< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Schulz: “Orbán okos ember, de az európaiak sem hülyék”

| Mobile | RSS

Schulz: “Orbán okos ember, de az európaiak sem hülyék”

A magyar polgárok megosztása helyett a társadalom újraegyesítésén kellene ügyködnie Orbán Viktornak – mondta Martin Schulz, az EP új elnöke kedden reggel a magyar miniszterelnökkel folytatott brüsszeli megbeszélései után.

Az első hivatalos vendége volt az Európai Parlament új elnökének irodájában Orbán Viktor kedden reggel, ahol az EP elnöke politikai nézetei helyett személyes meglátásait osztotta meg a magyar miniszterelnökkel. A korábban az EP szocialista frakcióvezetői tisztét betöltő Schulz a találkozó után hangsúlyozta, végre lehetősége volt arra, hogy “Orbán Viktor egyes politikai törekvéseit érvekkel támassza alá nyitott, de kemény tárgyalásuk során”.

Orbán Viktor azt mondta, a társadalom megosztása helyett a konszolidáció vezérli törekvéseit, hozzátéve, hogy az ideológiai csatáknál jelenleg sokkal jobban foglalkoztatja a magyarokat a gazdasági helyzet. Orbán kitért a válasz elől azzal kapcsolatban, hogy szóba került-e az uniós alapszerződés hetes cikkelye alapján a magyar szavazati jog felfüggesztése a kötelességszegések miatt, míg az EP elnöke kijelentette: azt javasolja az EU-intézmények döntéshozóinak, hogy kerüljenek minden olyan megoldást, ami “a magyar miniszterelnök malmára hajtja a vizet” és unióellenes indulatokat korbácsolhat Magyarországon.

Elég a kettős beszédből

Martin Schulz hangsúlyozta, arra kérte a magyar kormányfőt, ne csak hazáján kívül tegye magáévá az európai retorikát, miközben otthon EU-ellenes kijelentéseivel van tele a nyilvánosság. “Orbán úr egy okos ember, de az európaiak sem hülyék” – zárta szavait az EP múlt héten kinevezett elnöke.

Szijjártó Péter a kormányfő szóvivője a megbeszélésekről kiadott rövid közleményében azt írta, “a magyar kormányfő és a szocialista politikus egyetértettek abban, hogy jelen helyzetben bármilyen további külső politikai nyomásgyakorlás Magyarországra káros hatásokkal járhat, beleértve az uniós alapszerződés 7. cikkelyének alkalmazását is. Abban is egyetértettek, hogy egyenként végig kell nézni a vitatott ügyeket, és ahol szükséges, tovább kell tárgyalni, és jogi mederben kell tartani a vitákat”.

Kemény, de nyitott tárgyalások. Egyelőre keveset lehet tudni a konkrétumokról
Fotó: AP / Cedric Joubert

Az EP-elnökkel folytatott tárgyalásai csak a nyitányát jelentették Orbán Viktor mai diplomáciai maratonjának: a kormányfő találkozik még az Európai Tanács elnökével, Herman Van Rompuy-jal, az Európai Néppárt delegációjával, valamint José Manuel Barroso bizottsági elnökkel is. Orbán Viktor még elutazása előtt úgy nyilatkozott Budapesten, hogy gyors politikai megoldásra számít a megbeszélések után a Bizottság és a kormány között fennálló vitás kérdésekben. Mint ismert, a Nemzetközi Valutalap ezt a megegyezést szabta feltételül egy készenléti hitelmegállapodáshoz.

Schulz szavai kevésbé voltak élesek, mint azt előzetesen az EP-elnököt közelről ismerő forrásunk várta, igaz, Orbán Viktor már a múlt héten is – a korábbiakhoz képest – szokatlanul békülékeny hangot ütött meg az osztrák alkancellárral folytatott tárgyalásai után. Informátorunk úgy vélekedett előzetesen, az EP új elnökének meggyőződése, hogy nemcsak a már közismert három esetben kell kötelességszegési eljárást indítani Magyarország ellen, hanem további ügyek miatt is, és “ez a szándék találkozni látszik a Bizottság törekvéseivel, amit jól jelez például a médiaügyi biztos, Neelie Kroes levele”. Szerinte egyelőre azért nem veszik elő látványosan más témák kapcsán is a magyar kormányt, mert az EB sem szeretné, ha megerősödnének az EU-szkeptikus, nacionalista hangok Magyarországon.

forrás: hvg.hu

Leave a Reply 292 megnézve, 1 alkalommal mai nap |