< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Riport / Blog article: Elhízás, van megoldás (A MAYO klinika javaslata alapján)

| Mobile | RSS

Elhízás, van megoldás (A MAYO klinika javaslata alapján)

2011. december 31. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár, Riport

– Édességek: Tömény édesség, finomított cukor (ritkán, naponta legfeljebb 75kcal)

– Zsírok: Olívaolaj, olajos magvak, repceolaj. 3 – 5 adag naponta:(1 kiskanálnyi olaj vagy 2 kiskanálnyi olajos mag tesz ki egy adagot)

– Fehérje tej és tejtermékek: szárazbab, hal, sovány hús, tojás, csökkentett zsírtartalmú tej és tejtermékek, sajt (3 –7 adag naponta, körülbelül 1O dkg sült hús vagy hal tesz ki egy adagot)

– Szénhidrátok: Különösen teljes kiőrlésű gabonafélék, tészták, kenyér, rizs, gabonapelyhek.(4 –8 adag naponta, egy szelet kenyér tesz ki egy adagot)

– Gyümölcsök és zöldségek: Mindkettőből sokféle (korlátlan mennyiségben, külön – külön legalább 3 darab naponta)
Mozgásszegény az életmódja annak, aki…
A nap nagy részében ül – tévét néz, íróasztalnál vagy járműben ül

– egyszóval nem mozog.
Ritkán tesz meg gyalog 1OO méternél többet.
Olyan munkát végez, amely helyhez köti.
Nem végez testmozgást hetente legalább egyszer 2O – 3O percig.
Mennyire fontos a mozgás?

A dohányzás kerülése mellett a testmozgás a legjobb módszer az egészségünk visszanyerésére vagy megőrzésére, illetve a idült betegségek megelőzésére. Egyes szakemberek szerint a naponkénti mozgás nagyon hasznos lehet, még ha csak 3O percet tudunk is rászánni. De állítólag már a heti három alkalommal végzett mozgás segíthet megelőzni a súlyos betegségeket.

A testmozgással kalóriákat égetünk el, ezért ha fogyni vágysz, sarkalatos kérdés, hogy több kalóriát égetsz e el naponta, mint amit fogyasztasz. Ha ennek a fordítottja igaz, akkor biztosra veheted, hogy hízni fogsz. Ne autóval járj hát, hanem sétálj, vagy kerékpározz! Lift helyet használd a lépcsőt. Mozogj! Égesd a kalóriákat!

A műtét lenne a legjobb megoldás?

Némelyik súlyosan elhízott beteg azoknak a szakembereknek a tanácsát, akik különféle sebészeti beavatkozásokat javasolnak a súlycsökkentésére és a későbbi hízás megelőzésére. Kinek ajánlott, hogy alávessék magukat ezeknek, a műtéteknek? MAYO CLINIC ON HEALTHY WEIGHT című könyv szerzői ezen a véleményen vannak. : „Az orvos akkor veszi fontolóra a sebészeti beavatkozást, ha valakinek a testtömeg mutatója 4O fölött van, ami annak a jele, hogy kórosan elhízott. A MAYO CLINICHEALTH LETTER így foglal állást: „Testsúlycsökkentő műtét általában csak azoknak a 18 és 65 év közötti embereknek ajánlott, akiknek a testtömeg indexe 4O fölött van, és elhízottságuk súlyosan veszélyezteti az egészségüket.”

Egyebek között milyen műtéti eljárások léteznek? Ilyen a vékonybélbypass, a gyomorfenék felosztása, a gasztroplaszttika és a gyomorbypass. Ez utóbbi eljárás során gépi varratsorokat helyeznek a gyomor felső része köré, és 15gramnyi étel fér bele. Ezután átvágják a vékonybelet, és ehhez a tasakhoz csatlakoztatják. Így az étel elkerüli a gyomor nagy részét, valamint a patkóbelet.

Javaslatok a fogyni vágyóknak!

Jó, ha tisztában vagy vele, hogy mennyi kalóriát tartalmaz az, amit eszel és iszol. Ne feledd, hogy az italokban, különösen a cukrozott gyümölcslevekben rengetek a kalória. A szeszes italok is magas kalória tartalmúak. Tartózkodj, agyonnépszerűsít szénsavas üdítőktől. Ha megnézed a címkéjükön feltüntetett kalóriaértékeket, nagy meglepetés érhet.

Kerüld a kísértést!

Ha van kéznél chips, csokoládé vagy keksz, akkor biztos, hogy megeszed, Inkább alacsony kalóriatartalmú rágcsálnivalót, például almát, répát, teljes őrlésű gabonából készült kekszet tarts otthon.
Egyél egypár falatot étkezés előtt. Így nem leszel annyira éhes, és kevesebbet kívánsz enni.

Ne egyél meg mindent, amit eléd tesznek. Válogasd meg, hogy mit eszel, és ne nyúlj olyasmihez, amiről tudod, hogy túl sok kalória van benne.

Egyél ráérősen! Miért kapkodnál? Élvezd az ízeket, gyönyörködj a színekben, vedd észre, hogyan egészíti ki az egyik étel íze a másikat. Figyelj oda a testedre, amikor az jelzi, hogy már jóllaktál, és nem kell többet enned.

Még mielőtt úgy érzed, hogy jóllaktál, fejezd be az evést.
Egyes országokban arról híresek és éttermek, hogy fejedelmi adagokat szolgálnak fel. Hagyd ott az étel felét, vagy oszd meg valaki mással.

Nem feltétlenül van szükség desszertre ahhoz, hogy teljes legyen az étkezés. Jobban teszed, ha valamilyen gyümölccsel vagy más alacsony kalóriatartalmú étellel fejezed be az étkezést.

Az élelmiszergyártók azt szeretnék, ha többet ennél. Őket csak a haszon érdekli, és igyekeznek kihasználni az emberek gyengéit. Ne enged magad lépre csalni az ügyes hírveréssel és tetszetős képekkel. Nyugodtan mondhatsz nemet.

Mit fedd a kalória elnevezés!

A kalória a hőenergia mértékegysége. Amikor például izzadunk, kalóriákat égetünk el, azaz hőenergiát adunk le. A kalória az a hőmennyiség. „Ami egy gramm víz hőmennyiségét 1 Celsius – kalóriával …emeli” ( Magyar Nagylexikon )
Mindenkinek más, és más a napi kalória, vagyis energiaszükséglete, egyebek között a testmagasságtól, testsúlytól, kortól ás az aktivitás mértékétől függően.

Szükséged van zsírleszívásra?

Mit foglal magába a zsírleszívás? Egy szótár szerint „Általában plasztikai, sebészeti eljárás, melynek során leszívással eltávolítják a fölösleges zsírszövetet, a test bizonyos részéről, például a combról vagy a hasról. A zsírszövet műtéti eltávolításának is nevezik. (AMERICAN HERITAGE DICTIONARY) De vajon ez az elhízás ellenszere?A MAYO CLINIC ON HEALTHY WEIGHT című könyv plasztikai műtétnek nevezi a zsírleszívást, mely nem helyettesíti a fogyókúrát. Egy bőr alá helyezett keskeny csövön keresztül szívással zsírtesteket távolítanak el a testből. Egy alkalommal több kilogrammnyi zsírt tudnak eltávolítani. Ám „ilyen műtéttel nem kezelhető az elhízás „Biztonságos ez az eljárás? „Akiknél kialakultak elhízásos társuló szövődmények, beleértve a cukor és szívbetegséget, azoknál nagyobb a kockázata a zsírleszívással járó szövődmények kialakulásának.”
-oil-

Leave a Reply 963 megnézve, 2 alkalommal mai nap |