< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Egykulcsos: örökre alaptörvénybe vésték, de meg vannak számlálva a percei

| Mobile | RSS

Egykulcsos: örökre alaptörvénybe vésték, de meg vannak számlálva a percei

2012. január 26. | hozzászólás | Közélet

Felső kulcstól függően akár 400 milliárd pluszt is jelenthet az egykulcsos adórendszer megszüntetése. A jelenleg politikai tabunak számító módosítással könnyebb lenne az IMF és az EU követelményeit is teljesíteni.

A jövő évi költségvetés finanszírozható szinten tartásához nagyságrendileg 500-550 milliárd forintos kiigazító csomagra van szükség – emlékeztet a Policy Agenda szokásos heti elemzésében. Ennek oka kettős, az egyik indok az elemzők szerint az, hogy a kormány által tervezetthez képest sokkal alacsonyabb lesz a gazdasági növekedés mértéke. 2012-re 1,5, míg 2013-ra 2,9 százalékos emelkedésre számít a Fidesz. Viszont az elemzők már a hivatalos becslések lapján is inkább stagnálásra vagy csökkenésre számítanak.
A másik ok, hogy az idei hiány mértékének a betartása is csak rendkívüli intézkedésekkel biztosítható. Ennek volt eleme az is, hogy még december végén a kormány újra hozzányúlt a magánnyugdíj-pénztári befizetésekhez, növelte a jövedéki adókat és zárolásokat rendelt el az egyes minisztériumoknál. Ezért, ha az idei bevételi és kiadási számok is a tervekhez képest eltérően teljesülnek, akkor ennek a konzekvenciáit érvényesíteni kell(ene) 2013-ban is – világít rá a politikai elemzés. A jövő évi tervekben a kormány 90 milliárd forint értékű bankadóval is számolt annak ellenére, hogy korábban erősen bírálták a nemzetközi intézetek ezt az adót, és feltehetően ennek eltörlését is kérni fogják. Ezen kívül kizárt, hogy olyan megoldásokat is elfogadjanak a tárgyalások során a magyar kormánytól, amelyek egyszeri bevételekkel, és a gazdasági növekedést rontó módon “kozmetikáznák” a bevételi oldal számait.

Az IMF lenyeli az újabb bankadót?

A kormány alapvetően a Széll Kálmán-tervben szereplő intézkedésekkel tudja prezentálni, hogy milyen irányba is szeretné megváltoztatni a költségvetési kiadások és bevételek nagyságát illetve arányait. Önmagában a terv talán még elegendő is lehetne, ha az idei évre sikerült volna betartani az abban szereplő vállalásokat. De az eredetileg tervezett 550 milliárd forintos megtakarításhoz képest ugyanis mintegy 200 milliárd forinttal kisebb lett a kiigazítás mértéke.

Jövőre még ambiciózusabban tervezett a kormányzat, mivel 902 milliárd forintos intézkedési csomagot állított össze, amelynek természetesen részei lennének az idei évi megtakarítások. A politikai elemzés szerint akkor, ha ezt hitelesen tudják prezentálni a tárgyalások során, akkor elkerülhetőnek látszanak egyéb radikális intézkedések.

Lehet, hogy 2013-ban sem jut több családtámogatásra

A tárgyalások során egyebek közt be kell mutatni azt is, hogyan lesz 2013-tól elektronikus útdíj-fizetési rendszer, amely a jelenlegi egyéb befizetéseken felül (pl. autópálya-matrica) 100 milliárd forint többletbevételt jelent a költségvetésnek.

Prezentálni kell, hogy hogyan sikerül kb. 80 milliárd forinttal csökkenteni az önkormányzatoknak adott támogatást (ennek teljesülését nem jelenti, ha az állam közvetlenül saját maga finanszírozza az oktatási és egészségügyi intézményeket, mert ez nem megtakarítás), vagy például hitelesen bizonyítani kell, hogy mitől lesz több tízmilliárd forinttal kisebb a gyógyszerkassza kiadási oldala.

Társadalompolitikai szempontból fájdalmas elem, hogy 2013-ban sem nő a családtámogatási ellátások összege, illetve további megszorításokat kell a kormány terveinek megfelelően a rokkantsági ellátás területén végrehajtani – sorolja a Policy Agenda.

Amennyiben ezek a lépések a gazdaság stagnálása, visszaesése miatt nem elegendőek, vagy a tárgyalások során további biztosítékokat kérnek a nemzetközi szervezetek, akkor nagyon korlátozott a mozgástere a kormánynak.

Jöhet a többkulcsos adózás?

Felmerülhet a nyugdíjellátások emelésének átgondolása is: a megváltozott munkaképességűek (korábbi rokkantnyugdíjasok) által kapott ellátást így nem növelné a kormány jövőre. Ugyancsak lehetséges a közszféra bérezési rendszerének újragondolása, és természetesen az egyelőre igazán politikai tabunak tartott egykulcsos adózás ideiglenes megszüntetése – esetleg a kulcs megemelése 19 százalékosra -, amely felső kulcstól függően akár 200-400 milliárd forint többletbevételt is jelenthet. A Policy elemzőinek álláspontja szerint egy, a tehetősebb rétegek számára bevezetendő átmeneti adókulcs nem okozna a kormánynak jelentős támogatottságbeli csökkenést, miközben elhárítja annak veszélyét, hogy az igazán fájó területekhez kelljen nyúlni.

Fel kell készülnie a kormánynak arra is, hogy a hitel “elnyerése” és folyósítása után az IMF-EU negyedévenkénti kötelező beszámoltatásai során számon fogják kérni és ezért be kell tartani majd ígéreteit. Az eddigiek tükrében ez nehéz vállalás lehet.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 298 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: