< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Sokk Már lesi Magyarországot a Fitch Ratings

| Mobile | RSS

Sokk Már lesi Magyarországot a Fitch Ratings

Valószínűtlennek nevezte a Fitch Ratings hitelminősítő vezető elemzője, hogy azt megelőzően változtatnának Magyarország adóskockázati besorolásán, amíg nem áll rendelkezésére több információ a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások kimeneteléről. A londoni elemzők szerint az euróövezet várhatóan az egész jövő évet recesszióban tölti, és ennek „sokkját” megsínylik a közép-kelet-európai gazdaságok is.

Matteo Napolitano a Reuters brit hírügynökségnek adott interjúban úgy fogalmazott: „Magyarország jövőre meglehetősen nagy kihívás elé néz adósságának külső refinanszírozási menetrendjével. Ezért egy IMF-es mentőhálónak – ha Magyarország bármilyen okból kifolyólag nem jutna forráshoz a nemzetközi kötvénypiacokon – kellően jelentősnek és nagynak kellene lennie ahhoz, hogy képes legyen helyettesíteni a piacot.”

Magyarországon nem feltétlenül lesz recesszió

A magyarországi recesszió esélyeiről ugyanakkor megoszlanak a citybeli vélemények: egyes elemzők várakozása szerint lesz némi növekedés, mások ugyanakkor a magyar, sőt a cseh és a román gazdaságban is visszaesést jósolnak.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital felzárkózó piaci elemzőstábja befektetőknek szerdán összeállított átfogó negyedéves előrejelzésében közölte, hogy a cég az előző prognózisában szereplő 1,6 százalékos növekedés helyett most már 0,2 százalékos euróövezeti GDP-visszaesést vár 2012 egészében. A ház szerint egy ilyen növekedési sokk várhatóan „egy az egyben” átszivárog a legtöbb közép- és délkelet-európai gazdaságra.

A magyarországi kilátásokról a Barclays Capital elemzői úgy vélekednek, hogy a magyar gazdaság jövőre „a legjobb esetben zéró körüli” növekedést produkál; a prognózishoz fűzött táblázatos előrejelzésben 0,1 százalékos magyar GDP-emelkedés szerepel 2012 egészére.

Egy másik nagy londoni elemzőcsoport, a Capital Economics szintén szerdán ismertetett jövő évi előrejelzésében azonban 1,5 százalékos magyar gazdasági visszaesést jósol 2012-re, és Csehországban is 0,8, Romániában pedig 0,5 százalékos GDP-csökkenést vár.

Az euróövezet tagországainak szuverén adósságbesorolásai (külföldi devizában, S&P):

Ausztria: AAA
Belgium: AA
Ciprus: BBB
Észtország: AA-
Finnország: AAA
Franciaország: AAA
Görögország: CC
Hollandia: AAA
Írország: BBB+
Luxemburg: AAA
Málta: A
Németország: AAA
Olaszország: A
Portugália: BBB-
Spanyolország: AA-
Szlovákia: A+
Szlovénia: AA-

Forrás : MNO

Támadhatnak, de nem kell mindig komolyan venni

Kedden az MNO arról számolt be, hogy az euróövezet pénzügyi stabilitását szolgáló mentőrendszer (EFSF) lehetséges legjobb, „AAA” hosszú távú osztályzatát is negatív kihatású – vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés valószínűségére utaló – felülvizsgálat alá vette kedden a Standard & Poor’s, miután hasonló megfigyelést jelentett be a valutaunió 15 tagállamára, köztük az összes „AAA” adósosztályzatú eurótagországra. Az euróövezet elnöke korábban élesen bírálta az S&P bejelentését, amely szerint romolhat az eurózóna tagállamainak besorolása.

Óriási károkat okozhatnak

Rendkívül hosszú a hitelminősítő intézetek tévedési listája. Monopolhelyzetben vannak, nem elszámoltathatók, ezért óriási károkat is okozhatnak, mint ahogy ez a múltban már nem egyszer megtörtént – erről már a szerdán utcára kerülő Magyar Nemzet számolt be az olvasóknak.

Az amerikai törvényhozás tényfeltáró bizottsága 2011 januárjában kiadott jelentésében azt írta, hogy „a három hitelminősítő a pénzügyi összeomlás kulcsszereplője volt”. A jelentésből kiderül, hogy a mérgező értékpapírosítás és a spekulatív pénzügyi újítások, valamint a kockázatos jelzáloghitelek átcsomagolt változatai soha nem lettek volna eladhatók, ha nem kapnak befektetésre ajánlott pecsétet a három nagy hitelminősítő, vagyis a Moody’s, a Standard and Poor’s és a Fitch Ratings valamelyikétől.
forrás:mno.hu

Leave a Reply 276 megnézve, 1 alkalommal mai nap |