< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Magyarország a szabadságharcosok földje – így szorongatták Orbánt az EP-ben

| Mobile | RSS

Magyarország a szabadságharcosok földje – így szorongatták Orbánt az EP-ben

Magyarország a szabadságharcosok földje – így szorongatták Orbánt az EP-ben

Kevés érv hangzott el, sok indulat került a Magyarországról szóló európai vitába Orbán Viktor miniszterelnök szerint. Kemény kritikákat kapott a kormány, sok képviselő viszont azzal érvelt, hogy az EU nem szólhat bele az ország életébe. Egyik legkeményebb kritikusa kiabálva osztotta ki Orbánt, Áder János a nők nevében szólalt fel, Bokros Lajos törte az angolt. A vita a végére kisiklott, a képviselők elkezdtek Európa identitásáról vitatkozni.

18.11 Orbán lezárta a vitát – összefoglaló

Magyarország a szabadságharcosok földje volt, ma is az, és az is marad – zárta le a Magyarországról szóló európai parlamenti vitát szerdán Orbán Viktor miniszterelnök, aki közel három órán át hallgatta az európai képviselők kritikáit a kormány elmúlt másfél évéről. A felszólalók egy része keményen bírálta, más részük védte a magyar kormányt, a leginkább az alapján, hogy ki melyik európai pártcsalád képviselője.

Orbán megköszönte a kritikákat és a támogató hozzászólásokat is, bár szerinte sok képviselő érvelésébe nyilvánvaló tárgyi tévedések csúsztak, másokat pedig az érvek helyett a pártpolitikai düh vezérelt. Orbán azt mondta, ezek nem méltóak Európához.

A vita elején az Európai Bizottság ismertette álláspontját a kedden Magyarország ellen indított jogi eljárásokról. A bizottság szerint a jegybankról, a bírák nyugdíjazásáról és az adatvédelmi biztosról szóló jogszabályok értik az európai alapelveket, és mivel a kormány az eddigi felszólítások ellenére nem módosította ezeket, ezért jogi eljárást indítottak. A bizottsági ismertető után a néppárti képviselők azzal védték a magyar kormányt, hogy az EU nem szólhat bele ilyen mértékig egy független ország életébe, mint amennyire a bizottság szeretne, és sokan kiemelték Orbán szerepét a rendszerváltásban.

Orbán kapott kemény kritikákat is. Daniel Cohn-Bendit zöldpárti képviselő kiabálva ostorozta a magyar kormányt, azt állította, hogy Magyarországon kisebbségi csoportok élnek rettegésben, az új alkotmányról pedig nem volt érdemi vita. Guy Verhofstadt szabaddemokrata frakcióvezető szerint a kormány hatalmas munkát végzett el, de rossz útra tévedt. Bokros Lajos arról beszélt, hogy az Orbán-kormány szőnyegbombázást hajtott végre, többen pedig elővették Szájer József fideszes EP-képviselő feleségét, aki az új bírói hivatal vezetője lett, de a fideszes Áder János az összes nő nevében a védelmére kelt.

A vita egy idő után már inkább az európai identitásról kezdett szólni, egyre többen csak ürügyként használták a magyar problémát arra, hogy politikai nyilatkozatot tegyenek, vagy a saját pártjukról beszéljenek. Orbán záróbeszédében kijelentette, hogy a politikai verseny barátja, és csak az időhiány miatt nem igazítja ki a számos elhangzott ténybeli tévedést. Mindenkinek azt ajánlotta, hogy olvassa el az új alkotmányt, amely szerinte nagyon értékes dokumentum. Orbán azt mondta, a legtöbb vitás pont már rendeződött a kormány és az Európai Bizottság között, a többit pedig a következő hetekben lezárják.

17.51 Pártatlan az eljárás az uniós biztos szerint

Viviane Reding az EU igazságügyi biztosa szerint a vita arról szólt, hogy az egész EU azt szeretné, ha Magyarország tiszteletben tartaná az európai értékeket. Szerinte a bizottság pártatlanul járt el Magyarország ügyében és az európai értékeket tartotta szem előtt.

17.35 Túlzás a diktatúra

Egy néppárti képviselő szerint hatalmas túlzás arról beszélni, hogy a magyar kormány tejlhatalomra tör. A vita egyre nagyobb kitartást igényel mindenkitől. Többen a telefonjukkal babrálnak, Orbán a nyakkendőjét igazgatja.

Az egyik képviselő arról beszélt, hogy a magyar politikáról szóló vita az európai értékeket is érinti. Attól, hogy valami jogszerű, még nem biztos, hogy jogos is – mondta. Egy olasz néppárti képviselő azzal folytatta, hogy felszínes támadások érik Magyarországot, ami azt mutatja, hogy a vita rossz úton halad. Ha valamelyik tagállam intézkedései megfelelnek az európai alapelveknek, akkor azokat nem lehet más alapon kétségbe vonni.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

forrás:origo.hu

Leave a Reply 402 megnézve, 1 alkalommal mai nap |