< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Belebukott a tüntetők szidalmazásába a román külügyminiszter

| Mobile | RSS

Belebukott a tüntetők szidalmazásába a román külügyminiszter

Romániában rendkívüli parlamenti ülést tartanak. Az ellenzék előrehozott választásokról beszél, a miniszterelnök pedig leváltotta a külügyi tárca vezetőjét.

Vasárnap volt a tizedik napja, hogy elkezdődtek a kormányellenes tüntetések Romániában. Többek között Temesváron is volt demonstráció, ahol a tömeg Traian Basescu elnök és Emil Boc miniszterelnök lemondását, a kormány távozását követelte. Bukarestben minden parlamenti párt vezető testülete ülésezett, illetve a kormánykoalíció vezetői egyeztettek a magyar idő szerint hétfő délben kezdődött rendkívüli, kétnapos parlamenti ülés előtt.

Emil Boc román miniszterelnök hétfőn a rendkívüli parlamenti ülésszakon bejelentette, leváltja tisztségéből Teodor Baconschi román külügyminisztert, akinek azt rótta fel, hogy elfogadhatatlan módon bírálta az utcán tüntető embereket. Baconschi vasárnap, a verekedésbe torkollott bukaresti utcai tüntetések után internetes blogjában “közönséges, ostoba, erőszakos tömegnek” nevezte a tüntetőket, akik az államfő és a kormány lemondását követelték.

Az ellenzéki vezetők célja, hogy kikényszerítsék az előrehozott választásokat, illetve a kormányfő lemondatását. Erre az alkotmány, illetve a házszabály szerint nincs nagy esély, és korábban Emil Boc miniszterelnök is azt nyilatkozta, nem járulnak hozzá az előrehozott választások kiírásához, mert az amúgy is csak pár hónappal hozná előrébb a voksolást.

Máté András Levente, a kormánykoalícióban résztvevő RMDSZ parlamenti képviselőcsoportjának vezetője is a kormányfő álláspontját erősítette meg a Krónikának nyilatkozva. A politikus azt mondta, megérti az emberek feszültségét, illetve a szociális problémákat, de a válasz a parlamentben születhet meg a „hogyan továbbra”. Máté András Levente elmondta, a román alkotmány szerint előrehozott választásra csak akkor kerülhet sor, ha az államfő feloszlatja a parlamentet, ami pedig csak akkor történhet meg, ha hatvan nap alatt két kormányt nem szavazott meg a törvényhozás. „Kizárnak tartom, hogy ez megtörténjen” – mondta a kormánypárti politikus.

Több román ellenzéki pártvezető is felvetette, hogy ha nem sikerül kikényszeríteni az előrehozott választásokat, akkor képviselőik lemondanak parlamenti mandátumukról, ezzel fokozva a nyomást az elnökre, hogy oszlassa fel a törvényhozást. Közben várhatóan folytatódnak ezen a héten is az utcai tiltakozások. Több civil szervezet és szakszervezet is bejelentette, hogy kormányellenes tüntetéseket szerveznek.

Romániában az egészségügy tervezett privatizációja váltotta ki az utcai megmozdulásokat. Az új egészségügyi törvénytervezet elfogadását Basescu sürgette, aki a lakosság és a szakma egy részének elégedetlensége hatására visszavonta társadalmi vitáról a tervezetet a múlt héten. Ugyanakkor továbbra is sürgeti egy újabb jogszabály kidolgozását az egészségügy megreformálása érdekében.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a hétvégén kijelentette, hogy az idén az RMDSZ nem támogat olyan reformokat, amelyek újabb terheket rónak az állampolgárokra. A politikus az Erdélyi Magyar Televízió egyik műsorában a tíz napja tartó utcai tüntetések kapcsán elmondta: meggyőződése, hogy az idén nincs szükség új egészségügyi törvényre, amelyet szerinte az év végére tervezett parlamenti választások után lehet csak elfogadni. Az RMDSZ elnöke azzal a közigazgatási reformmal sem ért egyet, amelyet az államfő és az RMDSZ nagyobbik koalíciós partnere, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) szorgalmaz a megyék számának jelentős csökkentése révén.

forrás:hiradó.hu

Leave a Reply 341 megnézve, 1 alkalommal mai nap |