< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Egyre több kínai és török turista jön Bővebben a mai Magyar Hírlapban

| Mobile | RSS

Egyre több kínai és török turista jön Bővebben a mai Magyar Hírlapban

2012. január 8. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Belföldi szállásstatisztika: a többség egy éjszakára foglalt – az idén is a fürdővárosok és a Balaton volt a legnépszerűbb úti cél
Az idén már 25 kínai delegáció járt Hévízen, csak az utóbbi két hétben négy távol-keleti küldöttség ismerkedett a gyógytaváról híres város idegenforgalmi és gyógyászati lehetőségeivel. A török turisták is egyre nagyobb számban érdeklődnek hazánk, de főként a megújult Mohácsi Történelmi Emlékhely iránt.

A vendégeket leginkább a gyógytó, a város gyógylehetőségei és a wellness vonzza (Fotó: MH)A mintegy négyszázezer embernek megélhetést biztosító turizmus fejlődése szempontjából elengedhetetlen, hogy az ágazat folyamatosan fejleszthesse szolgáltatásainak színvonalát, egyre több külföldit csábítva ezzel Magyarországra. Jó példa erre a hévízi önkormányzat tájékoztatása, miszerint ebben ez évben már 25 kínai delegáció járt Hévízen. Közleményükben az áll: csak az utóbbi két hétben négy távol-keleti küldöttség ismerkedett a gyógytaváról híres város idegenforgalmi és gyógyászati lehetőségeivel. Legutóbb kínai informatikai cégek vezetői jártak Hévízen, de látogatást tettek és tárgyalásokat kezdeményeztek már a városvezetéssel kínai tartományi és városvezetők, turisztikai és egészségügyi szakemberek, politikusok, bányaipari és energetikai vállalatok vezetői is. Az érdeklődés tárgya minden esetben ugyanaz volt: a gyógytó, a város gyógyászati lehetőségei, de komoly figyelmet szentelnek a delegációk az itteni wellness- és pihenési lehetőségeknek is.

A gazdaságban ma már nagyhatalomnak számító Kína hazánk – főként Budapest és Hévíz – iránt egyre élénkülő érdeklődését jól mutatja, hogy csak az elmúlt két hétben négy delegációt fogadott a zalai város vezetése.

Mohács is hasonló hírről tudott beszámolni. Buchert Eszter, a Duna–Dráva Nemzeti Park igazgatóhelyettese a távirati irodának elmondta, török turisták is egyre nagyobb számban érdeklődnek a megújult Mohácsi Történelmi Emlékhely iránt, amelyet augusztus vége óta több mint kétezren kerestek fel.

Az új fogadóépület a műszaki átadás-átvétel és a próbaüzem miatt még nem látogatható, de maga az emlékhely sok magyarországi iskolás- és felnőttcsoportot, valamint egyéni látogatót fogad. A fejlesztés hírére pedig számos külföldi, köztük horvát, török és határon túli magyar turista is érkezik.

A török érdeklődés eddig is jelentős volt az emlékhely iránt, mert bár az 1526-os mohácsi csata a magyar történelembe komoly vereségként, a török krónikákba hatalmas győzelemként és egy azelőtt bevehetetlennek tűnő terület elfoglalásaként került be. Most azonban, hogy a helyszínen nyíló kiállításhoz török forrásokat is felhasználtak, az ismereteket pedig a magyar és az angol mellett törökül is hozzáférhetővé tették, az emlékhely különösen vonzó úti cél lett számukra.

Az 1976-ban nyílt Mohácsi Történelmi Emlékhely az elmúlt egy évben újult meg, a bejárata mellett emelt fogadóépületet augusztus 28-án, a csata 485. évfordulója alkalmából adták át. A Kossuth-díjas Vadász György által tervezett, húsz méter átmérőjű, üvegkupolával fedett, koronát formázó, négyszintes fogadóépület állandó és ideiglenes kiállításoknak ad helyet, de van benne látogatóközpont, rendezvényterem, információs pont és ajándékbolt is. Az érdeklődők korszerű interaktív módszerek és berendezések segítségével ismerhetik meg a csata előzményeit, egyes mozzanatait és az azt követő események sorát. A különböző generációknak és a történészeknek külön filmek készültek a mohácsi vésszel kapcsolatos ismeretek átadására, az ütközet szemléltetésére pedig egy háromdimenziós videojáték alapján készült bemutató szolgál.

A Mohácsi Történelmi Emlékhely megújítása része a Duna–Dráva Nemzeti Park, a siklósi, valamint a mohácsi önkormányzat több mint egymilliárd forintos komplex turisztikai fejlesztési programjának.

A nyolcvanszázalékos európai uniós támogatást élvező projekt keretében Mohácson vízisporteszköz- és kerékpárkölcsönzőt nyitnak, pincéket újítanak fel, de jut pénz a Duna-parton partfalrendezésre is. A szakember hozzátette azt is, Siklóson részlegesen felújították a várat. A történelmi múltú építmény májusban nyílt meg ismét a látogatók előtt.
A többség csak egy éjszakára foglal

A turisztikai főszezon végéig, azaz szeptember 30-ig a szállásfoglalások többsége, mintegy 36,5 százaléka egyetlenegy éjszakára szólt, míg hét éjszakát összesen a vendégek 1,5 százaléka szánt belföldi pihenésre – közölte saját felmérése alapján a Szallas.hu. A portál felméréséből az is kiderül, hogy míg tavaly az összes belföldi szállásfoglalás mintegy felét a hotelekben regisztrálták, az idén már csak a vendégek alig több mint harmada akart szállodába menni. Az adatok szerint tavaly a foglalások 28 százaléka háromcsillagos szállodába szólt, az idén azonban már csak a portál felhasználóinak 21 százaléka választotta ezt a szállástípust, így a harmadik helyre esett vissza a népszerűségi sorrendben. A vezetést az apartmanok és a panziók vették át. A portál statisztikái szerint az idén is a fürdővárosok és a Balaton-parti települések voltak a legnépszerűbb célpontok, ezek közül is Hajdúszoboszló és Siófok. A szállásfoglalások számát tekintve Budapest a harmadik helyre kapaszkodott fel, pedig tavaly a szeptember 30-ig tartó időszakban nem volt rangsorolható a tíz legnépszerűbb desztináció között. (MH)
Hunyor Erna

forrás:magyar hirlap.hu

Leave a Reply 385 megnézve, 1 alkalommal mai nap |