< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Olajválság fenyeget: Az egész EU bukhat Duplájára is emelkedhet az olaj ára az USA és Irán újabb konfliktusa miatt

| Mobile | RSS

Olajválság fenyeget: Az egész EU bukhat Duplájára is emelkedhet az olaj ára az USA és Irán újabb konfliktusa miatt

Irán a Hormuzi-szoros lezárásával fenyegetődzik arra az esetre, ha az Egyesült Államok megakadályozza olajexportját. Washington a szankciót azért helyezte kilátásba, mert megítélése szerint Teherán változatlanul atomfegyver előállításán fáradozik, miközben azt állítja, hogy nukleáris programja békés célokat szolgál.

A Hormuzi-szoros műholdképe

A Hormuzi-szoros lezárása gazdasági katasztrófát okozna az egész világon, mert a most 110 dolláros olajár, akár 200 dollár fölé is emelkedhet. Ez az eurózóna válságát a végletekig elmélyítené. A Hormuzi-szoros 6,4 kilométer széles és 280 kilométer hosszú csatorna, Irán és Omán között, amelyen a világ olajkereskedelmének egyharmada halad keresztül, ami napi 15 millió hordó fekete aranyat jelent.

„Ez nem csak egy egyszerű kereskedelmi út, hanem az olajellátás nélkülözhetetlen helye” – mondta George Little, az amerikai védelmi minisztérium sajtótitkára. „Éppen ezért ezen a helyen semmiféle fennakadást nem fogunk tolerálni” – fenyegetődzött a szóvivő. Az iráni flotta vezérkari főnöke előzőleg kijelentette: technikailag igen könnyen le lehet zárni a szorost. Ennek érdekében a közelmúltban már tartottak egy tíznapos katonai gyakorlatot. Irán máris aknákat telepített a szoros egyes szakaszaira. „Ha Irán ellen szankciókat léptetnek életbe, akkor egy csepp olaj sem fog áthaladni ezen a tengeri szakaszon” – mondta az iráni vezérkari főnök.

Az Európai Unió naponta 450 ezer hordó olajat vásárol Irántól, ami Hormuzi-szoroson halad keresztül. Ez a mennyiség a teljes iráni olajexport 18 százaléka. A perzsa állam jelentős mennyiségű energiahordozót ad el még Kínának és Indiának. De ezen az útvonalon keresztül halad a szaúd-arábiai, a kuvaiti, a katari, az emirátusi olajkivitel, de még a folyékony gázszállítás is.

Kate Dourian brit közel-keleti szakértő szerint ha Irán lezárja a Hormuzi-szorost, akkor a világ olajpiaca gyakorlatilag összeomlik, mivel semmilyen alternatív útvonal nem jöhet számításba ilyen mennyiségű olaj elszállítására.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 781 megnézve, 2 alkalommal mai nap |