< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Vízilabda Eb: az olimpia a tét

| Mobile | RSS

Vízilabda Eb: az olimpia a tét

2012. január 15. | hozzászólás | Sport

Női válogatottunk az olimpiai selejtezőn való részvétel jogáért, míg a férfi csapat az erőviszonyok felméréséért száll medencébe hétfőtől a hollandiai Eindhovenben, a vízilabda Európa-bajnokságon. Természetesen mindkét együttes éremesélyes, de ne feledjük: a végső cél London.

A Kemény-fiúk a székesfehérvári Volvo Kupán már megmutatták, hogy jó úton halad az olimpiai felkészülés: Kanadát (14-9) és a világbajnoki címvédő olasz válogatottat (11-8) könnyedén, míg a németeket hatalmas csatában (9-8) győzték le. Igaz, azóta becsúszott egy vereség az Európa-bajnok Horvátország ellen (10-12), de ezen a mérkőzésen nem csupán idegenben, hanem eléggé tartalékosan is, centerek nélkül játszottunk.
Eindhoven előtt azonban mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy az Európa-bajnokság csak egy állomás a közelgő londoni olimpia előtt, így a csúcsformának sem most kell kijönnie. Valószínűleg mindenki szívesen becseréli az EB-aranyat egy olimpiaira, bár az igazi az lenne, ha mindkettőt sikerülne begyűjtenie a magyar férfiválogatottnak.

Annál is inkább, mert utoljára 1999-ben ülhetett a Kemény Dénes vezette csapat az öreg kontinens trónjára. Legutóbb, 2010-ben, Zágrábban a dobogóról is lecsúsztunk, és olimpiai felkészülés ide, formaidőzítés oda, az akkori negyedik helynél jobb szereplésre vágynak a honi póló-rajongók. Ha esetleg sikerülne megnyerni a tornát, az Magyarország 13. EB-aranyát jelentené.

A férfi válogatott csoportmérkőzései:

Január 16. 21.15 Magyarország-Olaszország
Január 17. 19.00 Hollandia-Magyarország
Január 19. 13.00 Magyarország-Macedónia
Január 21. 19.00 Görögország-Magyarország
Január 23. 14.30 Törökország-Magyarország

A lányoknak egészen más a feladatuk. A Merész András irányította hölgyek célja, hogy az első öt hely egyikén végezzenek. Ez ugyanis feljogosítaná őket arra, hogy az áprilisi selejtezőn kiharcolhassák a londoni szereplés jogát. Legutóbb Zágrábban megvolt az ötödik hely, de akkor nagy csalódást keltett. Valójában most sem lennénk elégedettek vele, hiszen az alaposan átalakított csapat remek formában érkezik majd Eindhovenbe.

A férfiakhoz hasonlóan a hölgyek is részt vettek egy komoly erőfelmérésen: a Görögországban rendezett Thetisz-kupán a világbajnok görögöket (10-8) az Európa-bajnok oroszokat (14-13), és az olaszokat (11-6) legyőzve, a férfiak székesfehérvári teljesítményéhez hasonlóan hibátlan eredménnyel lettek tornagyőztesek.

Az előzmények tehát méltán bátoríthatják a lányokat: a magyar válogatottnak minden esélye megvan, hogy dobogón végezzen, és az olimpiai selejtezős hely egyértelműen alapelvárás. És ha minden tökéletesen jön össze, akár még az sem elképzelhetetlen, hogy 2001 után ismét EB-aranyérmet akasztanak a magyar női válogatott tagjainak nyakába, immáron harmadszor a vízilabda történetében.

A női válogatott csoportmérkőzései:

Január 18. 16.00 Nagy-Britannia-Magyarország
Január 20. 19.00 Hollandia-Magyarország
Január 22. 17.30 Magyarország- Oroszország

forrás:stop.hu

Leave a Reply 348 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: