< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: 18 borrend ünnepelte Vince napját Ópusztaszeren

| Mobile | RSS

18 borrend ünnepelte Vince napját Ópusztaszeren

2012. január 22. | 2 hozzászólás | Kultúra

A közel tíz éves hagyománnyal bíró Vince-napi vesszővágásra Magyarország számos szegletéből, de még a határon túlról is érkeztek borrendek Ópusztaszerre. Gyönyörű napsütésben, a skanzen Szegedi tanyájában vágta le a vicevesszőt a Szent Vince Borrend nagymestere, aki örömmel állapította meg: bizony jó termés várható az idén. Bár január 22-ére esőt mondtak az időjósok (hiszen a mondás úgy tartja: „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince”), a biztonság kedvéért a szőlészek és borászok védőszentjéhez is elhangzott egy fohász.

Idén többek között Kecskemétről, Kiskunhalasról, Szegedről, Ceglédről, Mórról, Budafokról, Budapestről, Szekszárdról de még Beregszászról és Szabadkáról is érkeztek borlovagok, akik a népi hagyományok ápolása mellett természetesen az idei termést is megkóstolták.

A Szent Vince Borrend idén újabb taggal bővült Gál Gyöngyvér, a Dél-alföldi Borbarát Hölgyek Társaság elnökének személyében, aki sikerrel vette az Árpád-emlékmű előtti avatási ceremónia akadályait, s a borlovaggá ütés után hivatalosan is a borrend hírvivője lett.

A borszeretők idén a csongrádi, pusztamérgesi és mórahalmi borokat kóstolhatták meg, a jó hangulatot alföldi népzene is fokozta.

Leave a Reply 548 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: