< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Éles árharcba kezdtek az egyetemek és főiskolák

| Mobile | RSS

Éles árharcba kezdtek az egyetemek és főiskolák

2012. január 26. | hozzászólás | Kultúra

A korábbi évekhez képest is nagyobb küzdelem indult az egyetemek és a főiskolák között a diákokért, főleg a legnépszerűbb gazdasági szakokon, amelyek finanszírozását a leginkább kurtította meg a kormány. A nagy egyetemeknek erős konkurenciát támasztanak a kisebb főiskolák, van olyan intézmény, amely egy év alatt több százezer forintot vágott az árain. Az elitképzésben is beindult az árverseny, még az eddigi legdrágább MBA-szakokon is zuhantak a tarifák.

“Biztos, hogy lesz árverseny, de mi bízunk a diplománk értékében” – mondta az [origo]-nak Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem frissen kinevezett rektora, arra utalva, hogy az idei évtől a legtöbb hallgatónak fizetnie kell majd a gazdasági képzésért. A kormány nem fix összegben, hanem nagyságrendileg határozta meg a képzések költségét, így egyes intézmények alacsonyabb díjakkal próbálhatnak hallgatókat magukhoz csábítani.

Rostoványi szerint a Corvinuson már tavaly is ötven százalék felett volt a költségtérítéses képzésre felvett hallgatók aránya, diplomájukat pedig hagyományosan nagyra értékeli a piac, ezért bíznak abban, hogy fel tudják tölteni az összes meghirdetett helyüket. Ugyanakkor ezen az egyetemen is engedni kényszerültek bizonyos képzések árából: tavaly például nem tudták elindítani az egyébként leginkább cégvezetőknek ajánlott Master of Business Administration (MBA) fokozatot nyújtó, angol nyelvű képzést, mert csak hárman jelentkeztek rá.

Ennek egyik oka valószínűleg az lehetett, hogy egy félévért egymillió forint költségtérítést kért az egyetem, míg például a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen ugyanezt magyar nyelven 610 ezer forintért kínálták, a Nagykanizsán és Veszprémben működő Pannon Egyetemen pedig már félévenként 180 ezerért is lehetett ilyen végzettséget szerezni. “Mindig elemezzük az előző évet, és igazítunk a rendszeren, ha kell” – mondta a rektor a lépés okáról.

A múlt pénteken közzétett adatok alapján tavaly óta kiegyenlítődtek a MBA-képzések költségei. A Corvinus most 400 ezer forintért kínálja az angol nyelvű képzést, és a BME is 400 ezer forintra csökkentette féléves díját, és ugyanennyi a pécsi és a szegedi tandíj is. Miskolcon 300 ezerért kínálják az angol nyelvű, 270 ezerért a magyar nyelvű képzést, Debrecenben 250 ezer, a Pannon Egyetemen pedig 225 ezer forint lesz egy félév, feltéve, hogy lesz elegendő jelentkező a szak elindításához.

A legnépszerűbb a legolcsóbban

A felvételizők körében eddig rendkívül népszerű gazdasági alapképzés az egyik olyan terület, amelynek állami finanszírozását a leginkább érintette a felsőoktatási reform: 4900-ról 250-re csökkent az állami finanszírozással felvehető hallgatók száma, és ezen a területen részösztöndíj sincs. Az államilag finanszírozott keretszám több mint felét, 75-75 helyet a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Gazdasági Főiskola kapja, és van olyan intézmény, amelyen csak 10-15 ösztöndíjas hely lesz (a népszerű szakok tandíjairól részletesen itt olvashat).

Forrás: MTI/Ceglédy Zsolt

A reform egyik nagy nyertese lehet a Budapesten és Kalocsán működő Tomori Pál Főiskola, amely a legolcsóbban kínálja az eddig országszerte legnépszerűbb képzést: nappali és levelező tagozaton is mindössze 130 ezer forintot kérnek félévente a gazdálkodási és menedzsment alapszakért. Erre a szakra tavaly országszerte több mint 13 ezren jelentkeztek. Ugyanez a képzés a Debreceni Egyetemen félévente 150 ezer, a Budapesti Gazdasági Főiskolán 216 ezer, a Corvinuson pedig 295 ezer forintba kerül majd.

A Tomori Pál Főiskola ugyancsak 130 ezer forintos féléves díjért kínálja a tavaly harmadik legnépszerűbb alapszaknak számító pénzügy és számvitelt, mind nappali, mind levelező tagozaton. 2011-ben országszerte 7100-an jelentkeztek erre a szakra, közülük 1320-at fel is vettek. A legdrágább képzést meghirdető Budapesti Gazdasági Főiskolán az idén magyar nyelven 216 ezer, angolul 350 ezer forint lesz egy félév.

Saját ösztöndíjjal is csábítanak

Olcsó képzést kínál a népszerű gazdasági alapszakokon a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola, amely levelező tagozaton szintén 130 ezer forintos félévenkénti díjat kér a pénzügy és számvitel, nemzetközi gazdálkodás, illetve kereskedelem és marketing szakokért, a költségtérítéseseknek ez az összeg mostanáig 145 ezer forint volt. Az érdeklődő diákoknak szánt tájékoztatóban a főiskola – a szakmai kiválóság hangsúlyozása mellett – külön kiemeli azt is, hogy a tandíjat nem félévente, hanem kamatmentes havi részletekben kell befizetni.

Tavaly a második legnépszerűbb szak a turizmus-vendéglátás volt, erre 8300-an jelentkeztek, közülük 2037 embert vettek fel. A Budapesti Gazdasági Főiskolán félévente szeptembertől 216 ezer forintot kell fizetni, de német vagy angol nyelven már 350 ezret kérnek egy félévért. A Corvinuson 295 ezer forintba kerül egy szemeszter. Ezzel szemben a legolcsóbb képzést kínáló Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Karán csak 150 ezer forintot kérnek félévente.

A Gábor Dénes Főiskolán ugyan drágább a gazdálkodás és menedzsment szak, mint a Tomori Pál vagy a Wekerle Sándor Főiskolán – félévente 150 ezer forintba kerül -, de az intézmény saját ösztöndíjprogrammal igyekszik magához csábítani a hallgatókat. A főiskola honlapja szerint húszmillió forintot szánnak arra, hogy a legjobb eredménnyel felvételiző tíz százaléknak ingyenes, a következő tíz százaléknak pedig félárú legyen a képzés.

A szociális munkás szakon a legolcsóbb képzés

Kisebb mértékben, de vannak különbségek a reform által szintén negatívan érintett bölcsészképzésben is (tavaly még 4200 államilag finanszírozott hallgatót vehettek fel, az idén már csak 2700-at). A hagyományos magyar vagy történelem szak például a Szegedi Tudományegyetemen 129 ezer forint félévente, Pécsen 130 ezer, a Miskolci Egyetemen 140 ezer, a Debreceni Egyetemen 143 ezer, az ELTE-n 150 ezer, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen pedig 220 ezer forint.

Ha valakinek mindegy, mit tanul, csak diplomát akar szerezni, annak valószínűleg a pedagógusképzésben érdemes körülnéznie. A Szent István Egyetem jászberényi karán félévente már 115 ezer forintért lehet tanító vagy andragógia (felnőttképzés) szakon tanulni, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Karán tanító vagy óvodapedagógus lehet ugyanennyiért a hallgató. A Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Karán levelező tagozaton félévente már 110 ezer forintért is lehet szociálismunkás-oklevelet szerezni.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 337 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: