< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Amerika eltölkélt, és erősebb mint valaha

| Mobile | RSS

Amerika eltölkélt, és erősebb mint valaha

Bárki, aki azt mondja, hogy Amerika hanyatlóban van, vagy hogy a befolyása szertefoszlott, az nem tudja, hogy mit beszél – jelentette ki kedden este a kongresszus két háza előtt az unió helyzetéről elmondott éves beszédében Barack Obama amerikai elnök.

“Az amerikai vezető szerep erősödése szerte a világon érezhető” – jelentette ki Barack Obama (első) elnöki ciklusának utolsó országértékelő beszédében.

Az elnök kiemelt helyen foglalkozott az amerikai termelőkapacitások hazatérésének ösztönzésével, az amerikai kereskedelmi érdekek és szellemi termékek védelmével, az oktatás-képzés, az innováció és a tiszta energiaforrások fejlesztésével, mint az Egyesült Államok vezető szerepét biztosító tényezőkkel.
Beszédének külpolitikával foglalkozó, rövidebbik részében Obama hangsúlyozta: “Amerika eltökélt, hogy Iránt megakadályozza a nukleáris fegyverhez jutásban, és egyetlen lehetőséget sem zárok ki e cél elérésében”. Megerősítette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Izrael biztonságának szavatolása mellett.

Obama elmondta, hogy az amerikai erők Irakból történt teljes kivonása után az eddigi 10 ezren túl a nyár végig további 23 ezer katonát vezényel haza Afganisztánból. A tavalyi év eredményei között sorolta fel Oszama bin Laden likvidálását, az al-Kaida terrorszervezetre Pakisztántól Jemenig mért csapásokat és Moammer Kadhafi líbiai diktátor megdöntését. Kijelentette: nincs kétsége afelől, hogy Szíriában az Aszad-rezsim “hamarosan felfedezi, hogy a változás erői visszafordíthatatlanok, és az emberi méltóságot nem lehet megtagadni”.

Úgy vélte, az arab világban végbement fordulat végkifejlete megjósolhatatlan, s Amerika számára hatalmas a tét. Obama szerint a régió népei maguk fogják a saját sorsukat meghatározni, de Washington továbbra is fel fog lépni az erőszak és a megfélemlítés ellen, kiáll az emberi jogok és méltóság érvényesülése mellett, és támogatni fogja a stabil demokráciát és a piacok megnyitását célzó politikát.

Obama szerint az Egyesült Államok európai és ázsiai szövetségei “erősebbek mint valaha”. Megismételte: Amerika világossá tette, hogy csendes-óceáni hatalom. Hangsúlyozta, hogy az amerikai haderő a katonai büdzsének a következő évtizedben tervezett 500 milliárd dolláros csökkentése ellenére is a világ legerősebbike marad.

“Gondoljanak arra az Amerikára, amely csak karnyújtásnyira van tőlünk: egy olyan országra, amely világelső az emberek oktatása terén. Egy olyan Amerikára, amely vonzza a csúcstechnológiai ipar új generációját és a jól fizetett munkahelyeket. Egy olyan jövőre, amelyben urai vagyunk saját energiánknak, és amelyben biztonságunk és jólétünk nem függ a világ instabil részeitől. És egy olyan gazdaságra, amely tartósan növekszik, ahol a kemény munka és a felelősség kifizetődő” – vázolta fel a hazájával kapcsolatos vízióját az elnök a választási év nyitányán elmondott beszédében.

Hangsúlyozta, hogy adókedvezményekkel kell ösztönözni a gyártási kapacitásaikat külföldre kiszervező amerikai cégeket a hazatérésre, és bejelentette, hogy testületet hoz létre a “Kínához hasonló” országokban tapasztalt tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat eseteinek kivizsgálására. Kiemelte a hamisított és veszélyes termékek beáramlásával szembeni fellépés fontosságát.

Obama megígérte, hogy egyszerűsíteni fogja az oktatási rendszert, nagyobb megbecsülést biztosít a tanároknak, és felszólította a kongresszust, hogy törvényben tegye kötelezővé a 18 éves korig való részvételt a középiskolai oktatásban. Sürgette, hogy a kongresszus továbbra is biztosítsa a diákhitelek kedvezményes kamatait, a felsőoktatási intézményeket pedig figyelmeztette: megvonják tőlük az állami támogatást, ha tovább srófolják az oktatás költségeit.

Az elnök sürgette a bevándorláspolitika reformját, és arra kérte a kongresszust, hogy ne szorgalmazza többé a jól képzett, vállalkozásokat kezdő vagy a hadseregben szolgáló külföldi fiatalok kiutasítását.

Obama bejelentette, hogy az ország energetikai függetlenségének biztosítása érdekében engedélyt adott a tengeri talapzatban rejlő potenciális kőolaj- és földgázlelőhelyek háromnegyedének megnyitására. A tiszta és megújuló energia fontosságát kiemelve jelezte, hogy az Egyesült Államok nem akar lemaradni Kínától és Németországtól a szél- és napenergia-elemek gyártásában.

Az elnök utasítást adott a nagyszabású pénzügyi bűncselekmények felgöngyölítésére hivatott külön hivatal felállítására. Sürgette, hogy a törvényhozás fogadjon el egy törvényt, amely megtiltaná a bennfentes kereskedelmet a honatyák számára, korlátozná a választott képviselők üzleti érdekeltségeit, valamint a kongresszus körüli lobbitevékenységet.

Az igazságos közteherviselés nevében Obama felszólította a kongresszust egy olyan adószabályozás kidolgozására, amelyben az évi 1 millió dollárnál nagyobb jövedelemmel rendelkezők adója nem lehet alacsonyabb 30 százaléknál, s a 250 ezer dollárnál kisebb jövedelemmel rendelkezők – ide tartozik az amerikaiak 98 százaléka – adóbefizetése ne növekedjen.

Kérte a honatyákat, hogy ruházzák fel olyan jogkörökkel, amelyek segítségével karcsúsíthatná a szövetségi kormányzat szerkezetét.

Obama rámutatott, hogy az amerikai gazdaságban az utóbbi 22 hónap alatt több mint 3 millió munkahely keletkezett, s egyedül tavaly több új állás jött létre, mint 2005 óta bármikor. Emlékeztette a jelen lévő honatyákat: egyezség született arról, hogy a következő 10 év alatt 2000 milliárd dollárral csökkentik a deficitet.

“Az uniónk helyzete erősödik” – jelentette ki az elnök, akinek újraválasztási esélyeit nagy mértékben befolyásolja, hogy novemberig milyen mértékben sikerül csökkenteni a jelenleg 8 százalék feletti munkanélküliség szintjét.

Az ellenzék szerint pont hogy nem

Az amerikai republikánus politikusok elutasították Obama beszédének azon állításait, amely szerint az elnök politikája hozzájárult a gazdaság talpra állásához, és azt állították, hogy a Fehér Ház az elmúlt három évben csak rontott a helyzeten.

Mitch Daniels indianai kormányzó az elnöki országértékelésre adott hivatalos válaszbeszédében azt hangsúlyozta, hogy miközben elszabadult a szövetségi költekezés, az inaktívak aránya évtizedek óta nem látott mélypontra süllyedt az Egyesült Államokban. Daniels szerint a kormányzat inkább gátolta, mint gyorsította a gazdasági fellendülést.

“Úgy tűnik, (az elnök) őszintén hisz abban, hogy a középosztályt a köztisztviselői állások magas számával és kölcsönfelvétellel tudjuk megerősíteni. Ez valójában fordítva működik: az ilyen nagy és terebélyes kormányapparátust a középosztály és az ahhoz felzárkózni akarók tartják fenn” – mondta a kormányzó.

Daniels úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok helyzete csak egy hajszállal marad el a “gazdasági katasztrófa” fenyegette Görögország, Spanyolország és más európai országok helyzete mögött. Hangsúlyozta, hogy az egyetlen reményt a gazdaság tartós fellendülésére az jelentheti, ha a magánszektornak vezető és “valódi” munkahelyteremtő szerepe van, nem pedig az, hogy a szövetségi kormány beavatkozik.

John Boehner, a képviselőház elnöke kijelentette: a beszédből világossá vált, hogy Obama a megosztó választási kampányt fog folytatni. A házelnök meglátása szerint az államfő nem a saját teljesítményére építve pályázik újraválasztására, és miközben közös erőfeszítésre lenne szükség ahhoz, hogy a kisvállalkozásokat képessé tegyék a munkahelyteremtésre, Obama inkább a pártok közötti politikai különbségekre összpontosított.

Republikánus szenátorok szerint Obama országértékelése a politikai javaslatok hosszú lajstroma ellenére is kevés új elemet tartalmazott. John Cornyn szenátor szerint a “kívánságlista” megvalósításának árát az elnök épp azokkal akarja megfizettetni, akik munkahelyeket hoznak létre. Bob Corker szenátor csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy az elnök keveset foglalkozott az ország pénzügyi helyzetével.

Az elnök és a kongresszusi ellenzék között a legközelebbi erőpróba a munkabéradó-kedvezmény, valamint a munkanélküliek kedvezménye meghosszabbításáról szóló szavazás lesz, amelyet február végéig mindenképpen meg kell ejtenie a törvényhozásnak.

Forrás: MTI | STOP
forrás:stop.hu

Leave a Reply 368 megnézve, 1 alkalommal mai nap |