< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Egy ideje folyamatosan erősödik a forint

| Mobile | RSS

Egy ideje folyamatosan erősödik a forint

2012. január 27. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Január eleje óta majdnem kilenc százalékot erősödött a forint az euróval szemben, de ennek egyik összetevőjét, a jelenlegi, nemzetközi optimista hangulatot érdemes óvatosan kezelni, mivel még mindig nincs egyezség a görög adósságügyben – hívta fel a figyelmet Karsai Péter, a Commerzbank szakértője.

Az elemző annak kapcsán fejtette ki a véleményét, hogy tegnap már csak 294 forintot adtak az európai közös deviza egy egységéért, szemben a szerdai 297 forinttal. A hazai fizetőeszköz izmosodásának kettős oka van, mondta a szakember. Az egyik a már említett, kedvező nemzetközi hangulat, amelyhez hozzájárult az is, hogy Bern Bernanke, az amerikai szövetségi jegybank szerepét betöltő FED elnöke bejelentette: az amerikai gazdaság hosszabb időre arra rendezkedhet be, hogy olcsóbban jut hitelhez. 2014 végéig tartani fogja magát ahhoz a politikájához, amely szerint az irányadó kamatláb 0-0,25 százalék között marad. Azt is kedvezően ítélték meg a pénzpiacok, hogy Ben Bernanke az elmúlt száz esztendőben először jelölt ki az Egyesült Államok számára két százalékos inflációs célt. Ez a kijelentés növelte a kockázatvállalási hajlandóságot.

A forint árfolyamát az is erősítette, hogy a pénzpiacok továbbra is bíznak abban, hogy létrejön a készenléti hitelszerződés Magyarország és az EU-IMF között. Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár kijelentette: március végén április elején megszülethet a megállapodás a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel. Az euro/forint árfolyama mellett a csődbiztosítási felárunk és a kötvényhozamaink is szépen csökkentek, de – Karsai Péter megfogalmazása szerint mindhárom esetben van még tér a javulásra.
forrás:népszavaonline.hu

Leave a Reply 186 megnézve, 1 alkalommal mai nap |