< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Szombaton elfogy a Hold – ilyet garantáltan nem látunk egyhamar!

| Mobile | RSS

Szombaton elfogy a Hold – ilyet garantáltan nem látunk egyhamar!

2011. december 10. | 1 Hozzászólás | Közélet

Ez már az űrkorszak – eddig csak sci-fikben volt ilyesmi
Teljes holdfogyatkozás lesz december 10-én, szombaton. A következő ilyen csillagászati esemény csak 2015-ben várható, így akinek ideje engedi, és az időjárás is kegyes lesz, nézze meg, miként fordul sötétbe égi szomszédunk.

A fogyatkozás, mely idén már a második, magyar idő szerint dél után kezdődik és este fejeződik be. Magyarországról csak részben lesz megfigyelhető, mivel holdkeltekor a Hold már teljes mértékben az umbrában (az árnyékban) tartózkodik – olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján. A Dunántúl délnyugati végében lakók egy, az árnyékból kibukkanó holddarabka keltét nézhetik. A fogyatkozást teljes egészében Ázsia, Ausztrália, a Csendes-óceán és Alaszka lakói követhetik nyomon.
A holdfogyatkozás “menetrendje”:

Ez a holdfogyatkozás a 135-ös Szárosz-család 23. fogyatkozása a 71-ből. A félárnyék első érintése magyar idő szerint 12 óra 33 perckor következik be, és több mint egy óra kell, hogy elnyelje a holdkorongot. Az árnyék 13 óra 45-kor jelenik meg a Holdon, a teljes fogyatkozás 15 óra 6 perckor következik be. A holdkorong mintegy ötven percig tartózkodik a teljes árnyékban, majd három perccel 16 óra előtt elkezd előbújni, 17 óra 18-kor hagyja el azt, a félárnyék viszont csak este fél hétkor vonul el az égitest korongjáról.

A totalitás 51 perc 8 másodperc hosszan tart, az árnyék 3 óra 32 perc 17 másodperc hosszan időz a holdfelszínen, míg a félárnyék első és utolsó érintése között 5 óra 56 perc 28 másodperc telik el – áll az mcse-hu-n. A fogyatkozás maximumában, 15 óra 31 perc 49 másodperckor a fogyatkozás nagysága 1,1061 magnitúdó. A Hold középpontja 21,4 ívpercnyire látszik a földárnyék tengelyétől délre, északi pereme mindössze 6,4 ívpercre van az árnyék közepétől, és 33,3 ívpercre annak szélétől. Ezzel szemben a holdkorong déli pereme 36,5 ívpercre esik az árnyék középpontjától, míg a szélétől csak 3,2 ívpercre távolodik el. Ennek hozadékaként a Hold északi fele sokkal vörösebbnek, sötétebbnek látszik, mint a világos déli, mindez látványos színbeli eltéréseket okoz a holdkorong különböző területein.

A következő holdfogyatkozás 2012. június 4-én lesz egy részleges fogyatkozás formájában, mely Magyarországról egyáltalán nem lesz látható – írja a saros139.csillagaszat.hu. 2013. április 25-én egy kicsi, részleges fázisú holdfogyatkozást láthatunk, ami teljes egészében megfigyelhető Magyarországról, a következő, az országban teljes mértékben látható látható teljes holdfogyatkozásra 2015. szeptember 28-ig kell várnunk. A nyári holdfogyatkozás képei ide kattintva érhetők el.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 268 megnézve, 1 alkalommal mai nap |