázló, a korábbi médiahatóság, az ORTT egykori elnöke az atv.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy Lomnici Zoltán kitakarása súlyos jogsértés, melyet egyértelműen vizsgálatnak kell követnie. “A valóság minden képzeletet felülmúl, álmomban nem gondoltam volna, hogy ilyen megtörténhet” – fogalmazott Majtényi, aki elképzelni sem tudja, hogy ki az, akinek eszébe jutott, hogy kitakarja a Tőkés mögött feltűnő Lomnicit, aki nem mellesleg egy olyan ügyben – nevezetesen a magyar állampolgárságuk miatt hátrányt szenvedő szlovákiai magyarok ügyében – exponálta magát, ami teljes körű kormányzati támogatást élvez.
Mint ismert, Papp Dániel riporterként hamis színben tüntette fel a Daniel Cohn-Bendit zöldpárti politikus áprilisi magyarországi látogatásán történteket. Pappot az ügyről szóló cikk megjelenésének napján nevezték ki hír és hírháttérműsorokért felelős főszerkesztővé, majd szeptemberben megkapta az MTVA közéleti műsoraiért felelős főszerkesztői posztot is.

2003-ban még a Jobbik médiapolitikai kabinetfőnökeként kettős mércével vádolta az akkori ORTT-t, mondván, a médiatestület szerinte nem a súlyának megfelelően kezelte a Jobbik beadványait. Még abban az évben ő vezényelte le a Tilos Rádió és a Jobbik közötti, a párt köztéri keresztállítási akciójával kapcsolatos csörtét. 2004 tavaszán azzal az indokkal mondott le pártfunkciójáról, hogy a médiában akar dolgozni, ami összeegyeztethetetlen a jobbikos feladatával. A szakmát szerkesztő-riporterként a Magyar Rádióban kezdte, utóbb az MTV budapesti regionális stúdiójához került, majd az Echo TV hír- és hírháttérműsoraiban szerkesztett, és a Magyar Hírlapban is dolgozott.

“Ebbe a médiatörvény paragrafusai beleremegnek”

„Kezeljük kiemelten Gereben Ágnes könyvbemutatóját” – erre utasítja egy nemrég kiszivárgott e-mailben Gazsó L. Ferenc, az Magyar Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettese Papp Dánielt, az MTVA hír- és hírháttér-, közéleti és dokumentumműsorokért felelős főszerkesztőjét, Bánki Ilonát, a Magyar Televízió kulturális főszerkesztőjét és Liptay Katalint az MR1-Kossuth Rádió munkatársát.

Mong Attila blogjában megjegyzi: a dolog apró szépséghibája, hogy a felhívásba jó eséllyel az érvényben lévő médiatörvény burkolt reklámra vonatkozó paragrafusai beleremegnek. Idézi a törvény szövegét, mely szerint: “Burkolt kereskedelmi közlemény: olyan kereskedelmi közlemény, amelynek közzététele természetét tekintve megtéveszti a közönséget. Burkolt reklámnak minősülhet a kereskedelmi közlemény céljait szolgáló közlemény abban az esetben is, ha nem ellenszolgáltatás fejében került közzétételre.”

Gazsó L. Ferenc a Hír24-nek telefonon csak annyit mondott: tud arról, hogy kikerült a levelezés, de nem kíván nyilatkozni az ügyben.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 370 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: