< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Add el a forintot! – újra zuhanást vár a francai bank

| Mobile | RSS

Add el a forintot! – újra zuhanást vár a francai bank

2012. január 24. | hozzászólás | Közélet

A SocGen elemzője – aki egy héttel ezelőtt 325-ig szaladó euróárfolyam lehetőségére figyelmeztetett – forinteladásra buzdítja a befektetőket.
Mi vár Magyarországra? Van-e élet az IMF-en kívül? – Napi Gazdaság makrogazdasági konferencia

Adják el a befektetők a forintjukat, és vegyenek helyette lengyel zlotyt vagy román lejt, Magyarországgal szemben ugyanis drasztikus követelményeket támaszt az Európai Unió annak fejében, hogy ismét felvegyék a tárgyalásokat egy pénzügyi mentőcsomagról – írja hétfői anyagában a francia Societe Generale elemzője.

Azon túl, hogy a jegybanktörvényt meg kell feleltetni az EU szabályainak, be fogják jelenteni az előfeltételek újabb körét – írja anyagában Guillaume Salomon, a bank londoni stratégája, hozzátéve: az új feltételek a jogállamiság megőrzéséről fognak szólni.

Salomon egy héttel ezelőtt is azt prognosztizálta – a 310 forint körüli euróárfolyam idején -, hogy akár a 325-ös szintig is elmehet az árfolyam. (Ez a várakozás nem jött be, hiszen tegnap 300 forint alá is benézett a jegyzés azután, hogy a piacok derűlátóan fogadták a magyar kormány megegyezési szándékának jeleit.) Az elemző január közepén azután közölte álláspontját, hogy Budapesten járt és tisztségviselőkkel találkozott. A szakember akkor is azzal indokolta várakozását, hogy véleménye szerint az EU és az IMF felé irányuló békülékeny magyar kormányzati kommunikáció nem több, mint egy újabb taktika. A január 16-án megjelent elemzésben hozzátette: a forint jelentős leértékelődése esetén 200-300 bázispontos kamatemelésre is sor kerülhet.

A Societe Generale elemzője friss anyagában megemlíti: a múlt hét közepén jelentősen erősödött a forint az euróval szemben, ezzel felülmúlta több régiós társát is. Ez azonban a helyezkedés következménye, és nem tükrözi a helyi fundamentumokat – teszi hozzá. A következő 24 óra az elemző szerint borúsabb híreket hozhat Magyarország számára. “Orbán miniszterelnök leül Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, a Ecofin pedig dönt arról, indít-e túlzott deficit eljárást (EDP) Magyarország ellen.”

forrás:friss hirek,hu

Leave a Reply 333 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: