< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: A légi közlekedést is veszélyezteti egy alaszkai vulkánkitörés

| Mobile | RSS

A légi közlekedést is veszélyezteti egy alaszkai vulkánkitörés

2011. december 31. | 1 Hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Az Ázsia és Észak-Amerikai közötti légi közlekedést veszélyezteti egy alaszkai tűzhányó kitörése. A Cleveland nevű vulkán legutóbb 2001-ben mutatott erőteljesebb aktivitást; akkor 11 882 méter magasan lövellt ki hamufelhőt.

A Cleveland tűzhányó legutóbb 2001-ben mutatott erőteljesebb aktivitást

Az alaszkai állam székhelyétől, Anchorage-től 1 500 kilométerrel dél-nyugatra, egy lakatlan szigeten fekvő Cleveland tűzhányó már július óta aktív. Az 1 730 méter magas vulkán csütörtökön heves kitöréssel 4 500 méter magas hamufelhőt lövellt ki, éppen az Ázsia és Észak-Amerika közötti kereskedelmi légi járatok útvonalán.

David Schneider, az Alaszkai Vulkán Megfigyelő Intézet kutatója elmondta: a csütörtöki kitörés az elmúlt hónapok enyhébb aktivitása során felgyülemlett nyomás hatására történt. További kitörésekre lehet számítani – tette hozzá.

A Cleveland legutóbb 2001-ben mutatott erőteljesebb aktivitást. Akkor 11 882 méter magasan lövellt ki hamufelhőt.

Egy másik alaszkai tűzhányó, a Mount Redoubt 1989-as kitörésekor egy KLM járat több mint 4 ezer métert zuhant, mielőtt a pilóták ismét irányításuk alá tudták venni a repülőt. A jelentős mértékben megrongálódott repülő később kényszerleszállást hajtott végre Anchorage-ben.

Az idén júniusban egy chilei vulkánt kitörése miatt számos járatot töröltek Ausztrália dél-keleti részén. Egy évvel korábban, az izlandi Eyjafjallajökull kitörése miatt mintegy 100 ezer járatot töröltek Európában és az észak-atlanti térségben.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 850 megnézve, 2 alkalommal mai nap |