< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Rosenberg is felsorolta, mi az IMF gondja a magyar gazdaságpolitikával

| Mobile | RSS

Rosenberg is felsorolta, mi az IMF gondja a magyar gazdaságpolitikával

Az egykulcsos adó kedvezőtlen gazdasági eredményeket hozott, és negatívan hatnak az üzleti környezetre az ágazati különadók, valamint egy sor kifogásolható intézkedés – mondta Christoph Rosenberg, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyar misszióvezetője azt követően, hogy szerdán publikálták a Magyarországra vonatkozó ajánlásokat. Rosenberg szerint a kormánynak egyértelművé kell tennie, hogy nem akar beleszólni a jegybank munkájába.

Magyarországnak fenn kell tartania gazdasága stabilitását, javítania kell költségvetési politikájának tervezésén és a gazdasági kormányzáson – jelentette ki Christoph Rosenberg, az IMF magyar misszióvezetője az IMF Survey-nek nyilatkozva.

Az IMF szerdán hozta nyilvánosságra a Magyarország éves, IV-es cikkely szerinti felülvizsgálatáról, valamint a 2008-ban kapott hitelkeret felhasználásáról szóló jelentését. Mint beszámolónkból kiderül, a Valutaalap szerint a magyar gazdaság lassul, a kormány gazdaságpolitikai intézkedéseit pedig negatívan értékeli a piac. A hibás kormányzati lépések és az euróövezet válsága károsan hat az idei növekedési kilátásainkra is. A jelentésben az olvasható, hogy 2012-re csak 0,3 százalékos magyar gazdasági növekedésre számítanak az IMF szakértői, és 2013-ban is csak 1,5 százalékos növekedést várnak.

Rosenberg az IMF Survey-nek elismerte, hogy a gazdasági stabilitás fenntartása terén Magyarországon tett “néhány pozitív lépést” és “nagyon ambiciózusnak” nevezte az idei költségvetést is. Rámutatott, hogy az ebben foglalt strukturális költségvetési kiigazítás “bármely ország szabványai szerint nagynak számít”.

A kiigazítás Rosenberg szerint természetesen prociklikus: a kormány emeli az adókat és csökkenti a kiadásokat egy olyan időszakban, amikor a gazdaság lassul. De két év strukturális lazításai után erre annak biztosítására van szükség, hogy az adósság GDP-hez viszonyított aránya továbbra is csökkenő pályán maradjon, és ne terhelje továbbra is a gazdaságot. Mint mondta, ez azért is fontos, hogy megmaradjon a befektetői bizalom a finanszírozás költségeit ellenőrzés lehessen tartani. Rosenberg értékelése szerint a magyar monetáris politika is megfelelően szigorú, a forint további destabilizáló leértékelődésének megakadályozása érdekében.

Christoph Rosenberg szerint a magyar gazdaság előtt álló kihívások kezelése érdekében szükség van a költségvetési politika tervezésének javítására, annak kevésbé regresszívé tételére és növekedésbaráttá alakítására.

Az egykulcsos adó bevezetésével kapcsolatban Rosenberg úgy fogalmazott, hogy annak konkrét magyar változata és az egyes hozzá kapcsolódó rendelkezések az “optimálisnál kedvezőtlenebb gazdasági eredményeket hoztak, növelték bürokráciát, és túlságosan nagy terhet jelentettek a leginkább veszélyeztetettek számára”.

A misszióvezető az általa kifogásolt rendelkezések közé sorolta az alapvető adókedvezmény megszüntetését, a minimálbér meredek, 18 százalékos emelését, a munkaadók számára megfogalmazott bérrendszeri és kompenzációs ajánlásokat, valamint a jövedéki adó növelését és a normál áfa-kulcs 27 százalékra történő emelését. Az IMF aggálya az, hogy mindez csökkenti a reálbevételt és az alacsonyabb képzettségű munkavállalók foglalkoztatásának lehetőségeit is. Egyúttal bonyolultabbá, és kevésbé vonzóvá teszi az üzleti tevékenységet Magyarországon – tette hozzá.

Rosenberg szerint negatívan hatnak az üzleti környezetre a túlnyomórészt külföldi tulajdonban lévő kiskereskedelemre, valamint az energetikai, a kommunikációs, és a banki ágazatra kivetett “válságadók”, valamint azok az intézkedéseket, amelyek beavatkoztak a már meglévő hitelszerződésekbe. Rámutatott, hogy Magyarországnak sürgősen új beruházásokra, köztük külföldi befektetésekre van szüksége, s hogy ezen a téren az ország a szomszédjaihoz és korábbi saját teljesítményéhez képest is lemaradt.

A misszióvezető hangsúlyozta, hogy a gazdasági kormányzás javítása szintén növeli a politikai intézkedések kiszámíthatóságát. Christoph Rosenberg a leglátványosabb példaként a központi bank függetlenségéről folytatott vitát említette. Mint mondta, a “2011 végén elfogadott jogszabály azt a benyomás keltette, hogy a kormány megpróbálja befolyásolni a központi bankot a döntéshozatalban”. Hozzátette: a kormánynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy egy, a legjobb nemzetköz gyakorlattal összhangban álló törvénymódosítással eloszlassa ezt a benyomást. “Világossá kell tenni: a monetáris politikát azok irányítják, akiket megbíztak ezzel, és nem a kormány” – fogalmazott Christoph Rosenberg.

Mint mondta, a fékeket és ellensúlyokat a 2010-ben meggyengített Költségvetési Tanács esetében is helyre kell állítani. Rosenberg az IMF aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a testület a jelenlegi formájában nem rendelkezik megfelelő erőforrásokkal és függetlenséggel ahhoz, hogy egy külső és objektív képet szolgáltasson a költségvetési fejleményekről.

A misszióvezető szerint Magyarországra, amely még nem tért magához az előző válságból, hosszú távon pozitív hatással lehetnek a Széll Kálmán-terv kínálati oldalon bevezetett intézkedései, de időt vesz igénybe, amíg azok hatni kezdenek.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 226 megnézve, 1 alkalommal mai nap |