< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Egyetemi dolgozók voltak az etiópiai támadásban megölt magyarok

| Mobile | RSS

Egyetemi dolgozók voltak az etiópiai támadásban megölt magyarok

Egyetemi dolgozók voltak az etiópiai támadásban megölt magyarok

A Szegedi Tudományegyetem munkatársai voltak azok a magyarok, akiket kedden egy támadásban megöltek Etiópiában. Az etióp kormány szóvivője az [origo]-nak azt mondta, hogy két magyar halottja és egy magyar sebesültje van a támadásnak, amelyet a kormány szerint a szomszédos Eritrea által támogatott terroristák követek el. A sebesült magyar könnyebben sérült meg, a többi halálos áldozat német és osztrák állampolgár. A magyar túlélők csütörtök hajnalban indulnak haza az etióp fővárosból.
Forrás: AFP/Francois Martel

Halálos áldozatokat követelt egy turistacsoport elleni támadás Etiópiában, az öt halott közül ketten magyarok – mondta az [origo]-nak telefonon Simon Bereket etiópiai kormányszóvivő. Az első hírek még egy magyar halottról szóltak. Bereket közölte azt is, hogy két sebesültje is van a támadásnak, akik közül az egyik szintén magyar, őt jelenleg kórházban ápolják. A szóvivő az áldozatokról és sebesültekről nem közölt további részleteket, így azt sem tudni, hogy férfiakról vagy nőkről van-e szó.

A magyar áldozatok a Szegedi Tudományegyetem munkatársai – közölte az intézmény Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője, Mezősi Gábor az MTI-vel. Az [origo] információi tanszékről 3 ember utazott az afrikai országba.

A magyar miniszterelnök szóvivője kora délután közleményt adott ki, amelyben megerősítette az etiópiai kormányszóvivő által közölteket. “A Külügyminisztérium nem sokkal ezelőtt arról tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az Interpol etióp irodájának hivatalos bejelentése szerint két magyar áldozata van a támadásnak” – írták. Infomrációjuk szerint összesen öt halálos áldozatot követelt a támadás, a magyarokon kívül két német és egy osztrák állampolgár vesztette életét.

A sebesültek között is van magyar, ő könnyebben sérült meg, két belga állampolgár ugyanakkor súlyos sérüléseket szenvedett. A miniszterelnökség közleménye szerint a támadáskor két olasz elmenekült, ők nem sérültek meg, és a megtámadott csoportból összesen kilenc embernek nem esettt bántódása. A könnyebben sérült magyar állampolgárt és a többieket már elszállították a térségből. A támadók két németet és két etiópot elraboltak – írta Szijjártó Péter kormányszóvivő az Interpol tájékoztatására hivatkozva.

Egyelőre nem tudnak hazajönni a magyarok

A Külügyminisztérium szerda este közölte, hogy az egyik magyar állampolgár sérülései egyelőre nem teszik lehetővé hazautazását, ő megfelelő ápolásban részesül az etióp főváros egyik kórházában, de a biztosítása körül egyelőre van néhány tisztázatlan kérdés. A két – sértetlen – magyar állampolgár mégsem utazik haza hajnalban, mert nem volt számukra megfelelő jegy, megfelelő repülőjáratra. A legfrissebb jelentések szerint a két magyar állampolgárságú személy holttestének azonosítása megtörtént, jelenleg egy addisz-abebai kórházban vannak.

Közben elindult Etiópiába a Terrorelhárítási Központ (TEK) fegyvertelen különítménye, hogy a helyszínen vizsgálja meg a keddi terrortámadás körülményeit – közölte Hajdu János, a TEK főigazgatója. Mint elmondta, egymásnak ellentmondó információk érkeznek az afrikai országból, így azt sem lehet tudni, hogy vannak-e további magyarok a térségben. A magyar szakemberek a német társszervekkel közösen nyomoznak majd.

Az Agra Kuturális Utazási Társaság egyik, a térségben fekvő Mek’elében tartózkodó munkatársa szerint egy huszonvalahány fős nemzetközi turistacsoportról volt szó, akikhez külön csatlakoztak a magyarok. Ezt Nagy Elek, az utazási iroda ügyvezetője mondta el az [origo]-nak. Az ügyvezető szerint a térség, ahol a támadás történt, eleve csak fegyveres kísérettel látogatható.

Osztrák és német áldozatok

Az etiópiai kormány szóvivője azt mondta, hogy két magyar mellett két német és egy osztrák állampolgár vesztette életét. Hozzátette, hogy négy embert elraboltak, közülük ketten németek, ketten pedig etiópiaiak. Ketten sebesültek meg, a magyar mellett egy olasz állampolgár, közölte Bereket. A szóvivő azt mondta, hogy a támadást a szomszédos Eritreából érkező fegyveresek követték el. Bereket szerint olyan terroristákról van szó, akiket az eritreai kormány támogat. A támadás kedd reggel öt óra körül történt egy vulkáni eredetű természeti látványosságnál, mondta a szóvivő, aki azonban hozzátette, hogy további részleteket egyelőre nem tud a körülményekről.

A támadás az Erta Ale vulkánnál történt. A jelenleg is aktív vulkán, amelynek peremén előszeretettel táboroznak a látogatók, és látványos lávataváról híres. A Volcano Discovery vulkántúrákat szervező utazási iroda honlapján helyi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a támadás hajnali egykor érte a csoportot, amikor váratlanul Eritreából érkező fegyveres lázadók tüzet nyitottak rájuk. A legalább öt halálos áldozat holttestét és a hét sérültet az Afar régió fővárosába, Semerába szállították. Értesüléseik szerint a sérültek között van egy helyi rendőr, német, olasz és magyar turisták. A támadás helyszínét lezárta az etióp hadsereg, a vulkánhoz nem engednek oda senkit – írta a Volcano Discovery.

A Bild német lap értesülése szerint az osztrák áldozat a drezdai Diamir utazási irodában foglalta le az útját. Az utazási iroda honlapján közleményben fejezte ki sajnálatát az esemény miatt. Azt írták 2006 óta szerveznek a térségbe utazásokat, eddig nem volt tudomásuk arról, hogy a biztonsági helyzet veszélyt jelentene turistákra. Jelezték, az utóbbi időben sem Etiópia, sem a német külügy nem adott ki utazási figyelmeztetést az érintett területre. Az iroda törölte összes ide irányuló útját. Az [origo] telefonon megkereste az utazási irodát, ahol a német külügyminisztérium sajtóosztályára irányították munkatársunkat.

A miniszterelnökség nyilatkozhat

A magyar kormányfő szóvivője reggel közölte, hogy az eset körülményeit “a miniszterelnök utasításának megfelelően a Terrorelhárítási Központ és a Külügyminisztérium – együttműködve külföldi partnereikkel” igyelkeznek feldertíeni.

A magyar Külügyminisztérium is arról tájékoztatott reggel, hogy megkezdte az informálódást az esetről. Mivel az országban nincs hivatalos magyar külképviselet, a konzuli szolgálaton, illetve a környező országok nagykövetségein keresztül próbálnak információhoz jutni – mondta az [origo] megkeresésére Tóth József külügyi szóvivő. Az [origo] hívta a Külügyminisztérium honlapján szereplő etiópiai tiszteletbeli magyar konzult, de ő a megadott telefonszámon nem volt elérhető.

Az [origo] megkereste az ügyben Magyarország kenyai nagykövetségét, amely Etiópiába is akkreditálva van. A nagykövetségen azonban azt a mondták, hogy az ügyben kizárólag a Miniszterelnökség hivatott tájékoztatni. “Hívják Havasi Bertalan vagy Szijjártó Péter szóvivőket” – javasolta a nagykövetség munkatársa.

Korábban egy magyar áldozatról érkezett hír

Először a német Dpa hírügynökség számolt be arról, hogy a támadásnak magyar áldozata is van, Simon Bereket szóvivőre hivatkozva. A szóvivő akkor még egy magyar halottról számolt be. A német hírügynökségnek is azt mondta, hogy az Etiópia északkeleti részén történt támadást az eritreai kormány által kiképzett fegyveresek hajtották végre. A brit Guardian szerint az eritreai hatóságok egyelőre nem kommentálták a hírt, Eritrea korábban többször is kijelentette, hogy Etiópia hazugságokat terjeszt róla a hasonló ügyekben, hogy rossz színben tüntesse föl. Etiópia és Eritrea között 1998 és 2000 között dúlt háború, amelyben közel 70 ezer ember vesztette életét, a két ország viszonya azóta is feszült.

A Bild című német újság internetes oldalán szerda délelőtt azt közölte, hogy két német két magyar és egy osztrák állampolgárt lelőttek, egy másik német súlyosan megsebesült a támadásban, két németet pedig elhurcoltak a támadók. A Bild szerint a német külügyminisztérium válságcsoportot hozott létre a támadás körlményeinek illetve az elrabolt német állampolgárok sorsának tisztázására.

A Vörös-tenger partján fekvő, sivatagos Afari terület külföldiek számára nem biztonságos térség, ahol fegyveres bandák és nomádok gyakran garázdálkodnak. A brit Guardian szerint általában kutatók, segélyszervezetek munkásai, valamint kalandvágyó turisták utaznak csak ebbe a térségbe. A Reuters hírügynökség német médiajelentésekre hivatkozva azt írja, hogy a támadás az Erta Ale vulkán közelében történt.

Emberrablás is történt már

Az etióp híradások a támadás mögött eritreai kötődésű fegyvereseket sejtetnek. A támadás Ethiópia Afar nevű térségében történt, amely északról Eritreával határos. A diktatórikus eritreai rezsim területéről gyakran hatolnak be Etiópiába fegyveresek, illetve a térségben etióp lázadó csoportok is aktívak. Etiópia gyakran vádolja azzal Eritreát, hogy több etiópiai lázadó csoportot is támogat. Afari lázadókat gyanítanak öt európai turista 2007-es elrablása mögött is. Akkor négy brit férfit és egy francia nőt raboltak el, akiket azonban két hét után sértetlenül elengedtek. 2008-ban is több turistacsoportot érte támadás itt.

Az 1998-2000 között dúlt pusztító háborút Eritrea kezdeményezte, és a végén neki ítélték a kérdéses területet, amelyet azonban jelenleg is Etiópia tart megszállás alatt.

A térségbe az Afar-medence és a Danakil-mélyföld természeti képződményei, sós patakok és tavak, vulkáni kúpok vonzzák a kalandvágyóbb turistákat, illetve itt tárták fel a Homo Sapiens legrégebbi emberszabású őseinek maradványait. Az [origo] megkeresett több, az országba turistautakat szervező hazai utazási irodát, de mindegyiktől azt a tájékoztatást kapta, hogy nincs Etiópiában magyar turistacsoportjuk, az érintett magyar állampolgárok vagy egyéni utazók lehettek, vagy más országbeli irodával utaztak.
forrás:origo.hu

Leave a Reply 364 megnézve, 1 alkalommal mai nap |