< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Oroszország-Európa-holokauszt Oroszországot aggasztja, hogy egyes európai országokban megpróbálják rehabilitálni a nácikat

| Mobile | RSS

Oroszország-Európa-holokauszt Oroszországot aggasztja, hogy egyes európai országokban megpróbálják rehabilitálni a nácikat

Oroszország-Európa-holokauszt
Oroszországot aggasztja, hogy egyes európai országokban megpróbálják rehabilitálni a nácikat

Moszkva, 2012. január 26.,csütörtök (MTI) – Oroszországot mélyen aggasztja, hogy egyes európai országokban megpróbálják rehabilitálni a nácikat, és hősként igyekeznek beállítani őket – jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter csütörtökön a moszkvai holokauszt-konferencián.

“Mélyen erkölcstelenek a háború történetének átírására irányuló kísérletek: jogaikban azonos szintre hozni az áldozatokat és a hóhérokat, felszabadítókat és a megszállókat” – jelentette ki az orosz külügyminiszter.
“Ezek a lépések és a jobboldali szélsőségek megjelenése néhány európai országban, ahol a háborús bűnösökből hősöket igyekeznek csinálni, mély aggodalmat vált ki bennünk” – mondta Lavrov.
Nehezményezte azt is az orosz külügyminiszter, hogy – mint mondta – “egyes országokban gyakran több oldalt szentelnek a tankönyvekben Hitler cinkosainak, mint a nürnbergi pernek, amelyen elítélték őket.”
“Meggyalázzák a fasizmus felett győzedelmeskedőknek emelt emlékműveket, megörökítik az agresszorok kiszolgálóinak emlékét. Rehabilitálják a szörnyű bűncselekmények tettestársait, üldözik a Hitler-ellenes koalíció katonáit”- jelentette ki az orosz külügyminiszter.
Hangsúlyozta: az orosz külpolitika elsődleges céljai között marad továbbra is, hogy megakadályozza ezeket a folyamatokat.
Az orosz külügyminiszter a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján megnyílt moszkvai nemzetközi tanácskozáson arra szólított fel, hogy “határozottan el kell ítélni a náci, jobboldali radikális, rasszista és más szélsőséges ideológiát és azok újjáélesztésére tett bármely kísérletet”.

MTI

Leave a Reply 260 megnézve, 1 alkalommal mai nap |