< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Kozmikus robbanás végzett a Teremtés oszlopaival?

| Mobile | RSS

Kozmikus robbanás végzett a Teremtés oszlopaival?

2012. január 21. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Kozmikus robbanás végzett a Teremtés oszlopaival?
Megsemmisülhettek a Teremtés oszlopai a Sas-ködben, legalábbis erre engednek következtetni az Európai Űrügynökség (ESA) két csillagászati műholdjának, a Herschelnek és az XMM-Newtonnak a legújabb felvételei.

A Teremtés oszlopai (Pillars of Creation) néven vált ismertté az a fénykép, mely a 6500 fényévnyire, a Kígyó-csillagképben lévő Sas-köd egyik részletéről készült. A képet 1995. április 1-jén Jeff Hester és Paul Scowen, az Arizonai Állami Egyetem csillagászai készítették a Hubble űrteleszkóp segítségével. A felvétel három hatalmas, gázokból és porból álló felhőoszlopot ábrázol.
Az ESA által közreadott legújabb felvételek az infravörös tartományban működő Herschel-űrteleszkóp, valamint az XMM-Newton röntgencsillagászati műhold által készített képek kombinációja. A felvételeken a Sas-köd gázok és por színes örvényeként jelenik meg, a magját pedig a vörös, zöld, kék, sárga és narancssárga színben pompázó csillagok sűrű “pakkja” képezi. A csillagok az NGC6611 katalógusjelű halmazhoz tartoznak – olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

Mint az ESA rámutat, a Sas-köd korábbi infravörös fényben történő megfigyelései már felvetették annak a lehetőségét, hogy megsemmisülhettek a Teremtés oszlopai, az új felvételek alátámasztani látszanak ezt a feltételezést. A megfigyelések arra engednek következtetni, hogy az NGC6611 katalógusjelű halmaz egyik csillaga hatezer évvel ezelőtt felrobbant, szupernóvaként lobbanva el. Ez a kataklizma okozta a Teremtés oszlopainak megsemmisülését.

A Sas-köd 6500 fényévnyire van a Földtől, vagyis 6500 éves késéssel “értesülünk” az ott lejátszódó eseményekről. Így a szupernóva-robbanást és a Teremtés oszlopainak megsemmisülését körülbelül ötszáz év múlva figyelhetik meg a földi csillagászok.

Forrás: MTI | STOP

Kozmikus robbanás végzett a Teremtés oszlopaival? Tüdőt gyógyít a parazita féreg? Infravörös fényben fényképezve hatalmas, ragyogó arany szemnek látszik Erős napkitörés száguld pont felénk, keményen végigsöpri a Földet

forrás:stop.hu

Leave a Reply 346 megnézve, 1 alkalommal mai nap |