< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Mégsem kell a nyelvvizsga? Erre vár sok ezer diák

| Mobile | RSS

Mégsem kell a nyelvvizsga? Erre vár sok ezer diák

2012. január 19. | hozzászólás | Kultúra

Hamarosan számos egyetemen és főiskolán nyelvvizsga nélkül is diplomához lehet majd jutni. A megkérdezett intézmények többsége még nem tudja, hogy él-e a nyelvvizsga-amnesztia néven ismert lehetőséggel. De minden bizonnyal számos helyen megkapják a diplomájukat azok, akik a nyelvvizsga hiányában várnak a végzettséget igazoló okmányra.

Az országgyűlés még december döntött arról, hogy azok, akik 2013-ig sikeresen államvizsgáznak, akár nyelvvizsga nélkül is megkaphassák a diplomájukat. A nyelvvizsga-amnesztia nem titkolt célja, hogy a régóta porosodó, több tízezer okmányhoz hozzájusson az is, akinek nem sikerült megszereznie és papírral igazolnia nyelvismeretét.
Az amnesztia viszont csupán csak egy átmeneti engedmény, 2013 és 2016 között juthatnak könnyebben hozzá a végzettséget igazoló dokumentumokhoz azok, akik 2013-ban vagy azelőtt államvizsgáztak. Korábban még azt tervezték, hogy nyelvtudás nélkül is kiadják a diplomákat, de Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter javaslatára ezt az elképzelést szigorították. Csak annak jár könnyített eljárással az oklevél, aki saját főiskoláján vagy egyetemén az intézmény által meghirdetett nyelvi vizsgán átmegy.

A legtöbb helyen még nincs konkrét döntés

Minden felsőoktatási intézmény maga dönti el, hogy alkalmazza-e az új szabályt. A STOP által megkeresett helyek többségében még nem határoztak, de inkább arra hajlanak, hogy lesz nyelvvizsga-amnesztia. Viszont a Kodolányi János Főiskola Kommunikációs Központjától azt a választ kaptuk, hogy ők már eldöntötték: alkalmazzák az átmeneti engedményt. “Intézményünk a törvény előírásainak megfelelően már megkezdte az előkészítő munkát a felsőoktatási intézmény által szervezett külön nyelvi vizsgával, az erre felkészítő nyelvtanfolyamok programjainak valamint a vonatkozó szabályzatok előkészítésével kapcsolatban” – tették hozzá. A Kodolányin egyébként 2400 hallgatót érint a kedvezmény.

A Kaposvári Egyetemen várhatóan csak februárban derül ki, hogy az eddig végzett hallgatók mintegy harmada nyelvvizsga nélkül is diplomás lehet-e. A Pécsi Tudományegyetemen megvárják a Magyar Rektori Konferencia álláspontját – tudatta Lengvárszky Attila oktatási igazgató. A szakember szerint a “kérdést az egyenlő elbírálás, az esélyegyenlőség és az oklevelek egyenértékűsége elvének mentén érdemes vizsgálni”, a PTE egy egyeztetett, standardizált követelményrendszer kidolgozása mellett foglal állást. Náluk egyébként az elmúlt években a záróvizsgát tett hallgatók 20-23 százalékának nincs meg a megfelelő nyelvvizsgája.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 561 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: