< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Árulkodó kép az észak-koreai vezetésről

| Mobile | RSS

Árulkodó kép az észak-koreai vezetésről

Az új észak-koreai vezetés struktúrájára is utalhat az a felvétel, amelyen az előző hétvégén elhunyt Kim Dzsongil észak-koreai diktátor kijelölt utódja, Kim Dzsongun nagynénje férjével együtt lerójja kegyeletét apja holttesténél.

A BBC szerint ez lehet az első olyan kép, amelyen a korábban főként az Észak-Koreai Kommunista Párt vezetésében fontos pozíciókat betöltő Csang Szongthek katonai egyenruhában látható. Kim Dzsongil nővérének a férje korábban civil ruhákban jelent meg a hivatalos eseményeken.

Az új kép erősítheti azokat a feltételezéseket, hogy a minél zavartalanabb átmeneten dolgozó Csang Szongthek egyfajta régensi szerepet tölthet be Dzsongun mellett, amíg Kim Dzsongil legkisebb, 27-28 éves fia megszilárdítja pozícióját. A hadsereg szerepe kulcsfontosságú Észak-Koreában, Dzsongunra már a hadsereg főparancsnokaként hivatkoznak.

A 2010 szeptemberi pártkongresszus óta minden erővel próbálták előkészíteni az utódlást, Dzsongun a lehető legtöbb eseményen jelent meg apja mellett. Gyárlátogatás, katonai díszszemle mellett Pekingbe is elvitte apja bemutatni. Ennek ellenére még mindig kevéssé ismerik Észak-Koreában. Dzsongunról bővebben>>>

Ugyanakkor Kim Dzsongilt évtizedeken át készítették fel arra, hogy apja, Kim Irszen utódja legyen, Dzsongunnak viszont alig néhány év jutott. Több elemző is úgy véli, hogy még mindig nagyon fiatal, és nincs elég tapasztalata, nem tanult bele eléggé a kormányzásba.

Csoma Mózes, az ELTE Koreai Tanszékének vezető-helyettese szerint az is fontos változás lehet, hogy Kim Dzsongil, és előtte apja diktatúrája is egyszemélyes diktatúra volt. Ez most átmehet a testületi vezetés irányába, amelyben Kim Dzsongunnak, Dzsongil kijelölt utódjának sokkal inkább szimbolikus szerepe lesz. A hatalom azonban a Kim klán, köztük Csang Szongthek kezében marad.

forrás:index:hu

Leave a Reply 1521 megnézve, 3 alkalommal mai nap |