< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: MTI hirözön 2012.január 01

| Mobile | RSS

MTI hirözön 2012.január 01

2012. január 1. | hozzászólás | Közélet

Rendőrség-idegenrendészet
Nyolc külföldi határsértőt fogtak el szilveszterkor Bács-Kiskun megyében

Kecskemét,2012. január 1., vasárnap (MTI) – Nyolc határsértőt fogtak el szilveszterkor a határőrök Bács-Kiskun megyében – közölte a helyi rendőr-főkapitányság sajtószóvivője vasárnap az MTI-vel.

Mihályné Bornemisza Eleonóra tájékoztatása szerint a bácsalmási határrendészeti kirendeltség munkatársai szombat hajnalban két pakisztáni fiatallal szemben kezdeményeztek eljárást, akiket település külterületén levő vasúti átjárónál igazoltattak. A külföldiek magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták, ezért előállították őket. Mindkettőjüket kiutasítást előkészítő őrizetbe vették a kiskunhalasi őrzött szálláson.
Hasonlóan ahhoz az egy-egy tunéziai, líbiai, marokkói és algériai állampolgárhoz, akiket a kelebiai határrendészeti kirendeltség hőkameráján észleltek a határőrök. Ellenük ugyancsak tiltott határátlépés miatt indult eljárás.
A szombati nap folyamán került idegenrendészeti őrizetbe még további két tunéziai határsértő, akiket szintén a kiskunhalasi őrzött szállásra vittek – tette hozzá az őrnagy.

Budapest – Szilveszter – Takarítás

Szöveg: Budapest, 2012. január 1. Törött pezsgősüveg és műanyag poharak egy padon az éjszakai szilveszteri ünneplés után a belvárosi Váci utcában. MTI

Jótékonyság-egyház
Bill Clinton köszönőlevele a Baptista Szeretetszolgálatnak a Haitin nyújtott segítségért

Budapest, 2012. január 1., vasárnap (MTI) – Levélben köszönte meg a Magyar Baptista Szeretetszolgálatnak a 2010-es haiti földrengés után végzett jótékonysági tevékenységét Bill Clinton volt amerikai elnök – értesítette a szervezet az MTI-t vasárnap.

Közel két évvel a szigetet megrázó, a Richter-skála szerinti 7-es erősségű, 170 ezer áldozatot szedő földrengés után, január 7-én a jótékonysági szervezet átad egy közel 1500 négyzetméteres gyermekközpontot az ország fővárosában, Port-au-Prince-ben.
A megnyitó előtt Bill Clinton, akinek jótékonysági alapítványa milliós nagyságrendben támogatta a katasztrófa sújtotta karibi ország fiataljait, és aki társelnöke a Haiti újjáépítésére létrehozott ideiglenes bizottságnak (CIRH) december 29-én kelt levelében hangsúlyozta: “ennek a csodálatos új gyermekközpontnak a támogatói lehetővé tették fiatal túlélők százainak, hogy ne maradjanak remény nélkül. Biztonságos és szeretetteljes otthont biztosítanak a gyermekeknek, akik elképzelhetetlen veszteséget szenvedtek”.
A központ jelentős magyar pénzügyi támogatással épült, a költségek oroszlánrészét azonban amerikai, német és írországi egyházi adományokból teremtették elő. A munkálatok a magyar segélyszervezet irányítása mellett helyi munkaerővel folytak, a intézmény létrehozásához közel 250 millió forintra volt szükség.
A volt amerikai elnök levelében minden, a központon dolgozó szervezetnek megköszönte a részvételt. Mint fogalmazott: “örülök, hogy lehetőségem van köszönetet mondani a Baptista Világszövetség, a Virginiai Baptista Misszió, a Haiti Baptista Szövetség és a Magyar Baptista Szeretetszolgálat munkatársainak, nőknek és férfiaknak a látásukért és szívükért, hogy megálmodták ezt a gyermekközpontot. Az Önök erőfeszítései tanúságot tesznek a cselekvő hit erejéről és arról, hogy milyen nagy dolgokat valósíthatunk meg, ha mindannyian egy közös cél érdekében dolgozunk”.

MTI

Nagy-Britannia-belpolitika-média-pártok-jog
“A kormánynak kedvez a BBC” a brit Munkáspárt szerint

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
London, 2012. január 1., vasárnap (MTI) – “Politikailag kiegyensúlyozatlannak” és a kormánypártok felé hajlónak minősítette a BBC hírműsorait az ellenzéki brit Munkáspárt.

A The Observer – a legnagyobb példányszámú baloldali vasárnapi brit lap – értesülése szerint a brit baloldal vezető ereje, amelyre a 2010-es választásokon mért vereséget a jelenleg kormányzó konzervatív-liberális koalíció, a brit közszolgálati médiatársaság legfelső vezetésének küldött panaszlevelében fogalmazta meg “súlyos kifogásait”. A Munkáspárt megítélése szerint ugyanis a párt illetékesei nem kapják meg az őket megillető adásidőt.
A The Observer tudomása szerint a Labour szakértői vizsgálták, hogy a BBC hány konzervatív, illetve liberális demokrata politikust hív meg fő hírműsoraiba, és mennyi adásidőt juttat nekik. A vizsgálat azt mutatta ki, hogy a Munkáspárt nem egészen feleannyiszor képviseltethette magát a BBC-híradásokban, mint a konzervatív-liberális koalíció.
A brit lap forrásai szerint a Munkáspárt a BBC vezetésének küldött panaszlevelében elismerte ugyan, hogy mivel a Konzervatív Párt és a Liberális Demokraták vannak kormányon, ezért őket “elsőbbség illeti”, a Labour illetékesei ugyanakkor azt is felrótták “erőteljes kifejezéseket tartalmazó” levelükben, hogy a BBC hírműsorainak “kiegyensúlyozatlansága” miatt a baloldali párt “nehezen tudja eljuttatni üzeneteit” a választóknak.
Munkáspárti bennfentesek a The Observernek elmondták, hogy “nagyon súlyos kifogást” emeltek a BBC-nél emiatt. A Munkáspárt “nem üzen hadat” a BBC-nek, csak a pártatlanság kötelmének betartását várja el a médiatársaságtól – írta Labour-forrásait idézve a brit lap.
A The Observer értesülései szerint a munkáspárti vezetést az is egyre inkább bosszantja, hogy az írott brit sajtó jobboldali irányultságú lapjai kiemelt híradásokban számolnak be arról, ha a Konzervatív Párt támogatottsága növekszik, arról azonban nem, ha a Munkáspárt vezet kényelmes előnnyel, jóllehet ez utóbbi volt a jellemző a múlt év legnagyobb részére.
A BBC ugyanakkor brit konzervatív körökben is régóta bírálatok célpontja, egyes tory politikusok ugyanis “baloldali szimpátiával” vádolják a közszolgálati médiacéget, és rendre hasonló kifogások fogalmazódnak meg a jobboldali irányultságú brit lapokban is.
Daniel Hannan, a Konzervatív Párt európai parlamenti képviselője és jobbszárnyának befolyásos tagja korabeli sajtóértesülések szerint még a legutóbbi választások előtt egyenesen arról győzködte David Cameront, a párt vezetőjét – aki a 2010. májusi választási győzelem óta miniszterelnök -, hogy a BBC-t fel kell számolni.
A toryk szóvivője annak idején mindazonáltal közölte, hogy ezek “Hannan úr saját nézetei, és nem tükrözik a párt véleményét”.

Tudomány-évforduló-Magyarország
Az első magyarországi szívátültetésre 20 éve került sor – HÁTTÉR

Budapest, 2012. január 1., vasárnap (MTI) – Húsz éve, 1992. január 3-án került sor Magyarországon az első szívátültetésre. Az MTVA-Sajtóadatbank összeállítása:

A szívátültetésig hosszú út vezetett, hiszen sokáig nem csak a technika hiánya, de a szívet körülvevő misztikus elképzelések is hátráltatták a folyamatot. Az emberi szív úgy élt a köztudatban, mint a lélek kifürkészhetetlen, lüktető székhelye, amelyhez hozzányúlni is szentségtörés. Jól tükrözi ezt a maga korában az orvostudomány pápájának számító Theodor Billroth (egyébként a hasi sebészet megteremtője) kijelentése, mely szerint “az a sebész, aki a szívhez nyúl, megérdemli kollégáinak megvetését”. Mégis akadtak olyan merész orvosok, akik hozzányúltak a páciens szívéhez – és az tovább dobogott. 1896-ban elvégeztek az első szívvarratot, a II. világháború alatt a sebesült katonák mellkasából repeszdarabokat és golyókat távolítottak el anélkül, hogy a betegek ebbe belehaltak volna.
A születő szívsebészet számára a szívátültetés egyik nagy akadálya volt, hogy a keringés megszakítása agykárosodáshoz vezetett. Már ekkor folytak szívátültetési kísérletek kutyákon, 1964-ben James Hardy egy csimpánz szívét ültette be emberbe, aki 90 percig maradt életben. A világ első szívátültetését a dél-afrikai Christian Barnard hajtotta végre 1967. december 3-án: egy gyógyíthatatlan 53 éves szívbeteg férfi kapta meg egy autóbalesetben elhunyt fiatal lány szívét. A műtét szakmailag sikeres volt, a beteg azonban 18 nappal később tüdőgyulladásban meghalt: a szervkilökődés ellen alkalmazott gyógyszeres kezelés lehetetlenné tette immunrendszere számára, hogy a betegséggel szemben védekezzen. A kilökődés megakadályozása Norman Shumway nevéhez fűződik.
Magyarországon az első szívátültetést dr. Szabó Zoltán és csapata hajtotta végre a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikáján. A műtétre 1987-től készültek, mélyreható tanulmányokat végeztek, gyakoroltak holtesteken, kutyákon, hetente találkoztak konzultációra. Riasztáskor rohantak a “vesés” orvosokkal, hogy a vese kivétele után mérjék, mennyi idő alatt sikerül lebonyolítani a nehéz feladatot.
A csapatnak alig négy óra állt rendelkezésére, hogy kioperálják a donor szívét, eljuttassák a beültetés helyére, megtörténjen a vércsoport megállapítása és előkészítsék a beteget. Az első riasztást 1991 novemberében kapták, de a műtétet lefújták, mert Szabó professzor a donorszívet nem tartotta elég egészségesnek.
1992. január 3-án újra megszólalt a csipogója, mert egy agysérülést szenvedett donor szíve vált elérhetővé. Az első szívátültetést a súlyos és többszörös szívbetegséggel született 28 éves Schwartz Sándoron végezték el. Schwartz Sándor – bár a műtét után sok mellékhatással kell megküzdenie – ma is boldog családapaként él.
Ma már a betegek 90 százaléka éli túl a transzplantációt, 85 százalékos az egy évi és 70-75 százalékos az öt évi túlélési esély. Magyarországon évente 20-25 szívátültetést végeznek, 2007-ben hajtottak végre gyermeken szívátültetést.

Adatvédelem-hatóság
Létrejött az új adatvédelmi hatóság

Budapest, 2012. január 1., vasárnap (MTI) – Január elsejével az egykori adatvédelmi ombudsman helyét átvette a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) – közölte Péterfalvi Attila, az új hatóság elnöke vasárnap az MTI-vel.

Mint kiemelte: a független, csak a törvénynek alárendelt hatóság feladata lesz a jövőben a személyes adatok védelméhez, valamint a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez való jog érvényesülésének ellenőrzése és elősegítése. Az adatvédelem és az információszabadság terén az esetleges jogsértések esetében a NAIH jár el a jövőben.
Ezek mellett január elsejétől a NAIH képviseli Magyarországot az adatvédelem területén működő uniós testületekben és munkacsoportokban. Ennek kapcsán az elnöke megjegyezte: az új szervezet maradéktalanul megfelel a kötelező uniós előírásoknak, mivel független működésére a törvényben számos garancia van.
A hatóság hasznosítani kívánja az ombudsmani időszak során szerzett tapasztalatokat is – emelte ki Péterfalvi Attila, de megjegyezte: az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény értelmében a NAIH a korábbi adatvédelmi biztosi feladatkörökön túlmenően a bírságolási jogot is magába foglaló hatósági jogkörrel is rendelkezik.
A parlament júliusban döntött az adatvédelmi ombudsman helyébe lépő hatóság felállításáról, amely akár tízmillió forintig terjedő bírsággal sújthatja a személyes adatokkal történő visszaélést.
A NAIH elnöke, Péterfalvi Attila 2001 és 2007 decembere között adatvédelmi biztos, 2008. április 1-jétől az Országgyűlési Biztosok Hivatalának vezetője volt. Péterfalvi Attila megbízatása 2012. január elsejétől kilenc évre szól.

MTI

Leave a Reply 1116 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: