< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Felvonultak az amerikai hadihajók: jön az ezer forintos benzinár? )))Marched to the American naval vessels: it comes to gasoline prices of $?

| Mobile | RSS

Felvonultak az amerikai hadihajók: jön az ezer forintos benzinár? )))Marched to the American naval vessels: it comes to gasoline prices of $?

Olajembargót vezet be az Európai Unió Iránnal szemben az ország atomprogramja miatt – erről határoztak az Unió külügyminisztereinek hétfői tanácskozásán. Irán válaszul azzal fenyeget, hogy lezárja az olajszállítás szempontjából kulcsfontosságú Hormuzi-szorost. Ugyan a partoknál már felvonultak az amerikai és a brit hadihajók, valószínűleg nem lesz katonai beavatkozás, így valószínűleg az olajárrobbanás is elmarad.

Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn úgy döntöttek, hogy az iráni atomprogram miatt olajembargóval sújtják a közel-keleti államot. A döntés értelmében hétfőtől az EU-ban tilos lesz új olajüzleteket kötni Iránnal, és július 1-ig az érvényben lévő szerződéseket is fel lehet mondani. Irán válaszul azzal fenyeget, hogy lezárja az olajszállítás szempontjából kulcsfontosságú Hormuzi szorost, amelyen jelenleg a világ olajtermelésének 20 százaléka halad át. A szorost csak részben lehetne más útvonalakkal helyettesíteni, lezárásával az egész világon hiány alakulna ki.

A Perzsa-öbölben már fel is vonultak az amerikai és a brit hadihajók, de szakértők szerint egyelőre még csak fenyegetik egymást a felek, miután senkinek sem lenne jó az olajblokád bevezetése.

Irán fő bevétele ugyanis az olajexportból származik, ráadásul a kivitelre szánt olaj 20 százaléka Európába áramlik. Ha az iszlám állam mégis a blokád mellett dönt, akkor akár a legnagyobb felvásárlók, Kína és Japán rosszallását is kiválthatja.

Irak után Irán következik?

Sem katonailag, sem politikailag nem érdeke Iránnak, hogy lezárja a szorost – mondta Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, aki szerint a közel-keleti állam nem kockáztatja majd a saját megítélését egy ilyen konfliktussal. Az ország ugyanis egy ilyen akcióval könnyen elveszítheti Kína és Japán szimpátiáját, márpedig Kína támogatása elengedhetetlen a végső “álom” megvalósításában. Irán legfőbb célja jelenleg ugyanis az, hogy “küszöbállammá” váljon, azaz technikailag és szellemi kapacitását tekintve is képes legyen atombombát előállítani.

Tálas Péter szerint ráadásul az iráni hadsereg nincs olyan állapotban, hogy hosszabb távon is biztosítani tudja a szoros blokádját. A nyugati országok néhány hét alatt felszámolnák az ellenállást, miután a közel-keleti állam legfeljebb tengeri aknákkal vagy kisebb hadihajókkal tudnának kellemetlenséget okozni, de ez is csak a tankerek biztosítási díját emelné meg – fogalmazott a szakértő, aki szerint nem várható, hogy háborúba torkollik a konfliktus. Július elsejéig még sok idő van, addig valószínűleg megegyeznek majd a felek – tette hozzá.

Ezt támasztja alá az is, hogy Teherán a kezdeti erős mondatok után már azt mondta, beengedi a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) embereit. Nem érdekelt a háborúban az Egyesült Államok sem, ahol a közelgő elnökválasztáson hátrány lehet a katonai konfliktus.

Tálas Péter azt is megjegyezte, hogy Európa örökre pontot tehet az olajkérdésre, miután az iráni olajat líbiai forrásokból is helyettesíteni lehetne.

A piac már beárazta a katonai konfliktust

Nem várható, hogy a mostaninál is magasabb lesz a benzinár – mondta el lapunknak Hegedűs Miklós a GKI Energiakutató Zrt. elnöke. Szerinte a piac már beárazta az embargó bevezetését, ráadásul a hazai magas árszint elsősorban az alacsony forint/dollár árfolyam miatt alakult ki.

Az energiaügyi szakértő ugyanakkor azt is megjegyezte, nagyon kevés esélyt lát arra, hogy megvalósuljon az embargó. Az Egyesült Államok ugyanis valószínűleg nem tűri el, hogy Irán lezárjon egy nemzetközi szempontból is fontos átjárót.

Hegedűs Miklós szerint az is lefelé szorítja az árakat, hogy megtorpant a világgazdaság, így pedig kevesebb lesz az országok kőolajigénye is.

nepszava.hu

forrás:népszavaonline.hu

Marched to the American naval vessels: it comes to gasoline prices of $?

Oil embargo introduced by the European Union against Iran because the country’s nuclear program – this was decided in the Meeting of EU foreign ministers on Monday. Iran’s response to threatening to close the oil flow is crucial Strait of Hormuz. It has marched to the coast of the U.S. and British warships, military intervention is unlikely to be so likely as they did in the oil price explosion.

The European Union foreign ministers decided on Monday that Iran’s nuclear program because olajembargóval hit the Middle East state. The decision taken Monday to the EU will be prohibited to conclude a new oil business in Iran, and July 1 until the current contracts could be terminated. Iran’s response threatens to close Hormuz oil shipping in the Strait is a key, which is currently 20 percent of the world’s oil production passes. The gorge is only partially be replaced by other routes, closing around the world uncertainty.

The Persian Gulf has also marched in the U.S. and British warships, but experts say is still only a threat to each other party, having no one would be a good introduction to the olajblokád.

Iran’s main income is derived from the olajexportból, in addition to the 20 percent of exported oil flows to Europe. If the blockade, but the Islamic state decides whether it is the largest purchasers, China and Japan can trigger disapproval.

After Iraq, Iran’s next?

Both militarily and politically’s interest to close the Strait – Peter Talas said security expert, who said that the Middle Eastern state is not at risk and their perception of such a conflict. The country has such an action is easy to lose sympathy for China and Japan, and yet China’s support is essential for the ultimate “dream” a reality. Iran is the main goal is to “threshold state” in the world that is both technically and in terms of intellectual capacity, are able to produce atomic bombs.

Peter Talas addition, according to the Iranian army is in a state in the longer term can provide a close blockade. In western countries a few weeks, scrapped in resistance after the Middle Eastern states up to sea mines or smaller warships could cause inconvenience, but this is only the tankers insurance premium would increase it – said the expert who is not expected that the war ends the conflict. July is the first of many times, then the parties will probably agree – he added.

This is supported by the fact that Tehran after the initial strong statements have said, allow the International Atomic Energy Agency (IAEA) in men. Not interested in the war as the United States, where the upcoming presidential election could be a disadvantage for military conflict.

Peter Talas also noted that Europe could ever point the oil question, after the Iranian oil could be replaced by Libyan sources.

The market has already priced in the military conflict

Not expected to be higher than the present one is the gasoline price – our magazine said Nicholas Hegedus GKI Energy Research Co. President. He said the market has already priced in the embargo, in addition to the high domestic price level is mainly for low-forint / dollar exchange rate was due.

Energy experts also noted, however, very few chances to bring about the embargo. The United States is not likely to tolerate Iran to lock in an international gateway, is also important.

According to Miklos Hegedus also slashed down prices, to halt the global economy, and thus will be less need for oil in the country as well.

nepszava.hu

Source: népszavaonline.hu

Leave a Reply 259 megnézve, 1 alkalommal mai nap |