< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Vállon veregette Orbán Lázárt az év utolsó parlamenti ülésén

| Mobile | RSS

Vállon veregette Orbán Lázárt az év utolsó parlamenti ülésén

2011. december 31. | 1 Hozzászólás | Közélet

Kivonult a szavazások előtt a parlamentből az MSZP és az LMP az év utolsó ülésnapján, ahol az új jegybanktörvényt, az egyházügyi törvényt, az alaptörvény átmeneti rendelkezéseit és a házszabály módosítását is elfogadták a képviselők. A Jobbik szerint a spekuláció éve volt 2011, és a pártelnök “az amerikai-izraeli lobbit” emlegette, míg a kormánypártok az idei intézkedéseket dicsérték. A kormányfő megveregette Lázár János vállát a frakcióvezető felszólalása után.

16.43 Véget ért az utolsó ülés

Véget ért az év utolsó ülése, a parlament legközelebb a tervek szerint jövő feburárban ülésezik. Ezzel közvetítésünk is véget ért.

16.25 Isten áldásával búcsúzik Latorcai

A szavazások véget értek, Latorcai János minden távozó képviselőnek “boldog új évet kíván Isten áldásával”.

16.23 Elfogadták az új egyházi törvényt is

256 igen és 36 nem szavazattal fogadta el a parlament az új egyházügyi törvényt. Egy módosító indítványnak köszönhetően mégsem kötik százéves nemzetközi működéshez egy egyház hivatalos elismerését.

16.20 A Jobbik is támogatta a javaslatot

290 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a parlament az emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről szóló törvényjavaslatot. Vagyis a Jobbik is támogatta a javaslatot.

16.08 Biszku Béla sorsáról is döntenek

Az emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről szóló törvényjavaslat zárószavazása következik. A fideszes Gulyás Gergely önálló indítványára elfogadott törvényjavaslat lehetőséget teremtene “az 1956-os leszámolások elrendelői”, vagyis például Biszku Béla elítélésére. Gulyás javaslatát már december elején el kellett volna fogadni, majd a karácsony előtti ülés napirendjén is szerepelt, végül mégis csak most szavaz erről a parlament.

15.56 Gyorsan el is fogadták a víziközműről szóló törvényt

A parlament már el is fogadta a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényjavaslatot, amely szerint a Magyar Energia Hivatal gyakorolhatja a víziközmű-szolgáltatók szakmai és gazdasági felügyeletét, valamint az ármegállapítást is. Az új jogszabály kimondja: szolgáltatót magáncégnek eladni nem lehet, de a korábbi eladások nem tehetők semmissé.

A törvényjavaslatához a zárószavazás előtt több módosító indítvány is érkezett, de ezeknek nincs közük a vízközművekhez. A játékkaszinókban például engedélyezték a dohányzást.

Latorcai János levezető elnök azt is bejelentette, hogy az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabályt, amelyről név szerint szavaztak, 287 igen és 5 nem vokssal fogadta el a parlament.

15.42 A vízi közművek következnek

A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényjavaslat záróvitájával és zárószavazásával folytatódik az ülés.

15.36 Jogosnak tartja Novák a kezdeményezést

Novák Előd jobbikos képviselő erre úgy reagált, hogy “a helyzet azért nem egyértelmű, amit bizonyít az is, hogy a házbizottságban a kezdeményezés visszavonására kérte Vona Gábort a Fidesz”. Novák szerint a házszabály szerint joguk van a megerősítő népszavazás kezdeményezni, az alkotmány levezető elnök által említett paragrafusa önálló népszavazási kezdeményezésekre vonatkozik. Novák hozzátette, hogy nincs mit mást tennünk, mint tudomásul venni a házelnök döntését, fellebbezési lehetőség nincs, önök döntenek”. Latorcai erre annyit mondott, hogy a házszabály az alkotmányt nem írja fölül.
forrás:origo.hu

Leave a Reply 1858 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: